Ono što treba reći odmah na početku je da model T450 predstavlja nešto slabiju verziju modela T450s, a glavni razlog za nešto takvo je, naravno, smanjivanje cijene. Najvažnije je da se radi o smanjivanju snage pojedinih komponenti laptopa, dok su glavne karakteristike ostale nepromijenjene.

Što se izgleda laptopa tiče, tu nema nikakvih iznenađenja. Crna boja sa crvenim detaljima je zaštitni znak ThinkPad laptopa. Kvalitet kućišta je na vrhunskom nivou, što je i jedan od najjačih aduta ove serije. Lenovo naglašava testiranje na razini vojnih standarda, što im se može lako povjerovati kad ovaj laptop provrtite u rukama.

Kvalitet tastature, drugog zaštitnog znaka ThinkPad laptopa, je i dalje na izuzetno visokom nivou. Jednostavno, nije moguće govoriti o ThinkPad laptopu, a ne spomenuti odličnu tastaturu. Naš model nije imao osvjetljene tipke, mada ta opcija postoji. Dopala nam se i FN tipka sa statusnom LED diodom, koja označava funkciju F tipki.

Treći zaštiti znak – UltraNav kombinacija touchpada i trackpoint crvenog štapića između slova G,H i B je također na svom mjestu. Kvalitet i ovih komponenti je izuzetan.

14 inčni ekran ima rezoluciju od 1600 x 900 piksela i jedina je komponenta koja može biti bolja. Naime, iskorištena je TN matrica, što znači da su uglovi vidljivosti tek prosječni, a isto se može reći i za prikaz boja. Međutim, kako je ovo poslovni uređaj, to njegovi vlasnici uglavnom neće ni primijetiti, ali će zato primijetiti anti-refleksivni premaz koji čitanje tekstova i obradu ogromnih Excel tabela značajno olakšava.

1/1

Glavna hardverska komponenta je Intel i5 procesor Broadwell generacije, što se odrazilo na dvije stvari. Prvo, ovo je vrlo tiha mašina, jer se ventilator vrlo rijetko uključuje, a i kada radi proizvodi minimalnu količinu buke. Druga stvar je trajanje baterije, koja je na našem testu HD video reprodukcije potrajala 6 sati i 26 minuta. Zanimljivo je da T450 postoji i u konfiguraciji sa dvije baterije, jedna je interna dok je druga eksterna. To zapravo znači da vanjsku bateriju možete otkačiti od laptopa bez gašenja, što je prilično zgodna mogućnost za one koji mnogo rade na terenu.

Moramo spomenuti i hibridni disk koji se označava kao SSHD. Kapacitet mu je 500 gigabajta, sa 8 gigabajta skrivene NAND flash memorije koja služi kao keš. Performanse ovog diska su jako dobre, što se lako vidi po performansama Windowsa. Disk je zanimljiv i po tome što podržava Opal protokol, niz specifikacija koje se tiču sigurnosti, kao što je enkripcija čitavog diska.

Obzirom da je ovo poslovni laptop, postoje i dodatni sigurnosni mehanizmi. Tu je TPM čip, koji ubrzava enkripciju, a desno od tastature je i čitač otisaka prstiju. Određeni modeli ovog laptopa se isporučuju i sa čitačem pametnih kartica.

Iako ćete sa donje strane laptopa pronaći Windows 8 naljepnicu, softverski pokretač je Windows 7, operativni sistem drag poslovnim korisnicima. Lenovo je izdašan i sa dodatnim softverom, iako to obično samo opterećuje kompjuter. Ipak, zahvaljujući brzom disku, tokom testa nismo imali problema zbog brojnog softvera. Pohvalimo Power Manager softver koji daje detaljan uvid u energetske performanse laptopa.

Na kraju, nemamo neki poseban zaključak. Ovo je tipičan ThinkPad laptop i to je sasvim dovoljna preporuka.

 

Cijena: 2.959,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitet, tastatura, generalni utisak

MINUS
TN ekranska matrica

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 5300U, 2,30GHz, dual-core, HT, Broadwell; 14" HD+ (1600 x 900) Antiglare TN LED ekran; Intel HD Graphics 5500; 4GB DDR3, 1600 Mhz; HDD 500 GB, hybrid, Opal protocol; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; miniDisplayPort; VGA; Čitač memorijskih kartica; 720p web kamera; TPM modul; čitač otisaka prstiju; 239 x 232 x 21 mm; 1,81 kg; Windows 7 Pro (Windows 8 downgrade).