Prva generacija Flex laptopa spadala je u IdeaPad porodicu, ali je sa novom generacijom Lenovo odlučio da Flex postavi u sopstvenu kategoriju. Tako je puni naziv ovog laptopa Lenovo Flex 2, uz dodatak broja 15 koji označava dužinu dijagonale ekrana.

Prvo što se primijeti na ovom laptopu su njegove prilično velike dimenzije. Ovo je velik laptop čak i za jedan 15,6 inčni model. Srećom, to važi samo za širinu i dužinu, dok je debljina na vrlo pristojnih 22 milimetra, odnosno manja je od jednog inča. Kako Flex 2 spada u desktop replacement kategoriju, veličina nije problem. Čak bi smo rekli upravo suprotno, jer je na laptopu obilje prostora za ugodan rad.

Druga izražena karakteristika ovog laptopa također se tiče njegovog izgleda. Kombinacija crne i bijele boje je prilično rijetka, što je šteta, sudeći po utisku koji ostavlja ovaj Lenovo. Bijeli detalji čini da laptop djeluje zabavnije. Cjelokupno kućište je plastično, a odmorište za dlanove ima zanimljivu teksturu koja podsjeća na brušeni aluminijum. Uvijanje plastike je primjetno na poklopcu ekrana i na tastaturi, ali to ne utiče na ukupni utisak o uređaju. Glavni razlog za to je čvrst mehanizam poklopca ekrana, koji traži primjerenu količinu sile za otvaranje i postavljanje ekrana u odgovarajući položaj.

Kao što smo rekli, ekran se oko duže ose rotira za 300 stepeni, pa tablet položaja nema. Zato su tu laptop, tent i stand položaji. Ova dva zadnja su zgodna prilikom korištenja touch interfejsa, pošto je ekran osjetljiv na dodir. Lenovo će vam prilikom prvog postavljanja u stand položaj predložiti i odgovarajuće Windows 8 aplikacije, pošto ih je na laptopu već instaliran priličan broj. Radi se o uglavnom poznatim naslovima kao što su Evernote, Zinio i DailyMotion, a tu je i nekoliko Lenovo aplikacija.

Jedna od najboljih karakteristika ovog laptopa je FullHD rezolucija, koja sasvim priliči ovoj kategoriji laptopa. Uglovi vidljivosti ekrana su sasvim dobri, dok bi prikaz boja mogao biti i bolji. Naravno, ovo će primijetiti samo oni koji se profesionalno bave bojama, dok će prosječnom oku FullHD rezolucija zakupiti svu pažnju.

1/1

Još jedna jako dobra osobina ovog laptopa je tastatura. Iako smo već naveli uvijanje plastike tastature, to nimalo ne smeta da iskustvo kucanja bude jako dobro. Za to su najzaslužnije Lenovo tipke, odlično pogođenih dimenzija, razmaka i sile potrebne za pritisak. Touchpad je sasvim solidan, čak i pored činjenice da se radi o modelu bez izdvojenih tastera.

Hardver je baziran na Intel i3 procesoru četvrte generacije, ali je najzanimljiviji podatak o Nvidia GeForce 840M grafičkoj kartici, koju nekako i nismo očekivali u ovakvom laptopu. Naravno, na GeForce karticu se nećemo žaliti, već ćemo sa zadovoljstvom utvrditi da se čak i novije igre mogu pokrenuti uz smanjivanje rezolucije i detalja slike.

Hard disk je hibridni, pa 500 gigabajta mehanike ubrzava 8 GB flash memorije nevidljive za korisnika. Pronašlo se mjesta i za DVD drajv, a od tri USB porta, jedan je u plavom izdanju.

Reprodukcija 720p videa potrajala je 5 sati i 4 minute. To je za jedan desktop replacement laptop sasvim dobro, pošto će se ovaj laptop samo povremeno seliti sa lokacije na lokaciju.

Lenovo Yoga laptopi su sjajni uređaji, ali nekim korisnicima nije potrebna funkcija tableta. Baš takvima je Lenovo namijenio Flex uređaje – tablet funkcije nema, ali su tu atraktivni stand i tent položaji ekrana. Uz sve to, tu je i dobar hardver na koji smo navikli od Lenova, pa je Flex 2 sa brojem 15 na kraju jako dobar primjerak laptopa koji zamjenjuje desktop kompjuter.

 

Cijena: 1.499,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
rezolucija ekrana, tastatura, crno-bijela kombinacija boja

MINUS
uvijanje plastike poklopca ekrana

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3-4030U 1,9GHz, 3 MB cache, dvije jezgre, HT; Nvidia GeForce 840M; 15,6'' LED ekran, 1.920 x 1.080, osjetljiv na dodir; 4GB DDR3 1600 MHz; HDD 500 GB, hibridni - 8 GB SSD; DVD-RW; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 2x USB 2.0; 1x USB 3.0; audio I/O; HDMI; čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 382 x 266 x 22 mm; 2,3 kg; Windows 8.1.