Iako kroz našu redakciju prođe popriličan broj vrlo zanimljivih uređaja, rijetke su prilike kada možemo reći da smo testirali neki zaista izuzetan uređaj. Jedna od takvih iznimki je Asus Republic of Gamers laptop, namijenjen onima koji baš ni trenutak ne mogu bez Battlefileda, Crysisa ili neke slične triple-A igre.

Sve kod ovog laptopa je gigantsko, počevši od napojnog adaptera koji je u pravom smislu riječi cigla. Ali kad vidite šta sve treba napajati, jasno vam je da manje dimenzije nisu opcija.

Dimenzije laptopa su također gigantske, ali mu odlično stoje. Djelom što se to od ovakvog laptopa i očekuje, a dijelom i zbog odličnog dizajna koji prati Republic of Gamers opremu. Kada pogledate zadnji dio ovog uređaja, jednostavno znate da imate posla sa izuzetnim komadom hardvera. Inspiracija povučena od F-22 Raptor borbenog aviona je jasno vidljiva.

Najuočljiviji dizajnerski detalj su ispušne rešetke dvostrukog sistema za hlađenje. Dvostrukog, zato što CPU i GPU imaju odvojene hladnjake, što na laptopima baš i nije česta pojava. Asus je toliko pouzdan u dizajn dvostrukog sistema za hlađenje, koji je potpomognut trofaznim napajanjem grafičke kartice i Tantalum kondenzatorima, da reklamira overclocking potencijal ovog uređaja. Obzirom da se radi o laptopu, to nije mala stvar. Ono bitno je da sistem hlađenja radi odličan posao. Niti se laptop grije prilikom dužih seansi punog opterećenja, niti su ventilatori posebno bučni. Sve pohvale Asusu na sistemu hlađenja.

Overclockirati možete Nvidia GTX 970m grafičku karticu sa 3 gigabajta video memorije, svakako najvažniju komponentu ovog laptopa. Radi se o kartici iz vrha Nvidia mobilne ponude, brža od nje je samo 980m. Ono što je bitno je da je ova kartica sasvim sposobna da sve najnovije igre pokreće na FullHD rezoluciji uz maksimalne ili skoro pa maksimalne postavke.

1/1

Ako vam ni to nije dovoljno, overclockiranjem možete dobiti između 5 i 10% povećanja performansi. Nije puno, ali nije ni malo, a svakako veseli čovjeka. Ovo će vam trebati u slučaju da iskoristite HDMI ili miniDisplay port i na laptop spojite neki 4K televizor.

Izbor procesora je pao na Intel Core i7 mobilni procesor oznake 4720HQ. Četiri jezgra i Turbo frekvencija od 3,6 gigaherca sasvim su dovoljni za jedan ovakav laptop. Na raspolaganju je 16 gigabajta memorije, pa možete pokretati i dvije igre istovremeno.
Hard diskovi su u našoj omiljenoj desktop konfiguraciji, SSD kapaciteta 128 gigabajta i mehanički HDD sa jednim terabajtom. Izdvojimo još i četiri USB porta treće generacije, mada moramo priznati da smo očekivali i neki "C" USB. Umjesto njega, tu je Thuderbolt port, pa ako imate neki od uređaja kojem treba dvostruko veća propusnost od USB-a 3.0, eto radosti.

Na kraju spomenimo i 2.1 zvučnike, koji će poslužiti u slučaju da nemate neki drugi način reprodukcije zvuka, ali ovakav laptop prosto vapi za kvalitetnim slušalicama. Tu je i SPDIF audio izlaz, ako se odlučite za neko dobro pojačalo.

Sve ove divote imaju i svoju cijenu, a nju su ovaj put platili težina, dimenzije i baterija. Uz 4,8 kilograma težine ovaj laptop sigurno neće svakodnevno nositi sa sobom. Iako će baterija potrajati oko 3 sata lagane upotrebe, na dugotrajnije igranje na baterije slobodno zaboravite. Ali takve osobine prate sve laptopa za igranje, pa ovdje nema zamjerki.

17 inčni ekran spominjemo na kraju zato što nas je pomalo razočarao. Samom ekranu ništa ne fali, baš suprotno, sve je odlično jer su tu FullHD rezolucija, IPS matrica i odličan prikaz boja. Razočarenje dolazi od činjenice da Asus u neke G751 laptope ugrađuje G-Sync ekran, što sa našim testnim primjerkom nije slučaj. Na internetu je moguće pronaći Nvidia drajvere u alpha fazi koji uključuju G-Sync na svakom uređaju koji ima zadovoljavajuću grafičku karticu, pa budućim ponosnim vlasnicima preporučujemo da ovo isprobaju i jave nam rezultate, pošto mi nismo uspjeli zbog stiske sa vremenom.

Na kraju, ostaje nam da spomenemo tastaturu koje je kao i ostatak laptopa odlična. Izdvojimo posebno označene WASD tipke, te mnogo korisnije izdvojene tipke za pokretanje Steam aplikacije, početak snimanja akcije na ekranu, te tri makro tipke. I touch pad je jako dobar, ali kao i u slučaju zvučnika i slušalica, i ovdje se podrazumijeva neki moćan miš za igranje.

Da je na spisku opreme bio i G-Sync, Asus Republic of Gamers laptop bi se nekako izgubio u našoj redakciji i dobavljač ga nikada ne bi dobio nazad. Ovako, ostaje da ponovimo ono što smo rekli na početku - Asus G751J je izuzetna uređaj u svakom pogledu.

 

Cijena: 3.744,00 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
izuzetna mašina u svakom pogledu

MINUS
naš model nije imao G-Sync

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 4720HQ (2,60GHz, 6MB, Turbo: 3,6 GHz); Intel HM87 Express čipset; NVIDIA GTX 970M 3GB; 17,3" IPS LED ekran, 1920x1080; 16GB DDR3 RAM; SSD 128 GB; HDD 1 TB; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 4x USB 3.0; Thuderbolt; HDMI; VGA; miniDisplay Port; AUdio I/O, SPDIF; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 2.1 zvučnici, 3w subwoofer; Microsoft Windows 8.1; 416 x 318 x 53 mm mm; 4,8 kg.