I dok se iza oznakâ Tesla tabletâ mogla bar naslutiti njihova dijagonala ekrana, kompanija je odlučila da sa svojim prvim naprednim telefonom počne malo zbunjivati korisnike. Pogađate, iza oznake Tesla Smartphone 6 se nekrije 6-inčni uređaj, pošto je dijagonala ekrana dugačka 5 inča.

Ipak, ono što je najvažnije je da taj 5-inčni ekran donosi IPS matricu sa 720p rezolucijom i gustinu od 294 piksela po inču. Na to dodajmo odličnu svjetloću, kontrast i velike uglove vidljivosti i dobivamo odlične specifikacije za uređaj koji pripada donjem srednjem segmentu.

Dizajnerski, ovo je vrlo elegantan uređaj. Ravne linije i aluminijumski okvir sa bočnih strana mnoge će sigurno podsjetiti na Sony Xperia uređaje, ali zašto ne ako u konačnici dobivamo čvrst, pouzdan, te lijep i u ruci ugodan uređaj. Za one koji nisu ljubitelji bijele boje, u ponudi je i njegova crna varijanta.

1/1

Za razliku od tabletâ sa Intel čipsetima, u ovom slučaju osnovu hardverske specifikacije čini MediaTekčipset sa četiri jezgre brzine 1,3 gigaherca. Tu je  i 2 gigabajta memorije, što je za jedan budžetski telefon i više nego dobro, pa je “šestica” vrlo responzivan i brz u svakodnevnim smartphone aktivnostima. Spomenimo još 16 gigabajta flash memorije uz dodatak microSDslota, uz koji ćete ispod zadnjeg poklopca pronaći i dva SIM slota - i to jedan u standardnom, a drugi u micro SIM izdanju.

Telefon je opremljen sa obje kamere, a ona glavna po navodima proizvođača koristi Sony CMOS senzor od 13megapiksela i objektiv sa 2.0 blendom. U finalu, njen kvalitet odgovara vrhu tržišnog segmenta kojem telefon pripada, što će obezbijediti veoma dobre rezultate po dnevnom svjetlu, dok fotografisanje u tamni uslovi nisu njena jača strana.

Baterija kapaciteta 2100 mAh će ponuditi prosječnu autonomiju, što bi značilo da vam punjač treba biti u blizini noćnog ormarića.

Za kraj je ostalo još da spomenemo Android u verziji 4.4.2, za koji bi smo u doba verzije 6 mogli reći da je prevaziđena. Ipak, KitKat je u gotovo stock izdanju, sa malo grafičkih izmjena, te radi brzo i bez problema.

Sve spomenuto ostaje u okvirima onoga što smo dobili i sa tabletima, pa je Tesla Smartphone 6 uređaj kojeg vrlo dobro karakteriše omjer uloženog i dobivenog.

Cijena: 408,60 KM

Plus, Sarajevo http://www.plus.ba

PLUS
dobar odnos cijene i kvaliteta, ekran

MINUS
Android KitKat

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MTK6582M 1.3GHZ Quad-Core; GPU: ARM Mali400-MP2; RAM: 1 GB; Flash: 16 GB; 5,0” ekran, 1280 x 720, ppi: 294; Glavna kamera: Sony CMOS 13 MP, f/2.0, AF, LED blic; Prednja kamera: 2 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual SIM; GSM/HSDPA; Senzori: Gravity / Proximity / E-compass / Gesture; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2100 mAh; 143 x 72,2 x 6,5 mm; 128g; Android 4.4.2.