Da biste shvatili koncept koji Intel Compute Stick predstavlja, potrebno je odmah naglasiti da osim po veličini, ovo ni po čemu nije drugom jedinstven uređaj. Intel Atom procesor brzine 1,3 gigaherca sa četiri jezgre svakako nije neka impresivna karakteristika, kao što to nisu ni 2 gigabajta memorije i 32 gigabajta flash memorije za podatke. Bluetooth 4, wireless "n" , HDMI i samo jedan USB port praktično završavaju hardversku specifikaciju. Međutim, to i nije poenta ovog komjuterčića.

A njegova poenta je u dva načina upotrebe. Prvo, uz pomoć njega svaki ekran sa HDMI ulazom možete pretvoriti u Windows ili Linux kompjuter. To je zanimljivo sa aspekta malih dimenzija, jer kompjuterčić može biti sakriven iza monitora ili televizora.

Stvar postaje još zanimljivija kad shvatite da ovaj kompjuter možete nositi u džepu i praktično  svako mjesto sa kompjuterskim monitorom ili TV-om pretvoriti u radno mjesto. Naravno, za to se već godinama koriste laptopi, ali je Intel Compute Stick bitno manji od svakog laptopa, a i bitno jeftiniji. Obzirom da se nalazimo u 21. vijeku, pa kompjuterski monitor skoro da možete pronaći i u lokalnom granapu, ova ideja postaje prilično ostvariva. Naravno, potrebno je riješiti pitanje tastature i miša, ali nemojmo cjepidlačiti, ipak je ovo više konceptualno rješenje koje tek treba da dobije podršku drugih proizvođača. Ako niste čuli, Google ima nešto slično i zove se ChromeBit.

1/1

Što se tiče Intel Computer Sticka, evo nekoliko naših opservacija. Prije svega, ovaj uređaj posjeduje vjerovatno najmanji kompjuterski ventilator koji smo ikada vidjeli. Samo jedan USB port je najveća mana, mada se ona lako ispravlja USB hubom ili nekim bežičnim parom miša i tastature. Iako se uređaj napaja iz standardnog USB porta, potrebno je da se radi o USB 3.0 portu, mada ni tada niste 100% sigurni da će sve raditi kako treba. Zato je naša preporuka da obavezno koristite isporučeni USB adapter.  

Intel Compute Stick dolazi sa Windowsom 8.1, koji sa Atom procesorom čini sasvim upotrebljivu kombinaciju za one najosnovnije zadatke kao što su surfanje Internetom, reprodukcija HD videa i jednostavnija obrada dokumenata. Upgrade na Windows 10 je svakako opcija koju preporučujemo, obzirom na brži rad i manje zauzeće prostora najnovijeg Microsoftovog operativnog sistema. Postoji i verzija sa Ubuntu Linuxom, koja ima samo jedan gigabajt memorije i još manje prostora za snimanje podataka, ali je i cijena još manja.

U svakom slučaju, Intel Compute Stick je vrlo zanimljiv uređajčić koji već danas ima upotrebnu vrijednost, a kako vrijeme bude prolazilo, ona će samo sve više i više rasti.

 

Cijena: 349,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, vrlo prenosivo, jednostavnost

MINUS
samo jedan USB port

SPECIFIKACIJE:
CPU: Intel Atom Z3735F Intel HD Graphics RAM: 2 GB, 1333MHZ HDD: 32 GB eMMC HDMI; microSD slot; 802.11n wireless USB 2.0; Bluetooth 4.0 microUSB napajanje, 5V 2A MS Windows 8.1 with Bing (upgrade to Windows 10)