Iako je prvenstveno poznat po televizorima i kućanskim aparatima, Philips u svojoj ponudi ima i jako dobre kompjuterske monitore. I to ne samo one klasične, nego i one fokusirane na tačno određeni tip korisnika. Upravo je takav monitor oznake 242G5, jer je prvenstveno namijenjen igračima.

Odmah se postavlja pitanje šta zapravo jedan monitor čini pogodnim za igranje. Jedna od najvažnijih karakteristika je frekvencija osvježavanja slike, koja će vam pomoći da vidite sve frejmove koje izračunava vaša skupo plaćena grafička kartica. Recimo da imate grafičku karticu koja može izračunati stotinjak sličica po sekundi u vašoj omiljenoj igri. To vam ništa neće vrijediti ako imate monitor koji osvježava sliku svega 60 puta u sekundi, pa nije u stanju prikazati sve sličice koje grafička kartica iscrtava. Zbog toga i postoji famozna opcija V-Sync, koja zaključava broj sličica u sekundi na onaj broj koji monitor podržava.

Zbog svega ovoga postoje monitori sa frekvencijom osvježavanja od 144 Herca, koji mogu prikazati 144 sličice u sekundi. Dakle, sa monitorom kakav je naš testni Philips možete vidjeti sve one sličice koje kartica izračuna. Konkretno, to znači tri stvari. Prvo, visoko osvježavanje povoljno djeluje na vaše oči, pa će se manje umarati. Drugo, neće biti takozvanog pucanja detalja na slici, što se najviše vidi na vertikalnim linijama, na primjer na uličnim lampama, zgradama sa mnogo prozora i slično. I treće, i možda najvažnije, za ovaj monitor morate imati i izuzetno snažnu grafičku karticu, koja može isporučiti visok broj sličica u sekundi.

Druga važna karakteristika monitora za igrače je takozvani response time, koji se mjeri u milisekundama, a koji označava brzinu promjene boje pojedinačnog piksela iz crne u bijelu ili iz sive u sivu. Tipične brojke za moderne monitore su od 2 do 5 milisekundi, dok se za gaming monitore traži vrijednost 1, što ovaj Philips i isporučuje. Visoki brojevi dovode do takozvanog ghosting efekta, odnosno zamućenja objekata koji se brzo kreću. Kao što možete pretpostaviti, toga na 242G5 nema. Ovde treba napomenuti da je mjerenje ove karakteristike različito kod različitih proizvođača, pa je teško direktno upoređivati specifikacije, ali je najvažnije da kad bacite oko na ovaj monitor, nećete vidjeti nikakvo zamućenje.

1/1

U slučaju da ne koristite maksimalno brzo osvježavanje slike, response time možete ručno podešavati kroz opciju SmartResponse. Međutim, sumnjamo da ćete osvježavanje držati na 60 Herca.

Obzirom na potrebu za što bržim prikazom slike, ovaj monitor koristi TN matricu, što se odražava na prikaz boja, koji teško da se može nazvati realnim. Međutim, realan prikaz boja se i ne očekuje od monitora za igrače, već se očekuje da igre budu što izraženije. A to se lako postiže uz malo podešavana temperature boja, pošto su fabričke postavke malo previše okrenute plavom dijelu spektra.

Pored klasičnih kontrola na desnoj donjoj ivici, ovaj Philips posjeduje i žičani daljinski upravljač kojeg naziva Smart Keypad. Pomoću njega je podešavanje slike udobnije, pošto se od igrača očekuje da za svaku igru ima posebno podešen monitor. Zbog toga postoje i tri već podešena profila: First Person Shooter, Racing i Real-Time Strategy, te dva jednostavno nazvana Gamer 1 i 2 u koje snimate sopstvene postavke.

SmartContrast, što je Philipsovo ime za dinamički kontrast, ima suludu vrijednost od 80 miliona prema jedan, ali bez obzira na ovakvo pretjerivanje, kontrast slike ocjenjujemo ocjenom odličan. Na kraju, postoji i opcija SmartFrame, kojom određenom dijelu ekrana možete dati različite vrijednosti osvjetljenja i kontrasta. Marketing odjel Philipsa ovu mogućnost objašnjava potrebom fokusiranja na jedan dio ekrana, ali mu mi nismo mogli naći upotrebnu vrijednost.

Moramo spomenuti odlični stalak koji omogućava podešavanja monitora po svim osama, uključujući i okretanje monitora za 90 stepeni. Ovo se možda može iskoristiti za igranje flipera. Na zadnjoj strani ćete pronaći sve potrebne konektore, uključujući i MHL za mobitele, HDMI i Display port, te USB 3.0 hub sa četiri porta. Philips uz monitor isporučuje i Dual Link DVI kabl koji će vam trebati za punu brzinu osvježavanja slike. Na kraju, ostaje nam da kažemo da 242G5 prikazuje sliku FullHD rezolucije, što je optimalna vrijednost za igrače.

Zaključak je u slučaju ovog monitora prilično jednostavan. Ako ste uložili mnogo novca na kompjutersku konfiguraciju, a posebno na grafičku karticu, red je da imate i ovakav monitor.

 

Cijena: 669,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
gamerske karakteristike, stalak, generlani kvalitet slike

MINUS
ne podržava 3D (ako je to nekom bitno), tvorničke postavke nisu idealne

SPECIFIKACIJE:
24 inča, TN matrica, FullHD (1920 x 1080); Pitch: 0,2767 mm; Osvježavanje 144 Hz, 1ms response time; Osvjetljenje: 350 cd/m^2; Dinamički kontrast: 80.000.000:1, stvarni kontrast: 1000:1; VGA, DVI, HDMI, HDMI-MHL, Display Port, 4x USB 3.0; Audio izlaz (za HDMI zvuk).