Kako i dolikuje vrhunskom proizvodu kompanije kakva je Razer, Ouroboros miš je kompjuterska periferija koju jednostavno morate poželjeti vidjeti na svom stolu. Međutim, mora se reći da je Razer u nekim detaljima možda i malo pretjerao. Prije svega, već spomenuto pakovanje je možda i malo previše ekstravagantno. Drugo, i sa dizajnom kao da su malo pretjerali, pa miš na momente djeluje kao da je sastavljen od dva ili tri Razerova miša. Na kraju, drajveri Razer Synapse 2.0 zahtijevaju kreiranje Razer accounta, te restrat Windowsa, što je, složićete se, pretjerivanje. Srećom, sa performansama Rezer Ouroborosa nismo imali nikakvih problema. Čak, naprotiv.

Ouroboros, osim što ima divno ime za izgovaranje, ima i dva načina rada. Možete ga na kompjuter spojiti USB kablom, a možete ga koristiti i bez bilo kakve žice. Dock koji se isporučuje uz miša je bežični predajnik, a istovremeno služi za napajanje baterije miša. Zbog samo jedne baterije, miš je prilično lagan, bar u poređenju sa onim što smo očekivali od ovako bogato opremljenog bežičnog miša.

Dizajn miša je simetričan, pa ga možete koristiti bilo kojom rukom, a fleksibilnost je prisutna i kada je u pitanju način na koji držite miša. Bez obzira da li na miša naslanjate čitav dlan, držite ga samo prstima ili nešto između to dvoje, vrlo vjerovatno ćete uživati u udobnosti. Stvar je u tome da možete podešavati dužinu miša, te visinu njegovog zadnjeg kraja. Na taj način držanje miša i veličina šake prestaju biti važni.

Kada je držanje miša u pitanju, postoje i odmorišta za palac, odnosno mali i domali prst. Ovi dodaci nam se nisu posebno dopali jer je u slučaju njihovog korištenja miš bio previše plitak. Srećom, ova odmorišta se lako skidaju i na njihovo mjesto postavljaju standardne bočne stranice. Zanimljivo je da te bočne stranice također služe kao tipke, što nije lako otkriti na prvu.

1/1

Miš ima ukupno 13 tipki, sa manje-više standardnim rasporedom. One iza scroll točka služe za promjenu rezolucije i vrlo su korisne, jer je maksimalna rezolucija ovog miša monstruoznih 8200 dpi. Ako vam taj broj ne govori puno, da probamo drugačije. To znači da vam za prelazak sa jedne na drugu stranu FullHD monitora treba oko pola centimetra. Malo je ljudi na svijetu koji mogu iskoristiti takve rezolucije, pa ćete se vjerovatno zadržati u rangu od 1.200 do 3.200 dpi, zavisno od igre i navika.

Spomenimo još i bočne tastere, kojih ima ukupno četiri i čija lokacija baš i nije idealna. Izgleda da je i Razer bio svjestan ovoga ili jednostavno takvi tasteri u većini slučajeva nisu posebno korisni, pa na donjoj strani možete pronaći prekidače za njihovo isključivanje i to svake strane posebno, što će se nekima jako dopasti.

Ouroboros nema interne memorije, pa nema spašavanja korisničkih profila direktno u mišu.

Bez obzira na sve dosadašnje rečeno, kada pokrenete prvu igru, Ouroboros će vam pokazati za šta je sposoban. A to je vrhunska preciznost i udobnost, bilo da igrate strategiju, pucačinu, RPG ili neki MMO. Mi smo uspjeli osjetiti razliku i prilikom prelaska sa drugog Razer miša na Ouroboros. Dakle, ako imate mašinu za igranje vrijednu više od 2.000 konvertibilaca, a sliku gledate na nekom 144 hercnom monitoru, Ouroboros mora biti vaš miš. I to je to.

 

Cijena: 282,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
vrhunski udobno i precizno, žično i bežično povezivanje, samo jedna AA baterija

MINUS
položaj bočnih tipki, naporni drajveri, oslonci za palac, mali i domali prst

SPECIFIKACIJE:
8400 dpi 4g laserski senzor; Wireless dock, 1x AA punjiva baterija; 13 programibilnih tipki; 1000Hz ultrapolling; 200 incha po sekundi / 50g ubrzanje; USB; Podešavanje visine i dužine, dva seta oslonaca za prste; Razer Synapse 2.0.