Toshiba Kira ili Kirabook je već treće izdanje ove serije laptopa, ali mnogo promjena u odnosu na starija izdanja baš i nema. Uglavnom se radi o poboljšanjima hardverske prirode, pošto je Kira i u svom prvom izdanju bila sjajan uređaj.

Obzirom da je Kira direktni konkurent Apple laptopima, vrhunski dizajn sa mnogo aluminijuma se podrazumijeva. Detaljima je posvećeno mnogo pažnje, pa tako, recimo, touchpad ima isti oblik kao i čitav donji dio laptopa. Težina je minimalna, a moramo spomenuti i verziju ovog laptopa bez ekrana osjetljivog na dodir kod kojeg težina sa 1,32 kilograma spada na svega 1,1 kilogram, što ga svrstava u jedan od najmanjih 13,3 inčnih Ultrabookova.

Ekran koristi IGZO tehnologiju, ali prije svega moramo pohvaliti prikaz boja koji je jednostavno odličan. Toshiba isporučuje Chroma Tune aplikaciju za kalibraciju boja, pa je moguće prilično detaljno podesiti boje na ekranu. Rezolucija ekrana je čitavih 2560 x 1440 piksela, što je za jedan 13,3 inčni ekran poprilična količina. Naravno da se nečem buniti zbog ultra visoke rezolucije, ali bi i FullHD bio sasvim dovoljan. Već spomenuti model bez ekrana osjetljivog na dodir ima baš tu rezoluciju. Osvjetljenje je solidno, ali bi uz ostale karakteristike malo jače osvjetljenje bolje pristajalo.

1/1

Ali je zato tastatura osvijetljena, sa dva nivo jačine svjetla. Tastatura je tipično ultrabookovska, sa plitkim hodom tipki između kojih je priličan razmak. Iako se radi o vrhunski udobnoj tastaturi, zbog male sile koju tipke traže za pritisak, maratonske sesije kucanja teksta nisu problem, što dodatno olakšava i solidan raspored. Touchpad je velikih dimenzija ako uzmemo ukupnu veličinu laptop u obzir, ali je važnije to što je Toshiba dobro pogodila veličinu i silu potrebu za pritisak integrisanih tipki. Naš testni primjerak je bio opremljen ekranom osjetljivim na dodir, pa sa upravljanjem Windowsima nismo imali nikakvih problema. Čak, naprotiv, zbog malih dimenzija laptopa, korištenje je vrlo udobno, posebno kad je laptop na krilu.

I pored malih dimenzija Kira je solidno opremljen laptop, najviše zahvaljujući tri USB porta od kojih su sva tri verzije 3.0, a lijevi podržava i sleep-and-charge funkciju. Tu je i HDMI port pune veličine, a multimedijalne osobine fino zaokružuju vrlo dobri Harman Kardon zvučnici, koji proizvode bolji zvuk nego što biste očekivali od ovako malog laptopa.

Uz sve ovo, Toshiba je u ovaj laptopa uspjela ugurati i Intel i7 procesor pete generacije, pa uz 8 gigabajta memorije i SSD disk kapaciteta 256 gigabajta Kira predstavlja vrlo brz kompjuter.  Najbolje od svega je što Intelov procesor Broadwell arhitekture troši svega 15 watti, pa na testu HD video reprodukcije baterija traje čitavih 9 sati i 19 minuta. To je za ovako mali ali snažni laptop i više nego impresivan rezultat.

Laptop dolazi sa licencom za Windows 8.1, tako da ga je lako nadograditi na Windows 10, što svakako preporučujemo, ako ništa drugo onda zbog boljeg prikaza slike na visokim rezolucijama.

Generalno, Kira nas je svojim karakteristikama jako podsjetila na Portege laptope, a to može biti samo kompliment. Moglo bi se reći da praktično svaka komponenta laptopa zaslužuje pohvale, što u ovoj kategoriji nije lako postići. Zbog svega toga, u kategoriji Ultrabookova sa 13,3 inčnim ekranima, Kira ima jako malo dostojne konkurencije.

Cijena: 3.699,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, aluminijum, hardver, baterija

MINUS
ekran zaslužuje malo bolje osvjetljenje

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 5500U, 2,20GHz, dual-core, HT; 13,3" ekran osjetljiv na dodir, 2560x1440 quadHD, LED, IGZO; Intel HD Graphics 5500; 8GB DDR3, 1600 Mhz; SSD 256 GB; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; 3x USB 3.0; HDMI; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 316 x 207 x 19,8mm; 1,32 kg; Windows 8.1 Pro.