Pitate li nekog iskusnijeg fotografa koju fotoaparat da kupite, u većini slučajeva ćete dobiti odgovor da vam je najbolje rješenje neki DSLR niže kategorije. To je sasvim korektan odgovor, ali on nažalost ne uzima u obzir jednu prostu činjenicu – većina ljudi ne želi da se bavi brzinom okidanja, otvorom blende, ISO vrijednostima, RAW formatom i ostalim parametrima napredne digitalne fotografije. A to potvrđuje i ogroman broj kompaktnih fotoaparata na tržištu.

Sad već sigurno pretpostavljate da ćemo govoriti o nekom fotoaparatu iz point and shoot kategorije, pa da vam odmah i kažemo da se radi o Canon PowerShot SX410 kameri. Radi se o nasljedniku modela SX400, koji je Canon predstavio prije nešto više od godinu dana, što još jednom potvrđuje da su ovakve kamere još uvijek jako popularne.

Male dimenzije, jedna od glavnih karakteristika koje spadaju u kategoriju "prednosti nad DSLR kamerama", je prisutna i kod ove kamere, ali se to ne može reći za težinu. Ali to ćemo ovoj kameri oprostiti jer je glavni uzrok veće težine fantastičan objektiv. Radi se 24-960 milimetarskom ekvivalentu, što u prevodu za one kojima je kamera i namijenjena znači vrlo širok ugao kad je objektiv uvučen i uvećanje od 40 puta kad je objektiv izvučen. Canon je u sve to dodao i dvostruki digitalni zoom, pa marketing kaže 80x zoom, ali je brojka 40 ona koja odgovara stvarnoj optičkoj istini.

I to je zapravo ono najvažnije što treba znati o ovoj kameri – fenomenalan zoom i široki ugao su njene glavne karakteristike. SX410 se u svom radu u potpunosti oslanja na automatiku, dakle korisnik ne može kontrolisati otvor blende ili brzinu okidanja. Ali je zato tu optička stabilizacija slike, koja je posebno korisna prilikom velikih uvećanja. ISO osjetljivost označena ciframa od 100 do 1600, dok je maksimalna brzina okidanja pola frejma u sekundi. Dakle, ovo baš i nije kamera za sportska snimanja u mraku.

1/1

CCD senzor kamere ima rezoluciju od 20 megapiksela, te je potpomognut dobro poznatim DIGIC 4+ procesorom, ali će fotografima kojima je ova kamera namijenjena više značiti podataka o 32 predefinisane scene za fotografije i 21 iste takve scene za video. Koji se snima u 720p rezoluciji i H.264 formatu, uz posebnu tipku na kameri koja olakšava brzi početak snimanja. Baterija kamere jednim punjenjem može proizvesti 185 fotki po CIPA standardu, što je i jedina karakteristika koja zaslužuje poboljšanja.

Upravljanje kamerom je u prepoznatljivom Canon stilu, što znači da ćete ga savladati u svega par minuta.

Možemo i dalje ići u tehničke detalje, ali za tim zapravo nema potrebe. Dovoljno je reći da ćete sa SX410 kamerom praviti značajno bolje fotke nego sa bilo kojim mobitelom, a upotreba neće biti ništa komplikovanija. Dodajte na to odličnu optiku sa širokim uglom snimanja i ogromnim zoom-om, pa će vam biti jasno zašto i kome je Canon napravio ovaj uređaj.

 

Cijena: 647,00 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
40x zoom, wide angle, solidne fotke

MINUS
baterija bi mogla biti bolja

SPECIFIKACIJE:
20MP - 1/2.3" CCD Sensor; ISO 100 – 1600; 24–960 mm, F3.5 - F5.6 Zoom Lens; Optical Image Stabilization; 3″ ekran, 230k; 0,5 fps continuous shooting; 1280 x 720 video resolution, H.264; 325g; 104 x 69 x 85 mm.