Philips je jedan od prvih velikih proizvođača televizora koji je odlučio u svoje pametne televizore ugraditi modifikovanu verziju Androida, kako bi sve dobre osobine ovog operativnog sistema preselio sa malih na velike ekrane. Modifikaciju Androida je napravio sam Google, ali ipak postoje određeni problemi, o kojima ćemo nešto kasnije.

Prvo da kažemo nešto o samom TV-u. Serija 6400, kojoj naš 40 inčni model pripada, ima tri bitne karakteristike. Android TV smo već spomenuli, a tu je i Ultra HD rezolucija. Na kraju, na naše iznenađenje, tu je i povoljna cijena. Na sve to možemo dodati i odlični minimalistički dizajn čije su glavne karakteristike tanka ivica ekrana i šuplje postolje koje se odlično slaže uz izgled televizora.

Ogromna UltraHD rezolucija je trenutno ulaganje u budućnost, jer sadržaja trenutno još uvijek nema. Zapravo, ovaj TV je najbolje spojiti na kompjuter, jer samo on može ispravno iskoristiti rezoluciju 3.840 x 2.160.

Kvalitet slike je za ovu cjenovnu kategoriju izvanredan. Posebno se ističe prikaz boja i kontrast, pa nam još jednom pada na pamet da je spajanje na kompjuter najbolje što možete učiniti sa ovim TV-om. Fotografi i oni koji se bave editovanjem videa će jednostavno obožavati ovaj TV. Treba imati na umu da 40PUT6400, kako glasi puna oznaka modela, kao i svaki Philips TV ima mnošto opcija za podešavanje slike, tako da se ponekad teško snaći. Naravno, ovo nije nedostatak, jer sliku možete potpuno prilagoditi svom ukusu. Posebno obratite pažnju na tehnologije poboljšavanja slike okupljenje pod nazivom Pixel Plus Ultra HD, čije zaglađivanje pokreta na slici može izgledati neprirodno. Ali to je čisto stvar navike na isjeckane pokrete koje nam je pružala standardna video produkcija prije pojave modernih televizora.

Spomenimo i Micro Dimming Pro tehnologiju za dinamičko podešavanje kontrasta koja analizira i podešava sliku na osnovu osvjetljenja prostorije i 6400 zona slike. Tehnologija Ultra Resolution prilagođava sadržaje manje rezolucije UltraHD prikazu.

1/1

Što se Androida na televizoru tiče, vrlo je zanimljivo vidjeti servise poput Google Play ili Googe Music na velikom ekranu. Nažalost, neki od njih neće raditi u našoj zemlji, ali nije teško pronaći zanimljiv sadržaj, posebno zato što su neke aplikacije sa Goolge prodavnice prilagođene upravljaju daljisnkim upravljačem ili gamepadom koji se bez probelma spaja na USB portove televizora. Obzirom da smo na TV spojili najjeftini USB gamepad i da je radio bez problema, začudilo nas je odsustvo podrške za miša, dok tastature rade iz prve. Kao pomoć pri surfanju su tipke za scroll na odličnom daljinskom upravljaču na kojem se nalazi i posebna tipka sa natpisom Netflix. Na prostorima naše zemlje nažalost od nje ima jako malo koristi. Ili se treba dobro potruditi da bi funkcionisala, ali to nikako nije krivica Philips TV-a.

Naravno, najzanimljiviji su razni Internet video izvori poput YouTube i Vimeo servisa, ali i uz neke igre sa Google Play prodavnice se može dobro zabaviti. Istraživanje softvera je također zabavno, posebno kada pronađete neki koji radi na TV-u uz daljinski, tastaturu ili gamepad. Android na TV-u se ponaša i kao DLNA i Chromecast prijemnik, pa sadržaje sa Android telefona i tableta možete vrlo jednostavno slati direktno na TV, što je vrlo lijepa osobina. Prilikom inicijalnog podešavanja možete telefon i TV povezati, pa će tako TV preuzeti Google postavke sa telefona.

Trenutno, glavni problem Androida na televizorima je kompleksnost ovog operativnog sistema. Dok se na telefonima i tabletima mnoštvo funkcija očekuje, na TV-u ne želimo prolaziti kroz nekakve menije i pretraživati sadržaj. Na televizoru jednostavno želimo uživati u multimedijalnom sadržaju, a to trenutno na Androidu ponekad nije lako ostvariti sa dva ili maksimalno tri klika daljinskog upravljača. Iako ovo svakako nije veliki problem, takva kompleksnost bi možda mogla spriječiti brže širenje ovog operativnog sistema na telvizore. Nemojte nas pogrešno shvatiti, standardno upravljanje TV-om je potpuno isto, ali Smart TV ima toliko mogućnosti da se ponekad teško snaći.

Tehnički naprednijim korisnicima koji se ne boje istraživanja i učenja novih stvari Philipsov Android TV se jednostavno mora svidjeti. Kada na to dodate još i odličan kvalitet slike, ogromnu rezoluciju spremnu za budućnost, te vrlo primamljivu cijenu, ostaje vam samo da izaberete dužinu dijagonale i da više ništa ne pitate.

Cijena: 1.299,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitet slike, cijena, Android je zabavan na TV-u

MINUS
ponekad se nije lako snaći u mnoštvu opcija

SPECIFIKACIJE:
40 inčni LED TFT Active Matrix; UltraHD, 3840 x 2160; 300 cd/m2; Pixel Plus Ultra HD; Natural Motion; 700 Hz Perfect Motion Rate; Dual-core CPU, 8 GB storage, podrška za USB HDD; DVB-T/T2/C; Stereo zvučnici 20W; FastEthernet, 802.11n wireless; 4x HDMI, 3x USB, komponentni; Android 5.0 Lollipop.