TP-Link uređaj oznake M5360 prilično je čudan uređaja zbog četiri prilično različite funkcije koje obavlja. 3G modem i bežični router su jedina kombinacija koju možete vidjeti i na nekim drugim uređajima, dok dodatak u vidu baterije za punjenje drugih mobilnih uređaja i čitač microSD teško da ćete sresti u jednom uređaju. Međutim, kratkom analizom lako je zaključiti da su sve funkcije ovog uređaja namijenjene korisnicima koji su stalno u pokretu i da zapravo čitav uređaj itekako ima smisla.

Obzirom na broj funkcija, a posebno na bateriju kapaciteta 5.200 mAh, uređaj je skromnih dimenzija. Naravno, to je dobro za jedan uređaj namijenjen mobilnim korisnicima. Razgledajući ga, uočavamo reset i tipku za uključivanje, ulazni microUSB port, izlazni USB port koji može napajati i veće mobilne uređaje, te poklopac ispod kojeg se nalaze slotovi za SIM i micro SD kartice. Zanimljivo je da u kutiji sa uređajem dolaze i konverteri za micro i nano format SIM kartica, pa u uređaj možete ubaciti bilo koju SIM karticu. Spomenimo još i OLED ekran na kojem je moguće vidjeti najvažnije parametre rada uređaja.

Na pitanje kako sve to skupa radi, moguće je dati vrlo jednostavan odgovor – vrlo dobro. Jedini nedostatak je što čitaču microSD kartica možete pristupiti jedino putem USB kabla, a ne i putem bežične konekcije. Baterija uređaja je dovoljna za dva punjenja baterije prosječnog mobitela ili jednog punjenja većeg tablet uređaja. Ako ga koristite samo kao 3G modem i WiFi hotspot, onda će potrajati oko 15 sati.

1/1

Što se tiče 3G modema, ni tu nismo naišli na probleme. Čak, šta više, kvalitet signala je bio i nešto bolji od našeg testnog Nexusa 4. 3G brzine je teško objektivno izmjeriti, jer zavisne od mnogo vanjskih faktora, ali ono što sigurno možemo tvrditi je da problema nismo imali.

Na kraju, recimo da se funkcijama uređaja može upravljati uz pomoć web interfejsa, ali da mnogo toga za podešavanje i nema, što je sasvim u skladu sa čitavim uređajem. U svakom slučaju, ako ste često u pokretu, TP-Link M5360 bi vam mogao biti jako koristan.

 

Cijena: 265,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
velika baterija, jednostavno za rukovanje, adapteri za SIM kartice

MINUS
SD kartica nije dostupna preko WiFi konekcije

SPECIFIKACIJE:
3G modem, HSPA+/HSPA/UMTS/EDGE/GRPS/GSM; 5200mAh baterija; microUSB ulaz; USB 5V 1A izlaz; OLED ekran; SIM slot, adapteri za micro i nano kartice; MicroSD slot; 802.11N; 100×44,3×28,5 mm.