Prije nego krenemo sa opisom uređaja, potrebno je da objasnimo situaciju onima kojima se ovaj Dell Inspiron učinio poznatim. Prije nešto malo manje od godinu dana testirali smo model oznake 7347, a model 7348 mu je direktni nasljednik. Razlika zapravo i nema mnogo, pošto je i prethodnik odlično primljen kod publike, pa se najviše radi o osvježavanju hardverske platforme.

Najlakše je uočiti promjenu procesora. Novi procesor je predstavnik Broadwell arhitekture, proizveden u 14-nanometarskom proizvodnom procesu. i5 procesor oznake 5200U ima radni takt 2,2 gigaherca, koji se u Turbo režimu penje na 2,7 gigaherca, a dvije fizičke jezgre se HT tehnologijom uduplavaju. Naravno, najbitnija promjena je manja potrošnja energije, pa je tako naš test trajanja baterije sa 5 sati i 19 minuta prethodnog modela porastao na 5 sati i 38 minuta. Nije mnogo, ali napredak postoji.
Sa novim procesorom došla je i nova grafička kartica u vidu Intel HD grafike 5500, ali to je već prilično teško primijetiti osim na spisku specifikacija.

Količina glavne memorije i prostor na hard disku nisu mijenjani, pa su 8 i 500 gigabajta ostali isti brojevi na listi specifikacija. Promijenjena je bežična mrežna kartica, pa je sada moguće iskoristiti veće brzine prenosa podataka koje nudi AC bežični standard.

Vrlo kvalitetna plastika kućišta koja podsjeća na aluminijum nije promijenjena, a za tim nije ni bilo potrebe. I prethodnik je bio vrlo čvrst i vrlo prijatan na dodir.

1/1

Nedostatak promjena se odnosni i na ekran koji je zadržao sve karakteristike, pa se tako i ovdje radi o FullHD ekranu i IPS matrici sa jako dobrim karakteristikama. Najzanimljivija karakteristika ekrana je njegova rotacija po dužoj osi, čime se ovaj laptop pretvara u tablet i obratno.

Dell je zadržao i pasivni stylus, koji u određenim situacijama može biti prilično koristan, mada nije precizan kao aktivni koji se kupuje posebno. Priloženi pasivni stylus je vrlo prijatan u ruci i generalno prilično koristan dodatak uređaju sa ekranom osjetljivim na dodir.

Kako smo još uvijek u prelaznom periodu, Inspiron 7348 je došao sa Windowsima 8.1, ali će ga vrlo vjerovatno baš svi njegovi kupci nadograditi na Windows 10. Dodatnog softvera ima u umjerenoj količini, a jedino nam je smetao McAfee Interner Security koji nas je tokom testa zasipao nepotrebnim informacijama. Nadamo se što hitnijem prestanku saradnje ove dvije kompanije.

Sve u svemu, nešto posebno novo teško je reći. Inspironi serije 7000 su od početka jako dobri uređaji, pa Dell i nije imao šta popravljati, osim osvježiti hardversku ponudu. Ako tražite hibridni laptop, ovaj Inspiron je i više nego dobar izbor.

 

Cijena: 2.279,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ukupni utisak, okretanje i rezolucija ekrana, kvalitet izrade

MINUS
samo pasivni stylus

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 i5-5200U (2,2GHz), Turbo: 2,7 GHz, dualcore, HT; 13,3'' LED ekran, FullHD 1.920 x 1080 rezolucija, osjetljiv na dodir; Intel HD Graphics 5500 grafika; 8GB DDR3 (1.600MHz); HDD 500 GB SSHD; Pasivni stylus; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 330 x 222 x 19,4 mm; 1,67 kg; Windows 8.1 64-bit.