Nakon što smo testirali Lenovo Yoga 2 13 Pro, te mnogo jeftiniji Lenovo IdeaPad Flex 15, na red je došao i Yoga 2 13 laptop, koji cjenovno predstavlja sredinu između dva spomenuta modela. Međutim, srednji model je po nama top izbor, i to iz vrlo jednostavnog razloga – ekrana.

Razlika između Pro i "običnog" Yoga 2 laptopa sa ekranom dijagonale 13 inča nije velika. Obični model nema SSD disk, teži je za 260 grama, te u našoj testnoj konfiguraciji ima nešto slabiji procesor. Pored hard diska, najveća razlika je u ekranu. Pro model ima ekran izrazito visoke rezolucije, koja je možda i malo prevelika za 13 inčni ekran. Obični Yoga 2 laptop ima mnogo primjereniju FullHD rezoluciju, koja je sasvim dovoljna na ovakvim ekranskim dijagonalama.

I, upravu tu, dolazimo do potvrde starog pravila da rezolucija ekrana nije sve. Naime, Yoga 2 ima ekran skoro dvostruko većeg kontrasta, te ima odličan prikaz boja koji se može porediti sa skupim profesionalnim monitorima. Rezultat svega toga je da ekran na ovom laptopu ocjenjujemo ocjenom apsolutno odličan, što i ocjenu samog laptopa podiže u istu kategoriju. Samo zbog ekrana ovaj laptop zaslužuje naše preporuke.

Što se dizajna tiče, sve je prilično slično Pro modelu, osim što je površina oko tastature aluminijumska. Sama tastatura je istog kvaliteta, bez akrobacija sa rasporedom tipki kao na novim ThinkPad laptopima. Zadržano je i osvjetljenje tipki, pa možemo reći da smo vrlo zadovoljni ovim aspektom laptopa. Touchpad je možda najlošija komponenta laptopa, ali nije posebno loš, već bismo voljeli da ima izdvojene tipke, što danas postaje sve rjeđe i rjeđe. Integracija tipki u površinu touchpada je dokaz ogromnog Apple uticaja, što je po nama baš jedna od stvari na koje se ostali proizvođači laptopa ne bi trebali ugledati. Pomalo postajemo dosadni sa našim pritužbama na ovo, ali morate nas shvatiti – usvajanje loše prakse ide na živce.

1/1

Ovo je Yoga laptop, pa ekran možete okretati za čitavih 360 stepeni po dužoj osi, te laptop pretvoriti u tablet. Tokom našeg testa, baš kao i u slučaju Pro modela, najveći dio vremena smo proveli u laptop položaju, ali i tablet položaj u nekim situacijama može poslužiti. Ako ništa drugo, onda za hvalisanje pred prijateljima i poznanicima. Tu su i dva druga položaja – Tend i Stand, za koje Lenovo predlaže posebne aplikacije u Windows Store prodavnici, baš kao i za laptop i tablet položaje. Rotacija ekrana je zgodan dodatak ovom laptopu, čime se izdvaja iz mase, pa i to može biti jak argument za izbor, pored sjajnog ekrana.

Oprema je ista kao i kod Pro modela, što znači da nam nedostaje još koji USB port, ali sve u svemu situacija je dobra. Na hardversku specifikaciju nemamo primjedbi, ovo je laptop koji će bez problema obaviti sve zadatke koji se mogu očekivati od jednog 13 inčnog prenosnika opremljenog Intel integrisanom grafikom.

Baterija je izdržala 5 sati i 2 minuta video reprodukcije, ali uz smanjivanje osvjetljenja ekrana i duži radu aplikacija poput MS Worda i Excela, Yoga 2 radi i radi. Skoro je moguće provesti pun radni dan bez adaptera za napajanje.

Lenovo Yoga 2 13 je opremljen Windowsima 8.1, te sličnim softverskim dodacima kao i Pro model, što uključuje podršku za upravljanje pokretima tijela i glasom, što bi u budućnosti mogla biti sve češća i češća pojava. Za intenzivnije korištenje ovih softverskih dodataka potrebno je još malo dorade, kako bi detekcija pokreta bila preciznija.

Na kraju, ponavljamo još jednom – Lenovo Yoga 2 13 oduševljava ekranom, pa uz jako dobre ostale karakteristike lako zaslužuje našu preporuku.

 

1.777,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, ekran, ekran, ekran

MINUS
malo USB portova

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3-4010U 1,70GHz, 3MB; Haswell generacija; 13,3’’ LED ekran osjetljiv na dodir, 1.920 x 1.080 (FullHD) rezolucija; Intel HD 4400 grafika; 4GB DDR3 (1600MHz); HDD 500 GB; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; 1x USB 3.0; 1x USB 2.0; microHDMI; Čitač memorijskih kartica; 720p HD web kamera; 330 x 221 x 17,2 mm; 1,65 kg; Microsoft Windows 8.1.