Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

Predstavljanje novog tipa Apple uređaja poseban je događaj u IT svijetu. iPod 2001., iPhone 2007. i iPad 2010. godine su označili prekretnice u razvoju digitalnih uređaja. Da li će i Apple Watch učiniti isto ostaje da se vidi, ali ipak treba imati na umu da se radi o drugačijem tipu uređaja. Dok je nabrojana trojka u svoje vrijeme bila prilično hard core digitalna oprema, Apple Watch je značajno drugačija vrsta uređaja.

Prije svega, za svoj rad se u potpunosti oslanja na iPhone. To je sasvim očekivano i ne predstavlja nikakav problem. Ono bitnije je što Apple sat više predstavlja modni dodatak nego gadget za geekove. Moglo bi se reći da ovo važi za sve pametne satove, ali je samo Apple ispravno prepoznao da vam pored telefona sat nije prijeko potreban, ali zato može biti vrlo moćan statusni simbol. Ako se sjetite da jedan od tri raspoloživa modela sata dolazi sa cijenom koja kreće od 10.000 američkih dolara i vrtoglavo se penje naviše, ovo postaje sasvim očigledno.

Još jedna bitna stvar prilikom razmatranja Apple sata je da li ga poredite sa konkurencijom ili sa onim što želite da jedan napredni sat bude. Ako ga poredite sa konkurencijom onda je stvar jednostavna – ovo je najnapredniji pametni sat koji postoji na tržištu i značajno je bolji od sve konkurencije. Podatak da baterija sata izdrži jedan standardne ili dva dana nešto lakše upotrebe jasno govori da je hardverski ovo vrlo snažna mašina (a vrlo malih dimenzija, pa zato i takvo trajanje baterije). Ako, pak, Apple Watch posmatrate kroz prizmu onoga što želimo da jedan pametni sat bude, onda je lako pronaći mjesta za poboljšanja. Ali, treba znati da je ovo prva generacija sata, te da će sljedeće verzije sigurno da se približe idealu. Po ovoj karakteristici, Apple Watch je vrlo sličan sa iPhone-om prve generacije, na koga nas je izgledom pomalo i podsjetio.

Od tri verzije: Sport, Watch i Edition, mi smo probali Watch izdanje, dakle onaj srednji model. Još je bitnije napomenuti da smo testirali fizički manji model veličine 38 milimetara, koji je već prozvan ženskim modelom, dok se 42 milimetarski model naziva muškim. Ovo su zapravo standardne veličine satova, što još jednom pokazuje da je Apple o satu razmišljao kao modnom detalju, što danas obični satovi, koji "samo" pokazuju vrijeme, zapravo i jesu.

1/1

U tehničke detalje nećemo ulazi jer njih svakako možete lako pronaći na netu. Posvetićemo se radije utiscima koje smo iskusili. Prije svega, iznenadile su nas dimenzije sata koje su sasvim u skladu sa veličinom običnog sata. Nekako smo očekivali debeljuškasti geekovski sat, a zapravo smo dobili vrlo elegantan uređaj koji savršeno pristaje ruci. Kvalitet izrade je vrhunski, baš onakav kakav smo i očekivali od Apple-a. Posebno oduševljava digitalna kruna, čijom rotacijom upravljate nekim funkcijama sata.

Integracija sa iPhone telefonom je besprijekorna, što smo i očekivali. Jedinstvena osobina sata da različito reaguje na različitu jačinu pritiska je odlično izvedena. Za sada se jači pritisak koristi za prilagođavanje skinova sata. Nove aplikacije će ovu osobinu sigurno iskoristiti na zanimljive načine, a pojava većeg broja kvalitetnih aplikacija je ključna za Apple sat. Praktično nema sumnje da će ponuda softvera vrlo brzo postati obilna, te da će tek tada sat doći do punog izražaja. Trenutno, postoji oko 4.000 aplikacija koje podržavaju sat.

Još jedna osobina sata koju je Apple izveo drugačije od konkurencije je vibracija, koja se usklađuje sa izabranim zvučnim signalom. Ova osobina doprinosi osjećaju kvalitetnog uređaja. Zapravo, osjećaj visoke kvalitete uređaja je prisutan čitavo vrijeme dok koristite sat. Zbog toga zapravo želite da stalno nešto čačkate po satu. Ili bar razgovarate sa njim posredstvom digitalnog asistenta Siri, koji po svemu sudeći na engleskom govornom području bolje prepoznaje glasovne komande nego na telefonu.

Jedno od većih pitanja je korisnost ovakvog uređaja, ali se to pitanje može proširiti na sve pametne satove. Ovakvi uređaji definitivno ne spadaju u uređaje koji će vam bitnije olakšati život. Apple Watch ima mnogo zanimljivih funkcija: kontrolu reprodukcije muzike, razgovor uz pomoć ugrađenog mikrofona i zvučnika, mjerenje brzine rada srca, daljinsku kontrolu kamere telefona, brzinski pregleda notifikacija, pa čak i kratko odgovaranje na sms ili mail diktiranjem. Tu su i plaćanje, te druge transakcije bez kontakta, kao što je zamjena ključa hotelske sobe, a vrlo vjerovatno u skoroj budućnosti i zamjena automobilskog ključa. Kad smo već kod automobila, upozorenje za potencijalne vlasnike – potrebno je mnogo volje da se oduprete želji da tokom vožnje zavirujete na svoj sat. To je, naravno, vrlo opasno.

Trenutno, glavna osobina sata je da pokažete okolini da imate Apple Watch. Na kraju krajeva, i svaki drugi malo skuplji ručni sat služi upravo tome, bio on pametan ili ne. Telefoni su već odavno sasvim dovoljni za očitanje tačnog vremena, postavljanje alarma ili korištenje štoperice.

Rekavši sve ovo, treba prihvatiti jednostavnu činjenicu – svaki vlasnik nekog od Apple uređaja će poželjeti Apple Watch. A sasvim smo sigurni da to važi i za mnogo onih koji nemaju iPhone. Ipak je ovo Apple uređaj, a njihova posvećenost detaljima ni jednog pravog ljubitelja tehnologije ne ostavlja ravnodušnim. Šta li će tek da se desi kad se pojavi sljedeća verzija sata i kad broj aplikacija pređe cifru od nekoliko stotina hiljada?

 

Cijena još nije određena za naše trište

Mekline, Sarajevo
http://mekline.ba

PLUS
Apple dizajn i posvećenost detaljima, cool efekat, bitno bolji od konkurencije

MINUS
cijena za naše prilike