Ono što Luxemate i200 čini izuzetkom je izostanak numeričkog dijela tastature. Ovo će vam se možda na početku učiniti čudnim, ali koliko zapravo kucate isključivo brojeve? Osim u slučaju da radite u knjigovodstvenom servisu, samo brojeve ukucavate vrlo rijetko.

Izostanak numeričke tastature ima nekoliko prednosti. Prvo, takva tastatura zauzima mnogo manje mjesta na stolu. Drugo i bitnije je to što tastaturu bez numeričkog dijela možete centrirati u odnosnu na monitor. To sa standardnim tastaturama nije moguće, pa smo uvijek pomjereni lijevo ili desno u odnosu na sredinu monitora. To dovodi do okretanja vrata i ruku, što može uzrokovati različite povrede. Na kraju krajeva, Apple tastature već neko vrijeme nemaju numerički dio, a i neke od boljih Microsoftovih tastatura također su skraćenog oblika.

Ostatak osobina LuxeMate tastature je standardan. Ova USB tastatura ima tipke kratkog hoda, pa ne zamara prilikom dužeg kucanja. Dodatne funkcije su izvedene uz pomoć Fn tipki kao na laptopima, pa ako posjedujete i laptop, ova će vam osobina dobro doći. Na kraju, raspored tastera je odlično pogođen, tako da nije potrebno mnogo navikavanja.

Ako ste u potrazi za novom tastaturom, razmislite o nekom modelu bez numeričkog dijela. Nama se čini da se više nećemo vratiti na tastature pune dužine.

1/1

Cijena: 22,23 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
kompaktne dimenzije, dodatne funkcije u kombinaciji sa Fn tipkom, cijena

MINUS
nekome se možda neće dopasti kratak hod tipki

SPECIFIKACIJE:
USB; Bez numeričkog dijela tastature; Dodatne funkcije u kombinaciji sa Fn tipkom.