Najvažnija osobina Acer One 10 tableta nisu ni hardverske specifikacije, ni ekran, ni odvajanje tastature ni raskošan dizajn. Glavna osobina mu je niska cijena, koja je baš, pa, niska. I to treba imati na umu kad se razmatra ovaj uređaj, jer se samo tako mogu ispravno ocijeniti njegove osobine.

Ipak, prije svega, treba odrediti da li Acer One 10 posmatramo kao laptop ili kao tablet. Posmatrajući ga kao laptop, lako je zaključiti da su mu hardverske specifikacije prilično slabe. Tu prvenstveno mislimo na 32 gigabajta flash memorije i 2 gigabajta RAM memorije. A, ni Atom procesor nije baš oličenje snage, bez obzira na četiri jezgre.

Međutim, posmatramo li One 10 kao tablet, baš tih 2 i 32 gigabajta čine ovaj uređaj primamljivim. Jednostavno pogledajte koliko koštaju slično opremljeni 10-inčni Android ili Apple tableti. Zanimljiva usporedba, zar ne?

Naravno, ostaje pitanje Windowsa, koji čak i u verziji 10 nisu dovoljno dobar tablet operativni sistem. Samim Windowsima na ekranima osjetljivim na dodir ništa ne fali, ali je problem u nedostatku kvalitetnih aplikacija. I tu ne mislimo na aplikacije tipa Facebook ili Instagram. Veći problem je nedostatak dobrog audio ili video playera, podcast menadžera, a možemo slobodno reći i web browsera kojim se može ugodno upravljati prstima. Sav ovaj nabrojani softver postoji, ali nema kvalitetnih primjeraka kakvi postoje na Android, Apple ili desktop Windows platformi. Moglo bi se reći da je Microsoftov OneNote možda i jedina prava aplikacija koja čitavu platformu diže na sljedeći nivo. A to baš treba touch Windowsima.

1/1

No, da se vratimo Acerovom mališanu. 10 inčni ekran ima rezoluciju od 1280 x 800 piksela, te zahvaljujući IPS matrici nudi odličan kvalitet slike, posebno kada su uglovi vidljivosti u pitanju. Ekran sadrži sve glavne komponente uređaja, a odvajanje od tastature se odvaja bez ikakvih mehaničkih mehanizama. Ekran i tastaturu na okupu drži magnet, što je još uvijek prilično rijetko rješenje. Ostaje pitanje dugotrajnosti, koje ostaje otvoreno i za druge slične uređaje, ali nismo uspjeli pronaći niti jedan očigledan problem. Ekran je moguće rotirati za 180 stepeni po dužoj dijagonali, pa tako ovaj Acer djelimično podsjeća na Lenovo Yoga laptope, ali je Acer ovde u prednosti pošto se tastatura ne okreće prema stolu. Generalno, Acerovo rješenje razdvajanja tastature i ekrana nam se dopada.

I tastatura je iznenađujuće kvalitetna za jedan ovako malen i jeftin uređaj. Tipke ostavljaju prilično nedefinisan osjećaj, ali samo ako ih poredite sa većim i skupljim Windows laptopima. U tablet sferi ovo je dobra tastatura, a isto možemo reći i za touchpad. Tastatura sadrži jedan USB port pune veličine, dok su ostali portovi na lijevoj ivici ekrana.

Acer One 10 posjeduje dvije kamere, od kojih je ona prednja sasvim iskoristiva za video komunikaciju. Što se zadnje kamere tiče, sumnjamo da će je iko češće koristiti, osim kad se nalazite u svjetlosno idealnim uslovima i nemate niti jedan drugi uređaj za hvatanje slike ili videa.

Težina ovog uređaja je 1,2 kilograma, pa se gotovo i ne primijeti u torbi ili ruksaku. Vrlo je važno i to što se baterija uređaja puni preko standardnog USB porta, pa praktično nije potrebno da punjač nosite sa sobom. Obzirom da su sve važne komponente u ekranu, tablet ima tendenciju prevrtanja na zadnju stranu kada se koristi kao laptop, posebno kada se ekran pomakne u najdalju poziciju. Srećom, tastatura je dovoljno dugačka, pa pravi sasvim dovoljnu protiv-težu. Tako da većih problema nema ni u tom pogledu.

Obzirom na minijaturne dimenzije, baterijska autonomija je jako važna. Naš test HD video reprodukcije pri punom osvjetljenju ekrana potrošio je bateriju za 5 sati i 53 minute. Za ocjenu ovog rezultata se opet treba odlučiti za posmatranje iz ugla laptopa ili tableta, samo su uloge obrnute. Za jedan laptop ovo je jako dobar rezultat, dok je za tablet to prosječan rezultat.

Sve u svemu, kad se pogleda cijena, Acero One 10 je vrlo zanimljiv uređaj. Posebno za one koji traže vrlo prenosiv uređaj. A obzirom da će se Windows 10 karakteristike sa stanovišta touch uređaja popravljati, možemo reći da nam se Acorov uređaj prilično dopao.

 

Cijena: 611,00 KM

PLUS
cijena, ekran, mehanizam za odvajanje tastature i ekrana

MINUS
Windows 10 još uvijek nije pravi touch operativni sistem

SPECIFIKACIJE:
Windows tablet sa dock tastaturom; Intel Atom Z3735F mobilni procesor (1,33GHz, 2MB cache) četiri jezgre; 10,1" IPS LED ekran, 1280x800; 2GB DDR3 RAM; SSD 32 GB; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; 1x USB, 2x microUSB, microHDMI, audio I/O, microSD; Prednja i zadnja kamera; Microsoft Windows 10; 259 x 193 x 25 mm; 1,2 kg.