Prilično dugačkom imenu ovog uređaja iz uvoda treba dodati i broj deset na kraju, pošto IdeaPad MIIX 300 iz Lenova postoji i u drugim veličinama. Broj deset označava dužinu ekranske dijagonale, pa samim tim i dimenzije čitavog uređaja.

Obzirom na nisku cijenu, prilično smo zadovoljni kvalitetom plastike koja čini najveći dio kućišta ovog uređaja. Završna obrada i kvalitet izrade su na prilično visokom nivou, osim mehanizma koji drži ekran spojen sa tastaturom. Naime, ekran se u spojenom stanju pomjera za par milimetara u svom ležištu. Odvajanje ekrana i tastature se odvaja pritiskom tipke, dok je njihovo spajanje još jednostavnije. Nažalost, ne postoji mogućnost okretanja ekrana za 180 stepeni po dužoj dijagonali, što neki konkurentni modeli nude.

Klasičan dizajn narušavaju samo tipke za uključenje i podešavanje glasnoće, jer nisu na jednoj od bočnih ivica, već na zadnjoj strani ekrana.

Hardver u ovom uređaju je sasvim standardan za ovaj tip uređaja, što uključuje Intel Atom procesor sa četiri jezgre, 2 gigabajta memorije, te 32 gigabajta flash diska. Naš testni model je na disku imao Windows 8.1, dok Lenovo na svom web sajtu ovaj model već nudi isključivo sa Windowsom 10. Naravno, upgrade na noviju verziju nije problem jer je operativni sistem licenciran, pa je potrebno tek malo strpljenja. Windows 8.1 radi na nivou očekivanog, a nema razloga da se i od desetke ne očekuje isto.

Pored standardnih ulazno/izlaznih portova, tastatura sadrži dva USB porta što već nije uobičajeno u ovoj klasi uređaja. Tastatura je neobična zbog rasporeda tipki. Funkcijske tipke su se preselile na tipke da brojevima, a aktiviraju se u kombinaciji sa tipkom Fn. Isto tako, neke od tipki su manjih dimenzija, poput onih koje sadrže naše afrikate. Sve ovo je urađeno kako bi glavni dio tastature bio skoro pa normalne veličine, što je Lenovo i uspio napraviti. Hod tipki je vrlo kratak, što je uobičajeno za laptope ovih dimenzija. Što se touchpada tiče, poslužiće u slučaju nužde ali je mnogo bolja ideja iskoristiti jedan od spomenutih USB portova.

1/1

Test baterije sa HD video reprodukcijom i maksimalnim osvjetljenjem ekrana pokazao je 7 sati i 3 minute, što znači da ovaj mališan može izdržati čitav osmosatni radni dan bez punjenja. A, to za jedan Windows uređaj ove cijene uopšte nije loš rezultat.

Generalno, rekli bismo da Lenovo sa ovim uređajem popunjava prostor u svojoj ponudi za one kupce kojima je i najmanja Yoga preskupa.

Cijena: 649,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitetna plastika, cijena

MINUS
mehanizam za spajanje tastature i ekrana

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom Z3735F (1,33GHz, 2MB, Turbo: 1,83 GHz), quad core; 10,1" IPS LED ekran, 1280 x 800; 2 GB RAM; SSD 32 GB; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; 2x USB 2.0; TPM modul; microHDMI; microUSB; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; 5MP glavna kamera, 2MP prednja kamera; Microsoft Windows 8.1; 246 x 173 x 9,7 mm; 1,13 kg.