Zbunjivanje kupaca oznakama koje nemaju puno veze sa glavnim karakteristikama laptopa se nastavlja, pa je tako Lenovo svoj 11-inčni Yoga laptop nazvao 300. Srećom, ovo ćete odmah zaboraviti po prvom fizičkom kontaktu sa ovim simpatičnim uređajem.

Kvalitet izrade i korištenih materijala zadržan je i na ovom cjenovno vrlo povoljnom laptopu, pa ćete oko tastature pronaći brušeni aluminijum. Ostatak kućišta je plastičan, ali je njen kvalitet i dalje na visokom nivou. Za sada ovaj laptop dolazi samo u bijeloj i crnoj boji, što je prava šteta ako se sjetimo boje nedavno testirane Yoge 500.

Glavni adut male Yoge je povoljna cijena, pa tako naš testni model košta manje od 1.000 KM. To je naravno uticalo na snagu hardvera, ali ovo nije laptop za one kojima su Photoshop ili Premier glavni alati. Intel Pentium procesor dolazi iz Bay Trail-M generacije, te je sa svoje četiri jezgri sasvim pogodan za jedan ovakav 11 inčni laptop. Dva gigabajta memorije su danas prevaziđena, pa osim ako niste na najtanjem mogućem budžetu kupite verziju sa bar duplo više memorije.

Ušteda je pravljena i na SSD disku koji ima kapacitet od svega 32 gigabajta. Obzirom na cijenu laptopa, ovde se nećemo puno žaliti, ali ćemo preporučiti da Windows 8.1 koji je bio instaliran na našem testnom primjerku zamijenite sa Windowsom 10. Ovo preporučujemo iz prostog razloga što noviji Microsoftov operativni sistem zauzima znatno manje prostora na disku. A zamjenu operativnog sistema preporučujemo i zbog dosta dodatnog softvera, koji na ovako hardverski ograničenom softveru prilično smeta.

Kao što znate, SSD disk je nečujan u radu, a to spominjemo zato što Pentium procesor ne zahtjeva ventilator, pa je ovaj laptop potpuno bešuman u radu. Grijanje pri dugotrajnijem opterećenju je primjetno, ali ne i alarmantno. Baterija može izdržati 6 sati i 23 minute 720p video reprodukcije, što je u ovoj cjenovnoj klasi prilično dobar rezultat.

1/1

Obzirom da je ovo prilično mali laptop, hod tipki tastature je prilično kratak, ali kraćim navikavanjem ovo ne predstavlja problem. Mnogo više navikavanja će trebati za vrlo malu tipku Enter, posebno ako koristite i desktop kompjuter, odnosno njegovu tastaturu pune veličine. Touchpad će poslužiti u trenucima kad miš nije u blizini, ali integracija tipki u površinu je učinila da za precizniji rad preporučimo neki eksterni miš.

Obzirom na cjenovnu klasu, ekran je baš onakav kakav smo i očekivali. Rezolucija slike je sasvim dovoljna, ali nas je malo iznenadio nedostatak IPS matrice. Zbog toga nema vjerne reprodukcije boja niti velikih uglova vidljivosti, ali to nekako ide uz ovakvu cijenu ovakvog laptopa.

Kao što ste mogli zaključiti, Yoga 300 svoju nisku cijenu duguje nekim kompromisima koji su jednostavno morali biti napravljeni. Ako su oni previše za vas, na raspolaganju su vam drugi modeli ove serije. Ali će zato oni koji traše jako prenosiv, jeftin i simpatičan laptop biti prilično zadovoljni. Nama se čini da mala Yoga i pored brojnih kompromisa nije izgubila šarm većih modela iste serije.

 

Cijena: 899,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, materijali kućišta, rotacija ekrana

MINUS
nema IPS matrice, mali Enter

SPECIFIKACIJE:
Intel Pentium mobilni procesor N3540 (2,16GHz, 2MB, Turbo: 2,66 GHz), quad core; Intel HD Graphics; 11,6" TFT LED ekran, 1366x768; 2GB DDR3 RAM; SSD 32 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 8.1; 299 x 209 x 22 mm mm; 1,39 kg.