Dodatna slika

Srećom, to se za ovogodišnju seriju koja je dogurala do oznake 750, odnosno 760D, to ipak ne bi moglo reći. Mi smo probali baš EOS 760D model.

Da pojasnimo odmah na početku, trocifrena serija Canonovih EOS DSLR-ova pripada top ponudi njihovih ulaznih ili entry-level DSLR modela. To znači da su više namijenjeni onim nešto boljim poznavaocima foto terminologije, nego onima koji tek ulaze u svijet DSLR-ova. Također, ovo je prva njihova serija koja nudi dva vrlo bliska i slična modela - 750D i 760D. Interno i specifikacijski uređaji su identični, tek sa razlikom u ergonomiji i vanjskim kontrolama, gdje je 760D model bliže njihovoj dvocifrenoj xxD seriji iz srednjeg segmenta. Upravo zbog toga što je ovaj model namijenjen onima koji o fotografiji znaju nešto više, zadržati ćemo se na novitetima koje donosi.

No, prije svega, spomenimo nešto jako bitno vezano za fotoaparate - izgled i ergonomiju tijela. 760D nipočemu ne odstupa od dobro poznatog Canonovog izgleda, gdje je grip dovoljno izbačen i ergonomičan, a prsti se naslanjaju tačno na predviđena mjesta. Kvalitet i čvrstoća izrade su standardno veoma dobri.

Međutim, raspored kontrola i dugmad prva su vidljiva promjena koja ovaj model odvaja od dosadašnje starije braće, ali i svog blizanca –modela 750D. Tu se prije svega misli na točkić za odabir modova rada sa zaključavanjem koji je sada sa gornje lijeve strane, dok je na desnoj po prvi put u ovoj kategoriji mali statusni LCD. Novost je i kružni kontrolni točkić za jednostavnije upravljanje ionako logičnim menijima i postavkama, što u kombinaciji sa pokretnim 3-inčnim ekranom osjetljivim na dodir čini da 760D bude zaista jednostavan za upotrebu. Prisutan je i senzor iznad okulara koji će automatski isključivati i uključivati prikaz slike na pozadinskom LCD-u. I to bi bilo to što se tiče promjena u dizajnu, mada su one hardverske promjene puno interesantnije i značajnije.

Ova Canonova serija već odavno nije osvježena sa novim senzorom, tako da je sada tu potpuno novi CMOS senzor APS-C formata koji ima 24,2 megapiksela, što je velika promjena u odnosi na onaj 18-megapikselni koji se nalazi u brojnim prethodnicima. Uz njega je tu i posljednja verzija Canonovog Live Viewautofokusnog sistema nazvan Hybrid CMOS AF III (tri), koji omogućava praćenje i jednostavno mijenjanje fokusne tačke uz korištenje pokretnog zadnjeg ekrana. Cijeli sistem sa 19 autofokusnih tačaka je preuzet sa 70D modela iz srednjeg segmenta. Obzirom da smo i njega imali na testu i ustanovili da se radi o jednom od najboljih autofokusnih sistema na jednom DSLR-u, nemamo šta za dodati. Zapravo imamo, jer snimanje videa za amatere sa DSLR-om postaje puno jednostavnije.

Treći segment hardverskog upgradea je i novi DIGIC 6 procesor, tako da je pored bolje brzine autofokusa unapređenje vidljivo i u ISO performansama na visokim vrijednostima, te u brzini kontinuiranog okidanja koja sada iznosi 5 frejmova u sekundi.

Novi je i sistem za mjerenja svjetla, pa su u pogledu računanja ekspozicije i ovdje rezultati bili ništa drugačiji od uobičajeno odličnog.

1/1

S obzirom da živimo u vremenu u kojem živimo, Wi-Fi povezivanje je bilo sasvim logično za očekivati, a uz njega se našlo mjesta i za NFC podršku. Ovo je ujedno i prvi trocifreni EOS sa Wi-Fi podrškom. Konačno ili za razliku od prethodnih Canonovih kamera sa Wi-Fi konekcijom koje smo isprobali, čitav proces povezivanja je značajno unaprijeđen i pojednostavljen, tako da je prebacivanje sadržaja sa kamere na neke druge uređaje sada veoma jednostavno. Pregledanje fotografije i rukovanje kamerom putem aplikacije na telefonu može biti veoma praktično i zabavno, a za one manje iskusne i inspirativne korisnike postoji i Companion aplikacija za napredne telefone kao dobar vodič sa praktičnim primjerima i zadacima.

EOS 760D smo na test dobili bez kit objektiva, a kompatibilan je sa svim Canon EF/EF-S objektivima, što je također značajno zbog ogromnog broja objektiva koji se mogu naći na tržištu.

Kvalitet finalnih fotografija bio je u skladu sa očekivanjima. Veoma dobar dinamički raspon, prirodna reprodukcija boja i odlično eksponirane fotografije, ono je što Canon održava prepoznatljivim. Novi senzor i procesor su donijeli značajno unaprijeđenu kontrolu ISO osjetljivosti, pa sa standardnim rasponom od 100 - 12.800, noise je dobro kontrolisan do vrijednosti od čak 6400. Dosta se toga može popeglati uz korištenje RAW formata, a zbog većeg srca i rezolucije, računajte i na novije i kapacitetom veće SD kartice.

Snimanje videa u maksimalnoj Full HD rezoluciji sa 30 sličica u sekundi, sa novim autofokusnim sistemom, čiji su prelazi veoma glatki i minimalno problematični, sada je puno bliže čak i amaterima, dok oni iskusniji korisnici to mogu iskoristiti na puno kreativniji način.

Podcrtamo li sve spomenuto, Canon EOS 760D je vrijedan pogleda za svakoga ko misli da je prevazišao svoje prve početniče DSLR korake i od aparata traži ipak malo više, a noviteti su vrijedni pažnje i za one iskusnije koji žele upgrade sa nekog od starijih trocifrenih modela. Još ako ste već investirali u neke objektive, onda ste u pravoj prednosti. Ozbiljnija cijena je u skladu sa mogućnostima, a u slučaju da ipak želite proći nešto jeftinije ili vam netrebaju neke od ergonomskih i praktičnih mogućnosti ovog modela, bacite oko i na 750D model, koji je hardverski identičan.

1.912,95 KM

Avtera BH, Sarajevo

PLUS
Novi senzor i procesor, kvalitet fotografija, odlične ISO performanse, dodatne kontrole, autofokus, statusni LCD, Wi-Fi

MINUS
Ništa posebno za ovu kategoriju

SPECIFIKACIJE:
24,2MP CMOS APS-C senzor; 14-bitni Digic 6 procesor; EF/EF-S prihvat objektiva; 3-inčni pokretni LCD osjetljiv na dodir; AF sa 19 tačaka krstaste orijentacije; Hybrid CMOS AF III autofokusni sistem; Tri moda fokusiranja (One-Shot, AI-Servo, AI-Focus); 7560-pixel RGB+IR sistem za mjerenje svjetla u 63 zone; ISO 100–12.800 (proširivo do 25.600); Tražilo sa pentaprizmom; Shutter: Bulb, 30 - 1/4000s Manual, Aperture i Shutter Priority, Scene Intelligent Auto; JPG, RAW, Stereo Video MOV(H.264) 1080p/30fps, 720p/50fps; USB 2.0, mini HDMI izlaz; SD/SDHC/SDXC slot; Lithium-Ion LP-E17 punjiva baterija; 132,0 x 101 x 78 mm; 555 grama sa baterijom (samo tijelo).