Prije nego se bacimo na zvijezdu ovog teksta - Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X Overclocked grafičku karticu, da prvo vidimo pakovanje u kojem je došla. Pri tome ne mislimo na kartonsku ambalažu, nego na kompjuter u kojem se kartica nalazila.

Glavne komponente su bile umotane u predivno kućište SilverStone Fortress SST-FT02B. Pored toga što izgleda fantastično, kućište je vrlo funkcionalno zbog rotacije glavnih komponenti za 90 stepeni. Pristup komponentama je potpuno jednostavan, a jedino se treba navići na činjenicu da se kablovi uključuju na gornjoj strani, iako problema sa njihovim rutiranjem nema.

Osnovu sistema je činila matična ploča Asus Sabretooth Tuf Z97 Mark S. O njoj nećemo puno toga reći pošto smo prije nekih godinu dana testirali Mark 2 izdanje ove ploče i tada je osvojila našu nagradu Info Preporuka.

Intelov i7 procesor oznake 4790 sasvim dobro pristaje ovakvoj konfiguraciji, mada bi neki mogli poželjeti njegovu K verziju, za izvlačenje maksimalnih performansi overclockiranjem. Što svakako ne bi bio problem obzirom na masivne hladnjake u kućištu.

16 gigabajta memorije, 250 gigabajtni SSD i terabajtni HDD su baš ono što bismo i sami stavili u ovakvu konfiguraciju, pa su dalji komentari suvišni. Sve ovo napaja Cooler Master V850 napojna jedinica, pa ukupna konfiguracija zaslužuje jednostavnu ocjenu - "i tata bi sine!".

I tu nije kraj. Uz konfiguraciju su isporučeni Roccat miš i tastatura, koji baš kao i kućište zaslužuju posebne recenzije. Isku FX tastatura ima osvjetljenje tipku u boji koju vi odaberete, te komunicira sa Roccat Kone Plus mišem, pa im možete zajedno mijenjati konfiguraciju zavisno od igre koju igrate. Na primjer, tastatura može smanjiti rezoluciju miša dok ciljate kroz snajper. Miš je zapravo dio paketa imena Military Starter Bundle u kojem se još nalazi i podloga. Kone Plus je optički miš rezolucije 5.000 dpi, a radi se o jednostavnom mišu koji fantastično leži pod rukom.

Na kraju, tu je i FullHD Benq monitor za igrače oznake XL2411Z, koji opet zaslužuje posebnu recenziju, pošto je nemoguće navesti sve njegove karakteristike u samo par rečenica.

1/1

A, sada, vrijeme je za glavnu stvar - AMD Radeon R9 Fury grafičku karticu sa 4GB HBM memorije. Za neupućene, HBM je skraćenica od High Bandwith Memory, a riječ je o novom tipu memorije koji mijenja standardni GDDR5, u odnosu na koji nudi znatno manje i energetski efikasnije memorijske čipove. Konkretno, HBM memorija u odnosu na GDDR5 troši i do 50% manje energije, pri tome nudeći do 60% veću memorijsku propusnost.

Testirana kartica je nosila potpis Sapphirea i bila je nešto veća nego smo to očekivali. No, sama kartica je prilično kratka, te je za njene ogromne dimenzije zaslužan gigantski hladnjak. Dotični je tako na dužinu kartice dodao nekih desetak centimetara, a Sapphireov Fury njemu može zahvaliti i na nešto većoj visini, zbog čega će u kućištu zauzeti dobra dva i pol slota.

Ipak, dimenzijama je lako progledati kroz prste, obzirom da je hladnjak vrlo tih i efikasan - tokom testiranja uopšte nismo čuli njegova tri ventilatora, dok se temperatura kartice rijetko kada dizala iznad 70°C.

Što se tiče konkretnih specifikacija, Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X Overclocked je, kao što se da naslutiti iz imena, overclockirana verzija regularnog Furyja. Naime, Sapphire je podigao frekvenciju GPU-a sa 1.000 na 1.040 MHz, dok je frekvencija memorije ostala identična referentnim modelima i iznosi 1.000 MHz.

Sam GPU je član AMD-ove Graphics Core Next porodice čipova, izrađen je u 28-nanometarskom procesu i donosi 3.584 stream procesora. Naravno, podrška za DirectX 12 se podrazumijeva, a na listi podržanih API-ja su i OpenGL 4.5 i OpenCL 1.2. Kartica također podržava i sve aktuelne AMD-ove tehnologije, poput Eyefinityja, Crossfirea, Liquid VR-a i Virtual Super Resolutiona, tako da ćete je moći koristiti i za igranje na više monitora ili povezivanje sa drugim AMD-ovim grafičkim karticama.

Na samom kraju priče o specifikacijama, vrijedi dodati i to kako ćete od portova na Sapphireovom Furyju pronaći tri Display Porta i jedan HDMI, te kako će vam za rad kartice biti neophodna dva 8-pinska konektora za napajanje.

I tu dolazimo do dijela recenzije koji ste svi željno iščekivali - testiranja gomile hardvera gladnih igara.

Očekivano, R9 Fury se tokom testa pokazao kao jedna od onih grafičkih kartica o kojima sanja svaki PC igrač, jer će bez ikakve muke pokrenuti skoro svaku moguću igru sa svim detaljima na maksimalnim postavkama.

Naravno, pri tome mislimo na pokretanje u rezolucijama od 1080p do 1440p, dok ćete se za ugodno igranje na 4K rezolucijama ipak morati poigrati sa grafičkim postavkama većine modernih naslova.

Karticu smo također testirali i u urednikovoj najdražoj sportskoj simulaciji - NBA-u 2K15, gdje je očekivano briljirala, ali i u Project Carsu, gdje smo već naišli na nešto interesantnije rezultate. Naime, Fury je igru vrtio sa svim detaljima na maksimumu u sasvim igrivom framerateu od 30 do 60 sličica u sekundi. Konkretno, igru smo testirali na predivnoj California Highway stazi sa 30 drugih trkača, pri čemu smo postavili automatsku promjenu vremenskih uvjeta sa magle i kiše na oluju, te potom na vedro vrijeme. Očekivano, framerate je bio niži tokom oluje i prilikom sudaranja sa gomilom drugih vozila, kada se obično držao brojke od 40-ak sličica u sekundi, da bi nakon razvedravanja skočio na 50, a nerijetko i na 60 sličica u sekundi.

Na kraju, nismo mogli odoljeti, a da sa Furyjem zaigramo i fantastični Witcher 3: Wild Hunt, koji se na Full HD rezoluciji glatko vrtio sa svim detaljima na maksimumu. Naravno, Nvidia Hairworks smo ostavili isključen, te smo umjesto HBAO+ efekta uključili klasični SSAO, ali su te žrtve bile i više nego vrijedne glatkog frameratea od 60 sličica u sekundi.

Sve u svemu, Sapphire R9 Fury Tri-X se pokazao kao odlična kartica koja će usrećiti svakog igrača. Na rezolucijama od 1080p do 1440p kartica jednostavno briljira, a sasvim je sposobna i za pokretanje igara u 4K rezoluciji.

 

Cijena: zavisno od odabranih komponenti

Genelc, Tuzla
http://www.genelec.ba

PLUS
da 1440p jednostavno sve postavke stavite na maksimum

MINUS
zbog masivnog hladnjaka potrebno je veliko kućište

SPECIFIKACIJE:
Sapphire Radeon R9 Fury Tri-X Overclocked SilverStone Fortress SST-FT02B; Asus Sabretooth Tuf Z97 Mark S; Intel Core i7-4790; 8M Cache; 3,6 do 4,00 GHz; quad core, HT; RAM 16 GB; SSD 250 GB; HDD 1 TB; Cooler Master V850 napojna jeidnica; Roccat Isku FX tastatura; Roccat Kone Plus miš (Military Starter Bundle); Benq XL2411Z.