"Odnosilac smrti" je miš za igrače koji dolazi iz kompanije Genius, koja svoju najbolju opremu prodaje pod brendom GX-Gaming. DeathTaker pripada baš tom brendu, a sam miš je proizveden za profesionalne igrače i to uglavnom one koji igraju strategije i MMO igre. Orijentacija na profi igrače nam je jasna, jer se tako privlače kupci drugih kategorija, ali nam je malo nejasna orijentacija na samo jedan ili dva žanra igara. Probali smo DeathTaker u starom dobrom Unreal Tornamentu i nismo imali nikakvih problema.

Miš je nesimetričan, tako da ga ljevaci ne mogu koristit, ali će zato dešnjacima pružiti dodatnu udobnost. Miš je prilično kratak i visok, te će tako najviše odgovarati onima koji miš drže vrhovima prstiju. Druga bitna karakteristika miša je vrlo mala težina, ali Genius isporučuje šest tegova težine 4,5 grama, pa težinu možete podesiti prema željama. Zamjerka ide na nedostatak neke kutijice u kojoj bi se čuvali tegovi koji se ne koriste.

Treća bitna karakteristika je laserski senzor rezolucije 5.700 tačaka po inču, mada je i polovina ove brojke sasvim dovoljna. Izbor radne rezolucije olakšavaju čak tri tastera miša. Onaj ispod scroll točkića vrši izbor između pet različitih rezolucija koje možete podešavati po volji. Ispod tastera je indikator odabranog rezolucijskog profila, a drajver miša i na ekranu prikazuje ono što ste odabrali.

Ovo je sasvim jasno samo po sebi, ali se Genius odlučio i na korak dalje, pa tako dvije dodatne tipke pored glavnog lijevog tastera omogućuju promjenu rezolucije samo po x ili y osi. Rezolucija se mijenja držanjem jedne od tipki i scrollanjem točkića, što je prilično nezgrapno. A nije ni posebno korisno, osim u slučaju da imate neki ultra široki Cinema monitor sa odnosnom stranica 21:9. Zbog toga je mnogo bolji izbor promjena uloge ovih tipki, što drajveri ovog miša omogućavaju.

1/1

Spomenimo još tipku za izbor makroa koja se nalazi pored desne tipke miša. Ovu tipku je najbolje koristiti domalim prstom, što zahtjeva naviku. Na kraju, tu su i dvije tipke za palac, koje su prilično visoko, ali ih je relativno lako pronaći u žaru borbe.

Drajver, odnosno upravljački softver je solidan i nudi sve potrebne funkcije, uz pet profila i 55 makro funkcija. Moguće je mijenjati i boje GX-Gaming loga i scroll točkića i to u bilo koju boju koja vam padne na pamet.

Miš je plastičan, ali je kvalitet izrade na sasvim dobrom nivou. Gumirana plastika je na palčevoj lokaciji, dok ostatak miša u najvećem dijelu pokriva mat plastika prijatna na dodir.

Što se performansi u igrama tiče, tu imamo samo riječi hvale. Ne baš da smo postali šampioni u Heroes of The Storm, što nam je trenutno omiljeni MMO, ali smo miša poslije samo par minuta prihvatili kao stalnog, iako nam je prethodnik bio jedan Razer model.

Dakle, ako želite laserskog miša sa gomilom tipki i funkcija, uz promjenu boja i težine, ovaj Genius bi vam moga dobro doći jer su slično opremljeni miševi drugih proizvođača obično skuplji.

Cijena: 128,70 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
podešavanje težine, precizan, oprema

MINUS
nema kutije za tegove koji se ne koriste, neke tipke imaju neobičnu lokaciju

SPECIFIKACIJE:
5700 dpi laserski senzor; USB; 9 programibilnih tipki; 1000Hz ultrapolling; Podešavanje težine sa 6 x 4,5g tegovima; Podešavanje boje dioda.