Na testu smo imali dva sistema zvučnika kompanije Genius, ali zbog komplikovanih oznaka, u nastavku ćemo ih jednostavno zvati 2.0 i 2.1 zvučnici (tačne oznake imate na kraju teksta). Ako nekome nije jasno, ovi brojeve označavaju broj zvučnih kutija – sistem 2.0 ima dvije zvučne kutije, dok ih sistem 2.1 ima ukupno tri. Dva su takozvani sateliti i oni su zaduženi za visoke i djelom za srednje frekvencije, dok je treći woofer ili sub-woofer, i iz njega uglavnom izlaze niske ili bas frekvencije.

Namjerno insistiramo na izrazu zvučne kutije, jer se u svakoj od 2.0 kutija nalaze po tri zvučnika, koji zasebno reprodukuju visoke, srednje i niske frekvencije. Ovakav tip zvučnika se još i naziva trosistemski zvučnik.

Kad smo razjasnili osnovne pojmove, da pogledamo svaki od sistema posebno. 2.0 je dimenzijama mnogo veći nego što biste to zaključili po slikama ili web prezentaciji. Kutije su drvene, što je preferirani izbor svih ljubitelja zvuka. Prednja strana je plastična, što u ovoj cjenovnoj kategoriji nije problem da se ne radi o sjajnoj plastici na kojoj se vide otisci prstiju. Zvučnici nemaju mrežastu zaštitu, nego su izloženi pogledu i dodiru, pa zvučnike treba staviti na dovoljno sigurnu poziciju, da bi se izbjegla oštećenja membrane.

Obzirom da se radi o 2.0 sistemu, broj kablova je minimalan, pa je ove zvučnike lako i prenositi po potrebe. Napajanje se nalazi u desnom zvučniku, pa i to olakšava ukupni setup. Na istom zvučniku su i kontrole jačine zvuka, te odvojene kontrole jačine niskih i visokih frekvencija. Ispod su i izlaz za slušalice, te treći ulazni port formata 3,5 milimetara. Glavni prekidač je na zadnjoj strani, što baš i nije idealna pozicija ako zvučnike uključujete po potrebi. Plava dioda će vas histerično upozoravati da su zvučnici uključeni, pa budućim vlasnicima preporučujemo malo izolir trake, da stvari dovedu na razumnu mjeru.

Glavna karakteristika ovih zvučnika je povoljna cijena, posebno kada čujete kako zvuče. Ali o tome malo kasnije, pošto je vrijeme da se okrenemo našem 2.1 sistemu. Ovaj sistem je prvenstveno namijenjen igračima, što se najbolje vidi po relativno agresivnom dizajnu. Agresivno ne znači i loše, već da će se srebreni škorpion na crno-crvenim zvučnicima dopasti baš određenom tipu igrača.

1/1

Sve kontrole i konektori su smješteni na kontrolnoj kutiji, što je najbolje rješenje za 2.1 i 5.1 sisteme zvučnika, jer bar donekle smiruju šumu kablova. Tipka za kontrolu jačine je ujedno i glavni prekidač, a postoji još i kontrola jačine niskih frekvencija. Umjesto trećeg ulaza kao kod 2.0 sistema, ovdje je prisutan 3,5 milimetarski konektor namijenjen spajanju mikrofona, što će odgovarati onima koji pored zvučnika koriste i slušalice sa mikrofonom. Da, naravno, radi se uglavnom igračima koji komuniciraju sa timskim kolegama tokom mrežne igre, ali može dobro doći i prilikom Skype ili neke druge slične komunikacije.

Što se tiče glavnog dijela testa, oba sistema su nas ostavila vrlo zadovoljnim. 2.1 sistem ima vrlo izražen bas, koji praktično pokriva sve drugo u zvučnoj slici. Visoki tonovi su dovoljno primjetni, ali srednjeg dijela spektra gotovo da nema. Ovo naravno odgovara određenim tipovima muzike, posebno onoj nastaloj elektronskim putem. Ipak, ovo su zvučnici koji će najviše odgovarati ljubiteljima igara, pošto će ih fijukanje metaka i tutnjava eksplozija obarati sa stolica. Slično važi i za ljubitelje akcionih filmova.

Što se pak sistema 2.0 tiče, kompletnost zvučne slike je najizraženija osobina. Basovi nisu tako snažni kao na 2.1 sistemu, ali je ukupna snaga zvučnika odlična, što se jako dobro primijeti na snimcima koncerata. Upravo se poređenjem 2.1 i 2.0 sistema može veoma lako utvrditi zašto ljubitelji dobrog zvuka uvijek traže trosistemske zvučnike.

Maksimalna snaga i jednog i drugog sistema sasvim je dovoljna za kućnu upotrebu, u što će se lako uvjeriti i komšije, ako vas tipka za pojačavanje pretegne na desnu stranu. Druga zajednička osobina im je povoljna cijena u odnosu na kvalitet zvuka koji isporučuju. Razlika je u namjeni. 2.1 sistem je dobar izbor za ljubitelje igara, elektronske muzike i akcionih filmova. Svi ostali će mnogo bolje proći sa 2.0 sistemom. Moramo priznati da nas je Genius-ov 2.0 sistem jako iznenadio kvalitetom zvuka, pa ga preporučujemo svima kojima za relativno malo novca žele da uživaju u različitim žanrovima muzike.

 

Genius SW-G2.1 1250
+ vrlo snažan bas, kontrolna kutija
- nema zaštitnih mrežica na zvučnicima
Sistem zvučnika: 2.1, drveni woofer 5,25";
Frekvencija: 58 Hz - 20 kHz;
Snaga: RMS 38 W, sateliti: 2x 9W, woofer: 20W;
Ulaz: 3,5 mm, chinch;
Priključak za slušalice i mikrofon;
Control box, jačina, bass.

Cijena: 128,70 KM

 

Genius SP-HF 1800A
+ odličan zvuk za cijenu, lagano rukovanje
- nema zaštitnih mrežica na zvučnicima, glavni prekidač na zadnjoj strani
Sistem zvučnika: 2.0, 3-way, drvo;
RMS: 50 W;
Frekvencija: 20 Hz - 20 kHz;
Ulaz: 3,5 mm, chinch;
Priključak za slušalice i mikrofon;
Priključaj za slušalice i 3,5 mm ulaz;
Kontrola: jačina, bass, treble.

Cijena: 157,95 KM

 

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba