Elephone je proizvođač koji se ne boji eksperimentisati, pa se tako u njihovim telefonima pronađu osobine koje nikako ne očekujete. Takav je slučaj bio sa čitačem otisaka prstiju kod modela G6 ili gestura koje rade i kada je telefon u sleep režimu kod jeftinijeg modela G4.

S2 također ima svojih aduta, a onaj najupečatljiviji je svakako dizajn uređaja. Obzirom na ojačano staklo sa obje strane telefona, te prijatno zaobljene uglove, Elephone nas je jako podsjetio na iPhone. Tu sličnosti ne prestaju, poštu su u ponudi S2 i S2+ modeli, sa ekranskim dijagonalama od 5 i 5,5 inča, što je vrlo slično Apple ponudi.

Dašak originalnosti daje zadnja strana koju Elephone naziva Deep Sapphire Blue Sparkling Ice Light, što u prevodu znači prijatnu plavu boja koja ima zanimljive šare koje podsjećaju na dijamante. Bar donekle. Tu je i takozvano 2.5D rezanje ivica stakla, što je zaslužno za vrlo prijatan osjećaj prilikom držanja telefona. Tu je i minimalna debljina od svega 6,8 milimetara, uz sličnu minimalnu težinu od 130 grama. Prednje i zadnje staklo na okupu drži aluminijumski okvir, pa je dizajn telefona zaista dobar.

Zadržimo se još malo na dizajnu. Baterija nije zamjenjiva, a dvije SIM kartice i microSD kartica se ubacuju u prilično jedinstven metalni okvir koji se postavlja sa strane telefona. Ovakvo rješenje do sada nismo vidjeli, i moramo priznati da je prilično originalno.

Telefon pokreće prilično svjež MediaTek čipset oznake 6735, koji je po performansama iznad Snapdragona 410. Glavni procesor ima četiri jezgre, te ima 64-bitnu arhitekturu, a sa njim u paru je 2 gigabajta memorije i 16 gigabajta flash memorije koja se može proširiti putem spomenutog microSD slota. Sa performansama nema problema, što je već sasvim uobičajeno kod telefona srednje klase.

Već smo rekli da je ekranska dijagonala modela S2 duga 5 inča, a nova informacija je 720p rezolucija. Generalno dobre karakteristike koje dolaze od IPS matrice su također uobičajene kod ove klase telefona.

1/1

Elephone uz telefon kupcima poklanja providnu silikonsku futrolu, te zaštite folije za prednju i zadnju stranu.  Ovakve poteze proizvođača treba uvijek pohvaliti.
Glavna kamera sa 13 megapiksela i 2.2 blendom prvi prilično dobre fotografije i video, možda čak i malo iznad prosjeka klase.

Android je u vrlo svježoj verziji 5.1, što je osobina koja i nije uobičajena u ovoj klasi telefona. Elephone se suzdržao od značajnijeg mijenjanja Google dizajna, pa možemo izdvojiti tek dvije razlike. Aplikacija Direct omogućava neke zgodne funkcije u kombinaciji sa senzorima telefona. Tako je moguće pozvati kontakt čije informacije ili SMS gledate jednostavnim privlačenjem telefona uhu. Smart wake omogućava upotrebu gestura i kada je telefon u sleep režimo, od otključavanja telefona, do pokretanja aplikacija crtanjem slova. Na primjer, možete podesiti da gestura C pokreće kameru.
Na kraju spomenimo da je telefon otključan, ali da u Developer opcijama možete otključati i bootloader, što znači da je ovaj telefon vrlo pogodan za učitavanje custom ROM-ova.

Kao što ste mogli i sami zaključiti Elephone sa modelom S2 ponovo ima zanimljiv telefon, što je u cjenovnoj kategoriji kojoj pripada prava rijetkost. Posebno ističemo dizajn, koji je možda i najjači adut ovog telefona.

Cijena: 498,90 KM

UniExpert, Sarajevo
http://www.ue.ba

PLUS
dizajn, Andorid 5.1, silikonska futrola, generalni utisak

MINUS
nema kompasa

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MTK6735; CPU: Quad-core ARM Cortex A53 1,5 GHz, 64 bita; GPU: Mali-T720; RAM: 2 GB; Flash: 16 GB; 5,0” ekran, 1280 x 720, ppi: 294; Glavna kamera: 13 MP, f/2.2, AF, LED blic; Prednja kamera: 2 MP, AF; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual Micro-SIM; GSM/HSDPA/LTE(FDD); Senzori: Gravity sensor / Accelerator sensor / Proximity sensor / Light sensor; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2100 mAh; Zaštitna folija za ekran x2; silikonska futrola; 143 x 70 x 6,8 mm; 130g; Android 5.1.