Dodatna slika

... među njima su i oni koji žele biti drugačiji kako bi ugrabili dio kolača, pa su nastale i brojne manje kompanije, startupi i projekti. Takav jedan je i pionir u proizvodnji nosivih uređaja i fitness trackera - Misfit, a upravo jedan njihov proizvod nas je uspio oznojiti proteklih dana.

Kada kažemo oznojiti, vjerujemo da niste pomislili kako je u pitanju nešto što će vas napatiti i napraviti vam problem oko korištenja, već da ste pomislili na pravu asocijaciju - da je riječ o fitness trackeru ili pratiocu vaših aktivnosti.

Misfit Flash je nasljednik njihovog prošlogodišnjeg Shine modela, koji je zapravo poslužio kao veoma dobar recept da kompanija napravi jedan od najpristupačnijih i najjednostavnijih trackera aktivnosti na tržištu, pa evo šta dobivate za 50 američkih dolara.

Riječ je o malom uređaju veličine kovanice od 2 KM, a s njim u kutiji još dolaze narukvica i zakačka, tako da ga možete nositi oko ruke u formi sata ili zakačenog za neki dio vaše odjeće. Treba napomenuti da je uređaj otporan na vodu do dubine od 30 metara, pa se može nositi uvijek i svuda.

Prva dobra stvar kod ovoga uređaja je njegov dizajn. Za razliku od svog starijeg metaliziranog prethodnika, Flash je izrađen od polikarbonata, dok narukvica kombinuje gumu i plastiku. Kvalitet izrade je veoma dobar. Sve je glatko, ispolirano i uopšte nemate osjećaj da koristite relativno jeftin uređaj. Sa svega 6 grama težine, osim osjećaja dodira, slobodno možemo reći da uređaj uopšte ne primjećujete na ruci, što je za ovu vrstu uređaja veoma bitno. S druge strane, čak i ovaj sivi testni model na ruci izgleda vrlo atraktivno i privlačno, još ako pogledate druge promotivne fotografije u živopisnim bojama, moramo priznati izgleda prilično fancy i cool.

Za razliku od mnoge konkurencije, Misfit Flash nema tradicionalni ekran na kojem ispisuje tekst i različite informacije. On je minimalistično opremljen sa 12 LED indikatora koje pokazuju tačno vrijeme (znate ono koliko je sati i to) i progres vašeg dnevnog cilja aktivnosti. Sve se aktivira na jedno veliko centralno dugme sa gornje strane uređaja, dok prije toga uređaj izgleda kao da ne prikazuje ništa. Progres aktivnosti je prikazan kružnim nizom svjetlećih dioda, dok očitanje tačnog vremena zahtjeva malo navike - dioda koja svijetli prikazuje sate, dok ona treptajuća minute. I to je to.

Ostaje još da spomenemo detalj o napajanju, koji je možda i najbitnija stvar vezana za ove uređaje, a posebno ide u prilog Flashu. Dok konkurencija uglavnom radi na bazi dnevnih ili sedmičnih punjenja interne baterije, Misfit Flash koristi jednokratnu 3V CR 2032 bateriju u obliku dugmeta, svima dobro poznatu iz satova i sličnih uređaja, a prema specifikacijama kompanije, trebala bi da obezbijedi autonomiju od čitavih 6 mjeseci. Po nama odličan potez, pa je ovo pravi primjer “set and forget” uređaja, kakav treba i biti jedan tracker aktivnosti.

1/1

Sve ostalo se podešava i čita iz besplatne Misfit aplikacije dostupne za Android i iOS uređaje, a uređaj se jednostavno sinhronizuje putem Bluetooth 4.0 veze. Nakon prvog povezivanja i podešavanja profila, aplikacija će vam ponuditi detaljne, ali jednostavno prezentovane informacije o vašem kretanju - broju koraka, pređenoj udaljenosti, potrošenim kalorijama, te trajanju i kvaliteti sna.

Iako su vrijednosti ciljeva izračunati po profilu korisnika (starost, visina i težina) preporučeni od strane aplikacije, moguće ih je i ručno podesiti, kao i brojne druge parametre. Tako možete definisati na kojem dijelu tijela se nosi uređaj, da li će se na LED indikatorima prvo prikazivati sat ili progres aktivnosti, kao i neke komande koje se mogu izvršavati nakon dugog držanja dugmeta, te dva ili tri uzastopna kratka pritiska. Dugim držanjem dugmeta Flashu dajete do znanja da počinjete sa nekom drugom aktivnošću osim hodanja, poput trčanja, vožnje bicikla, plivanja ili igranja tenisa i nogometa, dok dva ili tri kratka pritiska omogućavaju pokretanje kompatibilnih aplikacija kao što su Spotify ili Yo, koji su naravno više orijentisane ka korisnicima u Americi, ali se najavljuje i dolazak podrške za neke druge aplikacije. Pored toga Misfit je kompatibilan i sa drugim servisima i aplikacijama, pa se vaš profil može povezati sa RunKeeper, MyFitnessPal, Evernote ili drugim aplikacijama, kroz koje se mogu razmjenjivati i slati izvještaji o vašim dnevnim, sedmičnim ili mjesečnim aktivnostima. Posebno se izdvaja IFTTT ili "IfThisThenThat" web servis kroz koji se mogu kreirati razni recepti ili okidači, kao što je na primjer kreiranja Android notifikacija u slučaju da niste postigli svoj dnevni cilj do recimo 18 sati ili da se kreira log fajl na Google Driveu, pošalje mail, postavi poruka na Facebook kada postignete određeni cilj i još mnogo toga. Svejedno, ako do sada niste probali IFTTT, svakako bacite oko na ovaj super web servis koji u mnogome može automatizovati vašu svakodnevnicu.

Što se tiče tačnosti, Flash radi vrlo dobro. Test smo obavili u poređenju sa GPS-om na telefonu. Nakon 3 km šetnje, Misfit je izračunao 2,8 km, koje vjerovatno računa na osnovu broja koraka i njihove prosječne dužine u odnosu na visinu korisnika, što i nije tako velika razlika s obzirom da smo ga nosili na ruci. Broj kalorija je ipak nešto drugo, jer zavisi od aktivnosti, intenziteta i mnogo toga, pa to treba gotovo zanemariti, posebno kada vidite vrijednosti koje uređaj lupeta. Zanimljivo je praćenje sna koje će vam biti prezentovano u tri faze - kada ste budni, kada imate lagani san, te kada spavate kao top. Izgleda zabavno, a najbolje od svega je što uređaj ne morate prebacivati u mod za spavanje, što je zamjerka velikom broju konkurencije, jer korisnici najčešće zaboravljaju ujutro gašenje sleep moda.

Na kraju kako zaključiti sve ovo? Jednostavno. Svima je jasno da se ne radi o uređaju za fitness junkie, već je riječ o jednostavnom i početničkom uređaju koji će biti podsjetnik i najbolje rečeno motivator za sve one koji se konačno žele pokrenuti sa mjesta. Na njega nećete potrošiti čitavo bogatstvo, a dobijate cool fancy uređaj koji definitivno ima našu preporuku. Pa vidite ga kako je lijep!

49,99 USD

Misfit - www.misfit.com

PLUS
cijena, dizajn, jednostavnost, baterija

MINUS
ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Mjerenje koraka, pređenje udaljenosti, potrošenih kalorija, trajanja i kvalitete sna; Prikazivanje tačnog vremena; 12 LED dioda; vodootporan do 30m; 3-axis accelerometer; Bluetooth 4.1 / BLE (Bluetooth Low Energy); CR2032 3V baterija (trajanje 6 mjeseci) Kompatibilan: Android 4.3 BLE uređaji, iPhone 4s/5/5c/5s/6/6 Plus, iPod touch 5, iPad 3/4/Air/mini, Samsung Galaxy S 4/5/6, Samsung Galaxy Note 3, Google Nexus 4/5/6; 28,5 x 8,0 x 28,5 mm; 6 grama.