Ako je nešto multimedijalno, onda se podrazumijeva da izgleda dobro. A to za Lenovo Z70-80, kako je puna oznaka modela kojeg testiramo, apsolutno važi. Crni laptop rijetko kad izgleda loše, ali Lenovo ništa nije prepuštao slučaju, pa je nabacio aluminijum na kućište laptopa. Prostor oko tastature i zadnja strane poklopca ekrana su od ovog poželjnog metala, dok je ostatak kućišta napravljen od jako dobre plastike.

Obzirom da je Z70 opremljen 17 inčnim ekranom, težina mu nije mala, ali 3 kilograma za laptop koji na sebi ima dosta aluminijma i nije previše. Sa druge strane, čvrstoća laptopa je za svaku pohvalu. Generano, kvalitet izrade je na visokom nivou.

17 inčni ekran prikazuje sliku FullHD rezolucije, što se i od multimedijalnog laptopa i očekuje. Očekuje se i refleksivni premaz zbog pojačanja boja, ali ga na ovom laptopu nema. Srećom, prikaz boja je jako dobar, a refleksija nema, pa ovaj potez Lenova ocjenjujemo samo pohvalama. Dakle, što se tiče uživanja u fotografijama i filmovima, sa vizuelne strane nema brige.

Od zvučnika na laptopu nikada ne treba očekivati posebno kvalitetan zvuk, te se treba pouzdati u slušalice. Međutim, Lenovo je i ovde napravio prilično dobar posao jer je iskoristio svoju saradnju sa kompanijom JBL. Zvučnici proizvode solidan zvuk koji u tihom okruženju može biti sasvim dovoljna za uživanje u nekom sporijem filmu. Zvučna kartica podržava Dolby standard, pa će sa dobrim slušalicama užitak biti potpun.

1/1

Intelov i5 procesor Broadwell generacije je i više nego dovoljan za multimedijalne potrebe, a tu je i Nvidia 840M grafička kartica. Sve ovo znači da se na ovom laptopu možete sasvim solidno igrati, dok god ste spremni na 720p rezoluciju i eventualno smanjivanje detalja. Po našem mišljenju, multimedijalna mašina koja može pokretati Bioshock Infinite zaslužuje pohvale.

Ostatak konfiguracije slijedi procesor i grafiku, a izdvojili bismo disk kapaciteta jedan terabajt, što je solidna količina za smještanje dovoljno multimedijalnog sadržaja. Spomenimo još i AC bežičnu mrežnu karticu, te VGA i HDMI izlaze za eventualno spajanje nekog projektora.

Baterija laptopa sposobna je reproducitati 720p video u trajanju od 3 sata i 23 minute, i to uz maksimalno osvjetljenje ekrana. Obzirom na Broadwell procesor, očekivali smo i malo više, ali ni ovako nije loše.

Tastatura je sasvim dobra, mada su inženjeri Lenova bez potrebe stisnuli numerički dio tastature uz glavne tipke, ali to nije tako strašno. Touchpad ima izdvojene tipke i na tome smo vrlo zahvalni istim tim inženjerima. Naš testni primjerak je došao bez operativnog sistema, pa uređaj nije baš odmah spreman za rad nakon vađenja iz kutije.

Na kraju, ono najvažnije. Cijena je vrlo primjerena, što je finalni podataka koji oblikuje našu ocjenu ovog uređaja. Lenovo Z70 je odlična multimedijalna mašina, tako da ju je moguće iskoristiti i u mnoge druge svrhe, čak i one nešto zahtjevnije. Može li bolja ocjena od toga.

 

Cijena: 1.799,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena za ovako opremljen laptop, anti-glare ekran

MINUS
nema operativni sistem, nula numeričke tastature

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 5200U (2,20GHz, 3MB, Turbo: 2,7 GHz), Broadwell; 17,3'' LED ekran, 1920x1080, anti-glare; NVIDIA GTX 840M 2GB; 8GB DDR3, 1600 Mhz; HDD 1 TB; DVD-RW; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; Čitač memorijskih kartica; 720p web kamera; JBL zvučnici; 418 x 25,2 x 283 mm; 3,0 kg.