CM Storm opremu za igrače kompanije Cooler Master više nije potrebno predstavljati jer već neko vrijeme predstavljaju ozbiljan faktor na tržištu. Njihova Trigger Z tastatura pokazuje zašto je to tako.

Da se radi o specijalnom komadu hardvera odmah otkriva težina ove tastature. Kilogram i pol baš i nije težina na koju smo navikli kada su tastature u pitanju, ali u ovom slučaju težina je pokazatelj kvaliteta. Evo vam još jedan podatak – svaka tipka na tastaturi je deklarisana na životni vijek od 50 miliona pritisaka. Da bi testirali ovu osobinu, bilo bi nam potrebno desetak godina pritiskanja tastera.

Glavna karakteristika Trigger Z tastature su mehaničke tipke, i to one Cherry MX koje koriste praktično svi proizvođači najboljeg igračeg hardvera. Ako spadate u grupu profesionalnih igrača, onda će vam podatak da se radi o smeđoj varijanti Cherry MX tipki mnogo značiti. Za one koji nisu u profesionalnim vodama, slijedi objašnjenje. Cherry MX tipke imaju tri varijante, crvenu, plavu i smeđu, a razlika je u povratnom osjećaju koje tipke pružaju kada su pritisnute. Plave tipke pružaju najjači osjećaj, dok ga crvene gotovo i nemaju. Ovde ne postoji gore ili bolje, svaki igrač ima ono što voli. Kao što možete pretpostaviti, smeđa varijanta predstavlja umjerenu sredinu, koja je zapravo i najpopularnija opcija. U svakom slučaju, nema šansi da niste sigurni da li ste tipku pritisnuli i to je ono što igrači cijene kod mehaničkih tastatura.

Uz veliku težinu istaknimo i velike gumene stopice na donjoj strani, koje tastaturu čvrsto drže na stolu. Tu je i odlično dizajnirani oslonac za ručne zglobove. On je izrađen od gumirane plastike, kao i veći dio tastature, što je odličan izbor materijala za uređaj koji je konstantno u kontaktu sa kožom. Tastatura se na kompjuter spaja USB kablom koji se odvaja od tastature, što olakšava nošenje. Veliki plus ide za odluku da se koriste standardni USB portovi, a konektori kabla koji se isporučuje uz tastaturu su pozlaćeni, za bolji kontakt.

1/1

Pozadinsko osvjetljenje je jedna od funkcija koje su jako popularne u posljednje vrijeme, pa Trigger Z poštuje i tu želju kupaca. Osvjetljenje je u bijeloj boji, što je odlična kombinacija sa bijelom podlogom tipki. Osvjetljenjem se upravlja kombinacijom FN tipke i F1-F4 tipkama. Moguće ga je potpuno isključiti, uključiti osvjetljenje samo WASD i makro tipke, uključiti osvjetljenje svih tipki ili uključiti takozvano "disanje", kada se osvjetljenje lagano uključuje i isključuje. Svi znamo koji način rada je najatraktivniji, a intenzitet osvjetljenja se može podesiti u četiri nivoa.

Što se performansi tastature tiče, krenimo od podatka da ova tastatura posjeduje ARM procesor brzine 72 megaherca i 128 kilobajta memorije. Sve to služi za upravljanje sa ukupno pet profila, od kojih svaki pamti 15 makro naredbi. Ukupno 75 makro naredbi je impresivan podataka, ali je nama impresivnije to što tastatura podržava takozvani rollover 64 tipke. To znači da možete odjednom pritisnuti 64 različite tipke i da će svaki pritisak biti registrovan. Recite ovaj podataka nekom profi StarCraft 2 igraču i prisustvovaćete instantnom odlasku do prodavnice kompjuterske opreme.

Softver za upravljanje funkcijama tastature je prilično jednostavan, čak i pored činjenice da omogućava programiranje praktično svake tipke. Istaknimo podešavanje rada Windows tipke, koja je slučaju Trigger Z tastature označena kao FN, ali je najvažnije da je možete potpuno isključiti. Prikaz snimljenih makro naredbi je pomalo neobičan, jer se koristi vremenska linija, ali uz malo navike problema nema.

I pored svih karakteristika koje smo naveli, u prvi plan bismo istakli udobnost tipki, koji je zaista na vrhunskom nivou, pa pored igrača ovu tastaturu preporučujemo i onim koji unose mnogo teksta. Cijena se na prvi pogled može učiniti visokom, ali slične tastature drugih proizvođača opremljene Cherry MX tipka su još i skuplje. Zbog svega toga Cooler Master CM Storm Trgigger Z zaslužuje naše iskrene preporuke.

Cijena: 265,00 KM

UniExpert, Sarajevo
http://www.ue.ba

PLUS
udobnost Cherry MX tipki, kvalitet izrade, pozadinsko osvjetljenje

MINUS
potrebno navikavanje na macro tipke sa lijeve strane

SPECIFIKACIJE:
Cherry MX brown tipke; Pozadinsko osvjetljenje tipki; Odvojivi USB Kabl, pozlaćeni konektori; Pooling: 1000 Hz/1ms; ARM procesor na 72 MHz, 128 KB memorije; 5 macro tipki, 5 profila; 476 x 253 x 38 mm, 1516 g.