Pogled na našu testnu konfiguraciju koja se sastojala od Asrock AM1B matične ploče i AMD Athlon 5350 APU procesora sigurno će vam izmamiti osmjeh na lice. Kakvu drugu reakciju očekivati na matičnu ploču dimenzija 17 x 17 cm i hladnjak procesora koji bi vjerovatno odgovarao nekom malo jačem čipsetu od prije 7 ili 8 godina. Međutim, koliki god vam osmjeh bio, znajte da je ova kombinacija sasvim dovoljna za pokretanje Windowsa, te korištenje office i Internet alata.

AMD Athlon 5350 čip pripada AM1 platformi, te je namijenjen vrlo jeftinim sistemima koji troše jako malo energije. Radi se o APU procesoru, što znači da se u njemu pored onoga što nazivamo CPU, nalazi i grafička kartica, memorijski kontroler, te ono što se nekada davno nazivalo south bridge, a koristilo se za upravljanje USB portovima, zvukom i sličnim ulazno/izlaznim komponentama kompjutera. Obzirom da je gotovo sva bitna elektronika prešla u procesor, moglo bi se reći da je matična ploča postala napajanje za APU procesore, odnosno kućište za konektore periferije.

Athlon 5350 u sebi ima čak četiri Jaguar jezgre koje kucaju na 2,05 gigaherca, uz 2 megabajta keš memorije. Potrošnja ovog procesora je 25 watti. Ipak, vjerovatno najzanimljivija je grafička kartica oznake Radeon R3 koja podržava DirectX 11, te se sastoji od 128 shader jedinica. A to za ovako mali sistem nikako nije mala stvar. Nije da ćete moći pokrenuti GTA V sa punim detaljima, ali ćete bez problema reprodukovati svaki video koji vam može doći pod miša, bilo da se radi o offline ili online situaciji.

1/1

Što se matične ploče tiče, centralno mjesto zauzima AM1, odnosno FS1b socket za procesor. Oko njega su se smjestile gotovo sve komponente koje možete pronaći i na matičnim pločama standardne veličine, što je gotovo nevjerovatno. Izdvojimo jedan x4 PCI Express slot, četiri SATA 3 porta, te dva slota za single channel DDR3 memoriju. Kao što vidite, sve bitno je tu. Zadnji panel sadrži četiri USB porta od kojih su dva u 3.0 izdanju, zatim VGA, DVI i HDMI video izlaze, te čak i paralelni port.

Sigurno se pitate kako ovaj minijaturni sistem radi. Za test smo iskoristili svježu beta verziju Windowsa 10 i sa zadovoljstvom otkrili da sistem radi bez problema, sve dok ste svjesni njegovih ograničenja. Dakle, Internet i office alati, reprodukcija multimedije i slični zadaci ne prave probleme ovakvom sistemu. Ono što ćemo istaći je da se potrošnja sistema kreće između 35 – 40 Watti prilikom opterećenja, te da temperatura procesora ne prelazi 50 stepeni Celzijusa ni pri stalnom opterećenju. Hladnjak je dovoljno tih i pored minijaturnog ventilatora, a to napominjemo zato što je ovakav sistem idealan kao media center kompjuter ili malena poslovna mašina, gdje tišina i malo zagrijavanje igraju vrlo značajnu ulogu. Dakle, ako vam takvo nešto treba, kombinacija AMD APU procesora i neke mini-ITX ploče je odlično rješenje.

 

 

Athlon 535: cca. 150,00 KM;
Asrock AM1: cca. 130,00 KM

AMD Adria
http://www.amd.com/en-gb
https://www.facebook.com/amdadria

PLUS
dimenzije, mala potrošnja, tih rad

MINUS
treba biti svjestan ograničenja platforme

SPECIFIKACIJE:
Athlon 5350 APU AMD Radeon R3 Graphics CPU Cores 4 CPU Clock Speed 2.05 GHz TDP 25W Total Dedicated L2 Cache 2MB Radeon™ Cores 128 GPU Clock Speed 600 MHz GCN Technology Yes Platform AM1 DDR3 Speed 1600 Asrock AM1B-ITX All Solid Capacitor design AMD Socket AM1 Athlon/Sempron APU DDR3 1600 memory, 2 x DIMM slots, Max. 32GB 1 x PCIe 2.0 x16 D-Sub, DVI-D, HDMI 1 x Parallel Port, 1 x COM Port Header 4 x USB 3.0 (2 Front, 2 Rear), 6 x USB 2.0 (4 Front, 2 Rear), 4 x SATA3 Realtek Gigabit LAN 5.1 CH HD Audio (Realtek ALC662 Audio Codec)