Obzirom na nedostatak novih mogućnosti standardnih bežičnih routera, odlučili smo vam predstaviti jedan bežični uređaj malo drugačijeg koncepta. Radi se o TP-Link uređaju oznake EAP110. Radi se o Access Point-u koji je prvenstveno namijenjen poslovnim korisnicima. Routing funkcija nema, pa one treba da dolaze od nekog drugog uređaja na mreži. EAP110 vodi brigu isključivo o bežičnim korisnicima.

Prije tehničkih detalja, spomenimo dizajn uređaja koji je prilagođen montaži na plafon ili zid, što je sasvim logično obzirom na orijentisanost uređaja na bežičnu komunikaciju. Napajanje uređaja je izvedeno po PoE ili Power over Ethernet standardu, što olakšava montažu na više lokacije za bolji prijem. Na kraju, obzirom na izgled i činjenicu da nema vanjskih antena, te dimenzije nešto veće od standardnog detektora dima, EAP110 je gotovo neprimjetan na zidu.

Konfiguraciju uređaja možete vršiti na dva načina, a oba koriste web browser. Prvo, možete se spojiti direktno na sam uređaj i konfigurisati ga kao i svaki drugi AP. Međutim, prava snaga leži u konfiguraciji uz pomoć EAP Controller softvera, kojem je glavna namjena konfiguracija više EAP110 uređaja. Naime, obzirom da je ovo poslovni uređaj, pretpostavlja se da samo jedan Access Point neće biti dovoljan za pokrivanje čitavog poslovnog prostora. Obzirom da je konfiguracija svakog AP-a pojedinačno naporan i nepraktičan posao, TP-Link nudi rješenje u obliku EAP uređaja i EAP Controller softvera, kojima u kombinaciji možete pokriti jako velike prostore. Svaki EAP110 je zapravo i wireless extender, pa je to osnova na kojoj leži mogućnost kontrole više uređaja sa jednog mjesta.

1/1

EAP110 podržava osam wireless mreža, odnosno SSID-ova, a posebno je zanimljiva mogućnost koja se naziva Captive Portal. Ovo je mogućnost koju drugi proizvođači obično nazivaju Guest account, a radi se o privremenim korisnicima bežične mreže. TP-Link i ovde nudi nešto više, jer je moguće postavljati i posebne accounte za ovu namjenu, uz vanjsku autentifikaciju sa Radius serverom. Na raspolaganju su i lokalne kombinacije korisničkog imena i šifre ili samo prikaz pozdravne poruke.

Podržan je i Quality of Service i Load Balance, kako na nivou uređaja, tako i na nivou čitave mreže EAP uređaja. Na kraju, spomenimo da uređaj podražava 801.11n mreže, uz dvije Omni antene snage 3 dBi. Na spisku podržanih tehnologija su još i detekcija Rogue AP-ova, izolacija bežičnih klijenata i mapiranje SSID-ova na VLAN-ove.

EAP110 svakako nije obični AP, mada se može koristiti i u takvoj ulozi, posebno ako se zapravo koristi kao range extender. Ipak, prava snaga leži u korištenju više ovakvih uređaja i pokrivanju većeg prostora.

Cijena: 165,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
jednostavno upravljanje većim brojem uređaja, nenametljiv dizajn

MINUS
nema podrške za 5 Ghz

SPECIFIKACIJE:
Qualcomm Atheros 560 MHz; Fast Ethernet (RJ-45) Port sa podrškom za Passive PoE; IEEE 802.11n, 2,4GHZ; Internal 2* 3dBi Omni; Multiple SSIDs (Up to 8 SSIDs; QoS(WMM); 64/128/152-bit WEP / WPA / WPA2-Enterprise,WPA-PSK / WPA2-PSK; 802.1X; Izolacija bežičnih klijenata; SSID to VLAN Mapping; Rogue AP Detection; 180 x 180 x 47 mm.