Obzirom da se radi o zvučnicima identičnih specifikacija, a dolaze samo u različitim formama, recenziju ćemo svesti na jednu zajedničku. Tako su se ispred nas našli Omega Challenger (OG04B) i Omega Enterprise (OG05B) modeli.

Omega Challenger dolazi u valjkastom obliku nalik oklagiji iz crtanih filmova i u prvi plan stavlja postolje namijenjeno držanju naprednog telefona ili tableta, dok nas je Enterprise svojim izgledom jednostavno podsjetio na školsku spužvu. Dock kod Challenger modela nema nikakav izvedeni priključak, nego je samo mjesto za ljepše pozicioniranje vašeg telefona ili tableta, a dio na koji se uređaj u docku naslanja leđima je obloženom gumom kako se kućište telefona ili tableta ne bi izgrebalo.

Kvalitet izrade i korištene završne materijale ocjenjujemo veoma dobrim, a njima dominiraju mat crna i sjajna plastika, te detalji od brušenog aluminijuma kod Challenger modela. Enterprise model se može naći i u bijeloj verziji, a u ovom slučaju, sjajna plastika je priličan magnet za prljavštinu, pa prepručujemo da na izletima roštilj-operatera držite podalje od puštanja muzike.

Ipak, dodirivanje uređaja može se u neku ruku i izbjeći, jer su zvučnici opremljeni Bluetoothom 4.0 za povezivanje sa telefonima, tabletima ili laptopima. Sa komunikacijom nismo imali nikakvih problema, te se sve rješava “iz prve”, a čak je omogućeno i javljanje na telefonske pozive, te handsfree komunikacija preko izvedenog dugmeta i ugrađenog mikrofona. To dugme na oba modela nudi još play/pause kontrole muzike, dok je Enterprise model opremljen i dugmetom za kontrolisanje glasnoće i Back/Forward kontrolama playera na povezanom telefonu, tabletu ili laptopu. Kontrola glasnoće na Challenger modelu isključivo je kontrolisana iz aplikacije na povezanom uređaju.

Na Enterprise modelu, plava dioda ispred prednje plastike diskretno naglašava bluetooth vezu sa nekim uređajem, dok je kod Challenger modela bluetooth indikator i stanje baterije smješteno na crnoj traci sa prednje strane.

1/1

Naravno, mislilo se i na one sa MP3 playerima i na štednju baterija kako zvučnika, tako i povezanih uređaja, pa se sa stražnje strane oba modela nalazi i AUX priključak, za priključivanje uređaja putem standardnog 3,5mm stereo kabla. Isti se isporučuje sa uređajima, ali bi možda mogao biti malo duži, posebno za upotrebu sa laptopom u kombinaciji sa Challenger modelom. Pored njega, u pakovanju se isporučuje i USB-microUSB kabl, koji služi za napajanje i punjenje baterije zvučnika, a zamjerku stavljamo na nepostojanje strujnog punjača. Može se to prevazići preko nekog univerzalnog punjača, kompjutera ili laptopa, ali bi originalni bio najbolje rješenje.

Ugrađena baterija u oba modela je 800mAh, i za svaku je pohvalu, pošto je tokom testa sa Bluetooth komunikacijom izdržala oko 10 sati reprodukcije muzike, uz neku prosječnu glasnoću. Iskreno, nismo očekivali takav rezultat, a svakako će vam telefon sa uključenim bluetoothom znatno ranije ostati bez baterije.

Dva zvučnika snage po 3W, također su ostavili pozitivan dojam. Zvučna slika je konstantna i ukupno je možemo ocijeniti veoma dobrom. Zvuk je dobro izbalansiran za ovu vrstu uređaja, bez naglašenih visokih ili niskih tonova, te bez ikakvih problema nadmašuju i najbolje laptopske zvučnike. Samo ne treba težiti ka maksimalnoj glasnoći i Omega prenosni zvučnici vas sigurno neće razočarati, čak i u konkurenciji sa nekim brendiranim imenima.

Omega Enterprise - 70,95 KM; Omega Challenger - 80,00 KM

Plus Computers, Sarajevo http://www.plus.ba

PLUS
prenosivost, zvuk, kvalitet izrade

MINUS
nepostojanje strujnog punjača

SPECIFIKACIJE:
Bluetooth 4.0; 6W (2x3W) RMS; frekventni opseg 150Hz - 18kHz; punjiva Li-ion baterija 800mAh; AUX priključak, micro USB 3,5mm AUX kabl, USB-microUSB kabl