Lenovo Y70-70 Touch, kako glasi puna oznaka laptopa o kojem govorimo, krupna je zvjerka. Kako po težini, tako i po svojim karakteristikama. Ukupna težina od 3,4 kilograma prilično je velika u doba ultrabook laptopa, ali se radi o potpuno drugoj kategoriji uređaja. Baš kao i Y50 iz januara, tako je i Y70 laptop namijenjen igračima, pa je težina najmanje važan podataka.

Mnogo bitniji je izgled laptopa, a na tom planu možemo koristiti samo superlative. Crni laptop sa crvenim pozadinskim osvjetljenjem tastature i isto tako crvenim JBL zvučnicima nikako ne može izgledati loše. Dodajte još i zanimljivo riješeni nosač ekrana, te gumiranu plastiku oko tastature i imate laptop koji ćete sa ponosom pokazivati svojim ljubomornim drugarima. Spomenutu gumiranu plastiku ćete pronaći samo oko tastature, pošto je veći dio kućišta izrađen od aluminijuma, kao što i dolikuje ovakvom laptopu.

A, ako se mislite hvaliti svojim drugarima igračima, onda im svakako napomenite i hardverske komponente Lenova Y70. Počnite od Intelovog i7 procesora sa 6 megabajta keš memorije, 4 fizičke i osam virtuelnih jezgri, te Turbo frekvenciju od 3,5 gigaherca. Prebacite se na 8 gigabajta memorije, te napomenite kako i pored ogromnih dimenzija laptopa ne posjeduje optički drajv jer to više nije potrebno, a nije ni cool. Ipak, ako baš insistirate, onda na laptop možete spojiti eksterni DVD pisač, koji se isporučuje uz uređaj.

A onda pređite na grafičku karticu – Nvida GeForce 860m, istu onu koju smo već testirali u Y50 Lenovu. Obzirom na još jači procesor, ovdje očekujete još i bolje performanse. Ono što svakako moramo napomenuti je zadržavanje ekranske rezolucije na FullHD standardu, bez posezanja na Ultra HD-om, što je bio slučaj sa petnaestkom iz januara. Zadržavanje na FullHD rezoluciji jednostavno znači da ćete novije igre bez problema igrati na nativnoj rezoluciji ekrana, što je najbolja moguća varijanta. Benchmark igre BioShock Infinite je na Ultra detaljima dostizao skoro 50 sličica u sekundi.

1/1

Ekran je osjetljiva na dodir, pa u trenutcima bez miša možete i prstima upravljati Windowsima 8.1. TouchPad je dovoljno dobar da ovu mogućnost i ne morate iskoristiti, pa je izbor na vama. A to je uvijek dobro. Ali da se vratimo ekranu, koji se posebno ističi vjernim prikazom boja. Ovo je najlakše primijetiti tokom reprodukcije nekog FullHD videa, kada ćete primijetiti neke detalje koje do tada možda i niste. A sve zbog odličnog gamuta, koji skoro kao da je sišao sa nekog profi monitora.

Lenovo se pobrinuo i za vrhunski zvuk. To je učinio pomoću 2.1 sistema JBL zvučnika koji uz Dolby Digital kontrole od ovog laptopa prave sjajnu samostalnu multimedijalnu mašinu. Lenovo Y70 ima jedan od najboljih zvučnih sistema koje smo čuli na laptopima.

Baterija može izdržati nešto malo preko tri sata video reprodukcije, što otprilike znači da se možete igrati nešto malo više od sata bez napajanja električnom energijom.

Osvijetljena tastatura je jako prijatna na dodir, a udobnost kucanja je u Lenovo stilu. Možda će vam se tastatura zbog ukupne veličine laptopa učiniti malom, ali to je samo optička varka, pošto su tipke klasične veličine i klasičnog rasporeda.

Sva ova divota dolazi sa odgovarajućom cijenom, ali nekako nam se čini da ovaj laptop to i zaslužuje. Svako od nas bi ga poželio na svom stolu, bez obzira da li se igrate ili ne. Niko nije imun na ovako sjajan komad hardvera.

 

Cijena: 3.498,99 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ukupni utisak, ekran, zvuk, izgled

MINUS
ovakva mašinerija nikako ne može biti jeftina

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 4710HQ (2,50GHz, 6MB), Haswell; 17,3'' LED ekran, 1920x1080, osjetljiv na dodir; NVIDIA GTX 860M GDDR5 4GB; 8GB DDR3, 1600 Mhz; HDD 1 TB, hibridni (8 GB SSD); WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; JBL zvučnici; SPDIF izlaz; 422 x 290 x 25,9 mm; 3,4 kg; Windows 8.1 64-bit.