GSmart Essence i Classic uređaji kompanije Gigabyte, posljednje je, vrlo svježe oktobarsko osvježenje njihove ponude naprednih telefona. Matična kompanija, ali i njihove mogućnosti, oba modela vežu za ulazni tržišni segment naprednih telefona, pa je sasvim jasno da je njihova najatraktivnija karakteristika veoma niska cijena.

GSmart Essence ili manji model u ovom slučaju, je vrlo klasičan i bazičan telefon. To pokazuje i njegov dizajn, ali i hardverska specifikacija koja je sasvim dovoljna za osnovne potrebe korisnika kojima je ovaj telefon i namijenjen. Ekran dijagonale 4,5-inča ima prihvatljivu rezoluciju od 480 x 854 piksela, a zahvljujući IPS matrici, isporučuje sasvim solidne uglove vidljivosti i realne boje. Lista hardvera je prikladna kategoriji i cijeni ovog uređaja, ali ono najvažnije je da sve radi bez problema, što uključuje i podršku za dvije SIM kartice, ili sporadično igranje naslova poput Temple Runa i drugih. Iznenađenje je tek Android 4.4.2 kojeg je Gigabyte minimalno izmjenio, ali ipak i pomalo opteretio preinstaliranim aplikacijama poput CM Securitya, Battery Doctora i sličnim. Njihovim deinstaliranjem, telefon će još malo živnuti i prodisati. U slučaju da po prvi put želite ući u svijet naprednih telefona, a pri tome potrošiti što manje novca, za 150 KM GSmart Essence je vrlo zanimljiv izbor.

1/1

S druge strane GSmart Classic u ovom cjenovnom rangu je veoma interesantan i primamljiv izbor. U moru jeftinih telefona, ovaj uređaj se izdvaja atraktivnom dijagonalom ekrana od cijelih 5-inča i to sa veoma dobrom IPS matricom 720p HD rezolucije. Za 200 KM koliko košta ovaj uređaj, karakteristika poput ove je definitino pun pogodak.

Obzirom da okvir i zadnji poklopac imitiraju brušeni metal, telefon ima tendeciju klizanja u ruci, ali generalno, sve djeluje čvrsto i pouzdano.
Pokretačku energiju ovaj telefon crpi iz četverojezgrenog Cortex A7 procesora na 1.2 GHz, koji je uparen sa 1GB RAM-a i Mali-400 grafičkim procesorom. U prevodu, hardverska osnova nudi tečan i ugodan rad i sa više aktivnih aplikacija u memoriji. Tu je još 8GB ugrađene flash memorije uz slot za dodatnu micro SD karticu, te naravno uobičajena dual SIM podrška.

Kamere i trajanje baterije su prosječne i u skladu sa cjenovnim rangom kojem telefon pripada, a vrlo dobre impresije zaključujemo činjenicom da Classic pokreće Android u verziji 5.1 Lollipop u gotovo neizmjenjenom stock izdanju.

Na kraju, zaključak je vrlo jednostavan. Ako ste na veoma skromnom budžetu i želite telefon za Android prvačiće, Essence nije loš izbor, no za samo 50 KM više, Classic nudi duplo bolje performanse i mogućnosti.

GSmart Classic: 199,00 KM Gigabyte Essence: 149,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
cijena Classic modela

MINUS
Android 4.4.2 na Essence telefonu

SPECIFIKACIJE:
GSmart Classic: Quad-core 1.2 GHz, GPU: Mali-400; RAM: 1 GB; Flash: 8 GB; 5” IPS ekran, 1280 x 720; Glavna kamera: 8MP, AF, LED blic; Prednja kamera: 5 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; microUSB; Dual SIM; GSM/HSDPA; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2000 mAh; 145 x 73 x 8,6 mm; 150g; Android 5.1 ******************* GSmart Essence: Quad-core 1.2 GHz, GPU: Mali-400; RAM: 1 GB; Flash: 8 GB; 4,5” IPS ekran, 854 x 480; Glavna kamera: 5MP, LED blic; Prednja kamera: 2 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; microUSB; Dual SIM; GSM/HSDPA; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 1600 mAh; 134 x 67 x 8,9 mm; 125g; Android 4.4.2