HP Pro Tab 10 EE, kako glasi puno ime novog Windows tablet uređaja iz kompanije HP, namijenjen je edukativnom dijelu tržišta, odnosno učenicima srednjih i osnovnih škola. Obzirom na tu činjenicu, izgled ovog uređaja ne treba da čudi. Naime, Tab 10 je zaštićen gumiranom plastikom, zbog čega tablet podsjeća na komad vojne opreme. Međutim, ako ćete moderan tablet opremljene Windowsima dati učenicima šestog razreda osnovne škole, onda je i bolje da se nazire ruski dizajn iz doba hladnog rata.

Šalu na stranu, HP se zaista potrudio oko čvrstoće uređaja, pa je ovaj tablet prošao i test IP52 otpornosti na prašinu i vlagu, te može izdržati pad sa visine od 82 centimetra. Ono što je bitno napomenuti je da osim u slučaju poklopca koji štiti portove uređaja, ovakva robusna konstrukcija i nema većeg uticaja na korištenje uređaja. Naravno, težina od skoro 850 grama nije mala, ali čvrstoća ne ide bez mase.

Što se tiče samog tableta, radi se o relativno klasičnom Windows tabletu kojeg pokreće Intel Atom procesor. Dva gigabajta memorije su sasvim dovoljni za njegove potrebe, ali 32 gigabajta za pohranu baš i ne. Srećom, potrošnju prostora na hard disku će značajno popraviti Windows 10, pa će i 32 gigabajta biti sasvim dovoljna do kraja ljeta.

Pored kućišta, najveća razlika u odnosu na druge tablete je u pasivnom stylusu koji se isporučuje uz uređaj. Na ovaj način mlađi učenici mogu lakše upravljati nekim funkcijama tableta, a mogu i mnogo lakše crtati po ekranu. Pasivni stylus nije precizan kao, recimo, Wacom digitalne olovke, ali je sasvim dovoljan za upoznavanje sa radom na kompjuteru. Pohvalna je dugačka vezica koja sprečava gubljenje olovčice.

1/1

IPS ekran rezolucije 1280 x 800 piksela je najbolja karakteristika tableta, što je dobro jer se radi i o najvažnijoj komponenti. Uz uređaj smo na test dobili i tastaturu, sa kojom se tablet povezuje na najjednostavniji način – jednostavnim postavljanjem u za to predviđeni otvor. Podešavanja nagiba tableta nema, ali sjetimo li se kome je ovaj uređaj namijenjen, jednostavnost je vrlo važna karakteristika.

Tablet je opremljen sa obje kamere, ali je njihov kvalitet tek osrednji, što je opet u redu, uzmemo li namjenu tableta. Na kraju, isti ovakav tablet moguće je pronaći i sa Android operativnim sistemom. Što se tiče Windowsa, HP uz tablet isporučuje i nešto edukativnog softvera, ali se radi o sadržaju na engleskom jeziku. Baterija je dovoljna za gotovo šest sati HD video produkcije, pa se može reći da može izdržati jedan školski dan.

Sve u svemu, Pro Tab 10 EE je zanimljiv pokušaj kreiranja edukacijskog tablet uređaja. Dalja sudbina mu zavisi od edukativnog softvera i spremnosti edukativnih radnika da usvajaju nove tehnologije.

 

Cijena: 875,00 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
vrlo čvrsto kućište

MINUS
težina

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom Z3735G 1,33GHz, Burst: 1,83 GHz, quad-core, 1MB cache; 10.1"ekran osjetljiv na dodir, 1280x800, IPS, anti-glare, LED; pasivni stylus; Intel HD grafika; 2GB DDR3; SDD 32 GB; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; microUSB 2.0; micro-SD; micro-HDMI; Audio I/O; Kamere: 1,26MP prednja / 2MP zadnja; TPM modul; 280 x 182 x 14,4 mm; 845g; Windows 8.1 64-bit.