TP-Link IP kamera oznake NC200 svojim punim imenom daje do znanja da se radi o cloud uređaju. Naziv NC200 WiFi cloud camera ostavlja malo nepoznanica kada je u pitanju mrežna konekcije ove kamere. Dakle, riječ je o bežičnoj kameri koja radi uz pomoć cloud servisa. Dobro, postoji i Ethernet port za žičnu konekciju, ali zašto bi se mučili sa kablovima kada to nije potrebno.

Kamera je standardna kako po pitanju izgleda, tako i po pitanju specifikacija. Standardni izgled kamere donosi postolje za montiranje na različite površine, a zglob koji povezuje kameru sa postoljem omogućava montažu u praktično bilo kojem položaju. Kamere je namijenjena upotrebi u zatvorenom prostoru, pa je njeno plastično kućište sasvim zadovoljavajuće.

NC200 je VGA kamera, što znači da kvalitet slike nije na visokom nivou, ali to svakako nije namjena ove kamere. Ovo je prije svega nadzorna kamera, za šta je VGA rezolucija dovoljna. Kamera hvata 64 stepena horizontalnog vidnog polja, uz maksimalnih 20 sličica u sekundi za video.

TP-Link je obezbijedio nekoliko načina za kontrolu i konfiguraciju kamere. Krenimo od cloud servisa kompanije, koji prije svega omogućava pogled na živu sliku sa kamere. Na ovaj način je lako baciti pogled na nadzirani prostor sa bilo koje lokacije na svijetu koja ima Internet konekciju.

Drugi način nadgledanja je uz pomoć mobilnog telefona sa Android ili Apple operativnim sistemom. I ovde su na raspolaganju samo osnovne mogućnosti, od kojih su najvažnije one za praćenje žive slike i snimanje fotografija ili videa.

Treći način kontrole kamere je uz pomoć Windows ili Mac OS aplikacije. Pored praćenja žive slike i snimanje, ovde ćete moći podesiti i vremenski aktivirano snimanje, što je i logično jer mobilni uređaji nisu pogodni za tako nešto. TP-Link Camera Control softver omogućava istovremeno praćenje devet IP kamera.

Ako se, na koncu, povežete na web interfejs kamere, dobićete pristupiti svim njenim mogućnostima. Osim podešavanja parametara slike i mrežne konekcije, najvažnije opcije se tiču detekcije pokreta koji aktivira slanje obavještenja na mail ili FTP server. Ovdje ćete pronaći i jednu dodatnu mogućnost ove kamere – produžavanje dometa bežične mreže. NC200 može preuzeti ulogu wireless extendera, što u nekim situacijama može biti prilično korisno.

Kao što vidite, cloud servisi donose još jedan sloj kontrole kamere, mada je i dalje za punu kontrolu potrebno koristiti web interfejs uređaja. Ipak, praćenje žive slike sa mobilnog uređaja za neke primjene može biti od presudnog značaja.

1/1

Cijena: 99,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cloud mogućnosti, wireless extender, cijena

MINUS
VGA rezolucija

SPECIFIKACIJE:
1/4" Progressive scan CMOS senzor; 0,3 MP (640 x 480); F: 2.8, f: 3.85 mm; FOV = 64°; Max. 20 fps at 640x480 (VGA); Ugrađeni mikrofon; Detekcija pokreta, e-mail FTP notifikacija; IEEE 802.11 b/g/n, 300Mbps, FastEthernet.