Toshiba prodaje više različito opremljenih Satellite P50T laptopa, ali onaj sa oznakom B-11D je bio prvi sa 4K, odnosno UltraHD ekranom. Da odmah objasnimo zašto spominjemo i 4K i UltraHD. Ukratko, 4K je profesionalni kinematografski standard dok je UltraHD ili UHD standard za video emitovanje, te standard za potrošačke ekrane i monitore. To vam još ništa ne govori dok ne spomenemo ključnu razliku. Oba standarda imaju istu vertikalnu rezoluciju: 2.160 piksela. Razlika je u horizontalnoj, jer 4K ima 4.096, a UHD 3.840 piksela. Dakle, kada govorimo o rezolucijama ekrana, ispravno je govoriti UltraHD ili UHD, dok 4K treba koristiti za rezoluciju videa.

Kao što rekosmo, naš testni Toshiba Satellite ima UltraHD rezoluciju ekrana, ali to je samo polovina priče. Naime, ova Toshiba za svoj ekran ima Technicolor certifikaciju, što jednostavno znači da mu je reprodukcija boja vrhunska. To je najlakše vidjeti uz pomoć Chroma Tune aplikacije, koja posjeduje Techicolor i Rec. 709 presete koji se koriste u profesionalnoj obradi videa.

Toshiba nije slučajno odabrala ekran sa ovakvim prikazom boja, jer je baš UltraHD rezolucija na laptopu najiskoristivija baš kod obrade videa. Druga namjena ovako visoke ekranske rezolucije je obrada fotografija visoke rezolucije, gdje je reprodukcija boja opet vrlo bitna. Uz sve to, grafička kartica ovog laptopa, AMD Radeon R9 M265X, ima arhitekturu prilagođenu baš obradi videa.

Nije slučajno što smo namjeni ovog laptopa, odnosno njegovog ekrana, posvetili najviše prostora, jer je upravo iskoristivost nekog UltraHD ekrana najvažnije pitanje. 4K sadržaja još uvijek praktično nema, a mobilne grafičke kartice još uvijek nisu dovoljno jake za potpuno glatko igranje na UltraHD rezolucijama. Zbog toga su video i foto profesionalci ciljna skupina Toshibe kada je ovaj P50T u pitanju.

1/1

Ekran je zaista fenomenalan, pa je korištenje ovog laptopa čisti užitak. Utisak donekle kvare Windowsi, koji i pored DPI podešavanja fontova nemaju dobro skaliranje na ovako visokim rezolucijama. Najjednostavniji primjer su Windows Media Player i VLC, sa kontrolama koje su toliko sitne da ih je ponekad teško pogoditi mišem. Sa druge strane PotPlayer nema tih problema. Sa vedrije strane, ekran je osjetljiv na dodir, pa UltraHD desktopom možete krstariti i prstima.

Spomenuta Radeon grafička kartica dovoljna je za igranje modernih igara na FullHD rezolucijama uz pune detalje. UltraHD sa modernim naslovima je igriv tek uz značajno smanjivanje detalja, ali je zabavno vidjeti starije naslove na ultra rezoluciji.

Ostatak hardverske specifikacije predvođen i7 Intel procesorom 4720HQ je odličan, mada smo umjesto hibridnog hard diska kapaciteta jedan terabajt očekivali neki SSD. Ali, ako se sjetimo namjene ovog laptopa, onda prostran hard disk predstavlja mudru odluku.

Spomenimo Blu-ray pisač i to po standardu BDXL koji na jedan disk može zapisati 100 gigabajta podataka. U istom tonu je i čitač memorijskih kartica koji prihvata kartice UHS-II standarda.

Pored opterećenja na hardverske komponente, UltraHD ekran značajno utiče i na trajanje baterije, pa je naš test pokazao svega 2 sata i 47 minuta, što je za jedan 15,6 inčni laptop tek prosječan rezultat. Sa druge strane, naš testni video 720p rezolucije je izgledao skoro kao poštanska marka na UltraHD ekranu.
Ostaje da spomenemo još vrlo ugodno kućište sa dosta aluminijuma i prostranu tastaturu kojoj je jedina zamjerka uska space tipka. Tipke imaju kratak hod i vrlo su udobne za kucanje. I touchpad je udoban, ali zbog visoke rezolucije ekrana preporučujemo korištenje miša.

Na kraju, možemo reći da je Toshiba Satellite P50T prilično dobar 15,6 inčni laptop i kada ga posmatramo bez Ultra HD ekrana. A sa svojim ekranom ulazi u sasvim novu kategoriju u kojoj ima jako malo ili nimalo konkurencije. Ako se bavite video obradom na PC platformi, ovo je laptop za vas.

Cijena: 3.699,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
fenomenalan ekran, hardverska konfiguracija, generalni utisak

MINUS
nema 4K sadržaja, skaliranje Windowsa, samo za specifične korisnike

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 4720HQ (2,60GHz, 6MB, Turbo: 3,6 GHz); AMD Radeon R9 M265X, 2GB, AMD Enduro; 15,6" TFT LED ekran, 3.840 x 2.160, osjetljiv na dodir; 16GB DDR3 RAM; HDD 1 TB, hybrid, 8GB SSD cache; Blu-ray pisač; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 4x USB 3.0; HDMI; AUdio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Harman Kardon zvučnici, DTS; Microsoft Windows 8.1; 377,5 x 244 x 27,9 mm; 2,3 kg.