Telefoni Oukitel koji dolaze sa oznakama U8 (UniversalTap) i U10, spadaju u grupu najboljih predstavnika ove kineske kompanije. Na zajedničko predstavljanje odlučili smo se iz jednog jednostavnog razloga. Telefoni izgledaju gotovo identično, a oba sadrže veliki phabletski 5,5-inčni ekran. Postoje tek manje razlike u osnovnim specifikacijama. Ali krenimo od dizajna.
Oba telefona izgledaju vrlo atraktivno, a ono najprivlačnije na njima sigurno je aluminijumski okvir, koji u slučaju U8 modela u cjelini drži ekran i zadnji plastični dio, dok se kod modela U10 aluminijumski dio u boji “zlata” sa bočnih strana proteže preko cijele stražnje strane. Kompletna finalna izrada je veoma kvalitetna. Sve djeluje veoma čvrsto i kompaktno, pa zbog toga telefoni izgledaju poput nekih puno poznatijih premium uređaja. Dimenzije definitivno izlaze van standarda. Korištenje jednom rukom gotovo je nemoguće, a ako ne koristite neku torbicu ili ruksak, nošenje u džepu će definitivno zahtjevati određeno privikavanje.

Također, zbog unibody dizajna, njihove baterije nisu izmjenjive, a micro SIM i micro SD kartice se ubacuju u metalni okvir sa bočne strane uređaja. Kada smo već kod kartica, treba napomenuti da Oukitel telefoni ovdje kriju jednu zanimljivost. U njihovom slučaju radi se o dual card podršci, ali na način da je jedan slot rezervisan za micro SIM karticu, dok drugi možete prilagoditi po želji. To znači da može biti ili slot za micro SD karticu ili slot za drugu micro SIM karticu.

Još jedna zanimljiva karakteristika ovih uređaja uočljiva na njihovoj stražnjoj strani je čitač otisaka prstiju. Fingerprint ID tehnologiju pronaći u srednjem tržišnom segmentu, kojem bar cjenovno pripadaju ovi uređaji, veoma je teško naći, pa i ta činjenica ide u prilog ovim uređajima. Senzor čitača je veoma osjetljiv i mogao je biti većih dimenzija, pa zahtjeva malo privikavanja za korištenje. Često se dešavalo, posebno kod U8 modela, da snimljeni otisak nije dobro prepoznat, pa je nekoliko ponavljanja očitavanja sasvim normalna stvar, ali za slučaj zaštite povjerljivih podataka ili pokretanja određenih aplikacija, ovo može biti zgodan dodatak.

1/1

Vratimo se malo na ekrane, koji su oba slučaju izrađeni sa 2.5D tehnologijom rezanja rubova, što u finalu znači da ivicâ ekrana gotovo i nema, te da se elegantno i lijepo uklapaju sa okvirom kućišta. U slučaju U10 modela radi se o ekranu cijenjene Japan Display Inc (JDI) kompanije sa IPS matricom 1080p rezolucije, dok model U8 donosi “noname” IPS matricu 720p rezolucije. Oba ekrana imaju odličnu svjetloću i reprodukciju boja, ali gledajući ih jedan pored drugog, U10 model se ipak za nijansu izdvaja zbog boljeg kontrasta, uglova vidljivosti, te, naravno, zbog oštrije slike. Kažemo za nijansu, jer gledajući pojedinačno, ekran U8 modela je također veoma dobrih karakteristika, posebno kada se uzme u obzir cjenovni rang kojem pripada.

Po prvi put smo spomenuli da je model U10 zapravo onaj jači, što govori i ostatak njihovih specifikacija. Oba su bazirana na MediaTekčipsetu, s tim da U10 krasi osmojezgreni procesor na 1,3 GHz, dok U8 pokreće procesor sa četiri jezgre radnog takta od 1 GHz, a uz oba je vezan grafički procesor oznake Mali T720. Dodamo li na ovo 3 GB RAM-a za U10 model i 2 GB RAM-a za U8, te po 16 GB ugrađene flash memorije, imamo hardverski zanimljive uređaje. Uređaji nude vrlo fluidno i ugodno iskustvo korištenja, a U10 bez problema vrti i zahtjevnije 3D igre. Igranje nije isključeno ni na U8 modelu, ali možete očekivati malo više zagrijavanja i zastajkivanja.

Po dnevnom svjetlu, kamere od 13 megapiskela će bez problema zamijeniti neki point and shoot fotoaparat, dok će u slabijim svjetlosnim uslovima kamera U10 modela ponuditi puno bolje rezultate zbog integrisanog Samsungovog procesora. Oba uređaja su opremljena sa 5MP prednjim kamerama, pa će i video pozivi i selfiji izgledati vrlo atraktivno.
Spomenimo još i baterije, koje su izdržale od dan, do dan i pol, u zavisnosti od intenziteta upotrebe uređaja, što je za ove dimenzije ekrana sasvim zadovoljavajući rezultat.

Na kraju da kažemo nešto i o operativnom sistemu. Pohvalno, Oukitel na ovim uređajima isporučuje gotovo stock izdanje Androida u verziji 5.1. Minimalne izmjene se odnose na grafičke promjene launchera i ikonica, te nekoliko zanimljivih stvari poput razmjene podataka dodirom ekrana na ekran drugog uređaja u slučaju da oba podržavaju HotKnot tehnologiju. Tu je i mogućnost korištenja velikog broja gestura za, na primjer, otključavanje, zaključavanje, pokretanje kamere ili web browsera iz sleep moda i drugih sličnih funkcija.

Podvučemo li crtu, radi se o uređajima koji imaju dosta toga zanimljivog za ponuditi, te kada ih stavimo u kontekst odnosa kvalitet-cijena, definitivno imamo telefone na koje ozbiljno treba obratiti pažnju.

Oukitel U10 - cijena: 549,00 KM Oukitel U8 - cijena: 449,00 KM

UniExpert, Sarajevo http://www.ue.ba

PLUS
dobar odnos cijene i kvaliteta, hardver, dizajn

MINUS
čitač otisaka prstiju na U8 ponekad pravi probleme

SPECIFIKACIJE:
OUKITEL U10 CPU: MTK6753 64bit Octa-Core, 1.3GHz, GPU: Mali-T720; RAM: 3 GB; Flash: 16 GB; 5,5” OGS IPS ekran, 1920 x 1080; Glavna kamera: Samsung 13MP, AF, LED blic; Prednja kamera: 5 MP; Čitač otisaka prstiju; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; microUSB; Dual SIM; GSM/HSDPA; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2850 mAh; 154 x 76,9 x 7,9 mm; 170g; Android 5.1 / Gesture; OUKITEL U8 CPU: MTK6735 64bit Quad-Core, 1GHz, GPU: Mali-T720; RAM: 2 GB; Flash: 16 GB; 5,5” IPS ekran, 1280 x 720; Glavna kamera: 13MP, AF, LED blic; Prednja kamera: 5 MP; Čitač otisaka prstiju; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; microUSB; Dual SIM; GSM/HSDPA; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2850 mAh; 151 x 76,3 x 7,9 mm; 126g; Android 5.1 / Gesture;