Prije nego bilo šta kažemo o novoj Jogi 500, pohvalimo crvenu verziju koju smo imali na testu. Čak i danas, kada proizvođači prilično slobodno eksperimentišu sa dizajnom laptopa, pravo je osvježenje vidjeti laptop u ovakvoj varijanti crvene. Pripadnice ljepšeg spola će garantovano biti oduševljene. Na Lenovo web sajtu moguće je vidjeti još bijele i crne modele.

Ostatak dizajna ne odskače mnogo od onoga na šta su nas skuplje Joge naučile. Posebno raduje crni brušeni aluminijum oko tastature koji se odlično slaže sa crvenom bojom vanjskog dijela kućišta.

Glavna karakteristika serije je ostala ista – ekran se rotira za čitav krug po dužoj dijagonali, tako da se uređaj iz laptopa pretvara u tablet, a tu su i među položaji poznati kao tent i stand. Yoga 500 i pored petice u svom imenu ima 14 inčni ekran, a to spominjemo zato što postoje i 15-inčni modeli. Možda je 14-ka mogla nositi broj 400, ali ko smo mi da se petljamo u marketinške ideje Lenova.

Težina 14-inčnog modela je 1,8 kilograma, što je dobro ako posmatramo laptop, ali ne ako je u pitanju tablet. Zbog toga i ovu Jogu treba posmatrati prvenstveno kao laptop, jer dugotrajnije držanje u rukama nije ugodno. Od ove boljke pate i svi ostali hibridi i tableti sa slično dugačkim ekranskim dijagonalama.

Karakteristike ekrana, jedne od najvažnijih komponenti ovakvog uređaja, su podijeljene. Kontrast, prikaz i intenzitet boja, te uglovi vidljivosti su odlični. Sa druge strane, osvjetljenje bi trebalo biti bolje, a refleksivni premaz tu činjenicu ističe još i više. To jednostavno znači da ćete uživati u tamnijim prostorima, dok ćete se na jačem svjetlu boriti za senu.

1/1

Glavna osobina serije 500 – značajno niža cijena u odnosu na ostale članove Yoga porodice, postignuta je smanjivanjem snage hardvera. Ne radi se o drastičnim rezovima, već je konfiguracija ovog laptopa prilagođena Intel i3 procesoru i 720p ekranskoj rezoluciji. To praktično znači da je po hardveru ovo laptop za najširu grupu korisnika koji intenzivno koriste Internet, obrađuju tekst i slike, te obavljaju one svakodnevne poslove kakvi se obavljaju na laptopu srednje klase.

Ono što izdvaja ovaj laptop od konkurencije je već spomenuta rotacija ekrana, te generalni kvalitet koji je na vrlo visokom nivou. Kako je riječ o Lenovo uređaju, tastatura je komponenta koju ćemo pohvaliti, a moramo dodati i touchpad, prvenstveno zbog velikih dimenzija.

Laptop je došao opremljen Windowsom 8.1, ali nema nikakvog razloga da ne napraviti besplatni upgrade na desetku. Što se baterije tiče, naša standardna 720p reprodukcija videa uspjela ju je dovesti na 0% za 6 sati i 34 minute. To je sasvim dobar rezultat za laptop ove cjenovne klase.

Kada podvučemo crtu, dolazimo do zaključka da je Lenovo kreirao još jednog dobrog člana Yoga familije. Ako su vam skuplji modeli bili privlačni ali skupi, sada imate i jeftiniju alternativu.

 

Cijena: 1.599,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitet, tastatura, crvena boja, generalni utisak

MINUS
osvjetljene ekrana u kombinaciji sa glossy ekranom

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 mobilni procesor 4005U (1,7GHz, 3MB), dual-core, HT; Intel HD Graphics 4400; 14" IPS LED ekran, 1366x768; 4GB DDR3 RAM; HDD 500GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 8.1; 340 x 235 x 21,5 mm; 1,8 kg.