Nakon ove prilično bombastične najave, sigurno sa nestrpljenjem očekujete da vam kažemo da li imamo novog rekordera. Ali, obzirom da smo i mi morali da čekamo da se testovi izvrše do kraja, moraćete i vi malo da sačekate. Testna Toshiba ima još nekoliko vrlo primamljivih osobina koje moramo spomenuti prije nego vam otkrijemo rezultate našeg testa.

Prije svega da vam otkrijemo o kojem modelu govorimo. Toshiba Satellite Z30-B-100 je puna oznaka uređaja, što nas je prilično iznenadilo obzirom da Toshiba laptope ovakvih specifikacija izdaje pod svojim premium brendom – Portege. Dakle, od sada možete vrhunski Ultrabook potražiti i u seriji Satellite.

Težina od 1,2 kilograma svakako je jedna od glavnih osobina ovog laptopa. Kada jednom rukom bez ikakvih problema podignete ovaj laptop, osjećaj je prilično jedinstven. Gotovo da pomislite da u ruci imate tek izložbeni model prazne unutrašnjosti koji služi samo za pokazivanje izgleda laptopa. Međutim, uključivanjem laptopa postajete svjesni da držite potpuno funkcionalan uređaj. Glavni krivac za malu težinu je magnezijum od kojeg su izrađeni glavni dijelovi kućišta.

Metalik siva boja izvrsno pristaje prilično konzervativno dizaniranom laptopu. Jedini detalji koji izlaze iz okvira uobičajenog su površine iznad i ispod touchpada. Ova Toshiba cilja na poslovne korisnike koji mnogo vremena provode u pokretu, i to je sasvim jasno i po dizajnu uređaja.

1/1

Druga osobina koju bismo izdvojili je ekran, odnosno, da budemo precizniji, izdvojili bismo njegovu anti refleksivnu površinu. Obzirom da je ovo ultra prenosiv laptop, minimiziranje refleksija ekrana je vrlo bitna stvar. Druge osobine su mu prosječne, što uključuje HD ready rezoluciju, uglove vidljivosti i prikaz boja. Za poslovnog korisnika kojem su glavni alat mail, office alati i poslovne aplikacije – sasvim dovoljno.

Oprema laptopa je za ovako mali uređaj i više nego dobra. Tri USB porta, HDMI i VGA, te Ethernet port čak i prevazilaze ono što smo očekivali. Zvučnici postavljeni sa prednje strane su solidni za ovako mali laptop, a ako iskoristite audio izlaz za slušalice ili ozbiljne zvučnike, obradovaće vas DTS podrška.

Intelov procesor pete generacije nosi oznaku i5 5200U i najvažnija je komponenta laptopa. Ali tri megabajta keša, dvije jezgre koje se HT tehnologijom virtualiziraju u četiri i 2,7 gigaherca Turbo frekvencije nisu ono što nas zanima. Zanima nas potrošnja od 15 watti, koja je zaslužna za dugotrajan rad bez napajanja.

A, bez napajanja i uz reprodukciju Full HD videa baterija ove Toshibe je izdržala čudesnih 11 sati i 28 minuta. Da, dobro ste čuli, 11 sati i još skoro 30 minuta. Šta reći osim da smo jednostavno oduševljeni energetskim performansama ovog mališana.

Možemo dodati 8 gigabajta memorije i SSD disk kapaciteta 256 gigabajta, ali sve ostaje u sjeni tih jedanaest sati kojim ovaj laptop može pobijediti i mnoge mobitele. Zapravo, ovdje možemo i završiti našu recenziju, jer je teško nešto dodati na ovaj fenomenalni podatak. Ako se vaš radni dan sastoji od rada na terenu, ovakav uređaj vrijedi mnogo više od svoje cijene.

 

Cijena: 2.199,89 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
baterija, baterija, baterija, težina, anti refleksivni ekran

MINUS
čvrstoća poklopca ekrana

SPECIFIKACIJE:
Intel Core mobilni procesor i5-5200U 2,2 GHz (2,70GHz Turbo, 3MB), Broadwell, HT, Dual core; 13,3'' LED ekran, 1366x768 non-reflective; Intel HD Graphics 5500; 8GB DDR3, 1600 Mhz; SSD 256 GB; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; HDMI; VGA; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera 2.0MP; Audio I/O, DTS Studio Sound; 316 x 227 x 17,9 mm; 1,2 kg; Windows 8.1 64-bit.