Obzirom da naša kompletna redakcija spada u fanatične ljubitelje tehnologije, ne treba da vas čudi poštovanje koje imamo prema imenu ThinkPad, što potiče još iz vremena kada ih je proizvodio IBM. Tokom vremena laptopi ove serije uspjeli su zadrže svoj kvalitet, ali i visoku cijenu. Srećom, Lenovo je mislio i na one sa nešto plićim džepom, i to u vidu E i L modela. ThinkPadi sa oznakom E su cjenovno najpovoljniji, dok L modeli predstavljaju sredinu, što se tiče odnosa cijene i karakteristika.

Oznaka L450 govori da se radi o ThinkPadu sa ekranom dijagonale duge 14 inča, ali to nije glavni razlog zašto počinjemo sa ovom karakteristikom uređaja. Iako je na specifikaciji i FullHD rezolucija, najbolja osobina ovog ekrana je IPS matrica, koja je iz nekog razloga još uvijek rijetka na ThikPadima. Nadamo se da će Lenovo i na ostale modele početi ugrađivati ove matrice, pošto je razlika između njih i TN matrica zaista velika. Uz anti-refleksivni premaz, slika na ekranu ovog laptopa je odlična.

Izgledom, ovo je tipičan ThinkPad, odnosno tipičan poslovni laptop sa mnoštvom pravih uglova sa koje god strane da ga gledate. Čini nam se da u tome i leži dio šarma ovog uređaja. Konstrukcija baterije je vrlo neobična, pa značajno izlazi iz okvira kućišta. Ova karakteristika je iskorištena za nagib laptopa koji olakšava kucanje kada je laptop na stolu. Glavni materijal od kojeg je izrađeno kućište je plastika, ali ona visoke kvalitete.

Što se standardnog hardvera tiče, nećete ovde pronaći ništa izvan standardnih okvira. Možda je tek nešto malo neuobičajeni hibridni hard disk kapaciteta 500 gigabjata sa 8 gigabajta flash memorije kojoj korisnici nemaju pristupa. Zbog njega su Windowsi vrlo živahni, mada tome sigurno doprinosi i činjenica da se radi o prilično čistoj instalaciji, izuzmemo li McAfee Internet Security. Radi se Windowsima 7, sa uobičajenom licencom za osmicu, ali je vrlo vjerovatno da ove kombinacije više nećemo viđati, pošto će stvar preuzeti Windows 10.

1/1

Naravno, moramo spomenuti tastaturu koja je i dalje odlična, pa tako kad god testiramo neki ThinkPad imamo problema sa viškom teksta. Da ne hvalimo svaki put tipke, pohvalimo ovaj put raspored kojeg bi se trebale držati i mnoge desktop tastature. Osvjetljenja tipki nema, ali mi ovaj dodatak ne smatramo posebno bitnim, što nas poprilično razlikuje od većine. Mnogo nam je važnija kombinacija touchpada i trackpointa, još jedne karakteristike koja prati ThinkPad laptope.


Čitač otisaka prstiju, docking port i TPM modul zaokružuju poslovne karakteristike, mada je moguće kupiti i modele sa čitačem pametnih kartica, 3g modemom i sličnim osobinama koje mogu biti korisne poslovnih ljudima. Na kraju, zahvaljujući ULV proceosru, baterija je na našem testu postigla 5 sati i 24 minute HD video reprodukcije, što je solidan rezultat.

Na kraju, možemo samo zaključiti da je L450 odličan izbor za slučaj da su vam T modeli previše skupi. I dalje je to ThikPad.

 

Cijena: 2.099,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, tastatura, generalni utisak

MINUS
baterija značajno izlazi iz okvira kućišta

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 5200U, 2,20GHz, dual-core, HT; 14" FullHD (1920 x 1080) Antiglare IPS LED ekran; Intel HD Graphics 5500; 4GB DDR3, 1600 Mhz; HDD 500 GB, 7.200 rpm; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; miniDisplayPort; VGA; Čitač memorijskih kartica; 720p web kamera; TPM modul; čitač otisaka prstiju; 339 x 235 x 24 mm; 1,92 kg; Windows 7 Pro (downgrade Windows 8).