Treba odmah naglasiti da se svi novi pametni uređaji uglavnom kontrolišu pomoću naprednih telefona i tablet uređaja, tako da bez njih ipak nećemo moći uči u budućnost. Kad smo tu dilemu eliminisali, možemo se posvetiti D-Link uređajima za automatizaciju kuća i stanova. Radi se o dva uređaja iz MyDLink Hoome porodice uređaja. Onaj pod imenom DSP-W215 je pametna utičnica, dok pametni detektor pokreta ima slično nepamtljivo ime DCH-S150.

Oba uređaja su izgledom vrlo slična, obzirom da se i jedna i drugi uključuju direktno u utičnice električnih instalacija. Rukovanje uređajima je krajnje jednostavno, što je i jedna od glavnih karakteristika uređaja za automatizaciju. Komplikovana instalacija i čitanje dugačkih korisničkih uputstava nikako se ne uklapa u filozofiju koja prati ovakve uređaje.

Na uređajima je moguće pronaći tek rupicu sa reset tipkom kojom se postavke vraćaju na tvorničke, te WPS tipku kojom se ovi uređaji automatski povezuju na postojeće bežične mreže. Oba uređaja komuniciraju bežičnim standardom 802.11n, te mogu kreirati svoje mreže, ali takvo nešto je vrlo nepraktično. Spajanje na kućnu mrežu je mnogo praktičnije, posebno ako imate dva ili više ovakvih uređaja.

Nakon spajanja na kućnu mrežu, sav posao se seli na Android ili Apple iOS uređaj. Potrebno je instalirati aplikaciju MyDLink Home, te njome detektovati uređaje na mreži. Nakon toga možete kontrolisati njihovo ponašanje.

1/1

Pametna utičnica omogućava daljinsku kontrolu uređaja koji je priključen na nju. Tipičan primjer je grijalica ili ventilator koji možete uključiti prije nego dođete kući, te tako unaprijed prilagoditi temperaturu zraka. Još jedan primjer je apart za kafu, koji možete uključiti par minuta prije nego što se probudite. Za ovo vam je potrebno automatsko uključivanje u podešeno vrijeme, što DLink aplikacija podržava. Na kraju krajeva, zašto bi se utičnica zvala pametna ako ne postoji mogućnost da se sama uključi. Pored udaljenog uključivanja, utičnica mjeri potrošnju energije, što možete pratiti aplikacijom. Na kraju, postoji i podatak o temperaturi utičnice, pa ako dođe do pregrijavanja uslijed kvara ili nepravilnog rada, utičnica se automatski isključuje, što također možete pratiti kroz aplikaciju.

Detektor pokreta, kao što mu i ime kaže, detektuje pokret. Njegov domet je oko 8 metara, uz pokrivanje 100 stepeni horizontalnog i 80 stepeni vertikalnog ugla, što znači da je predviđen za pokrivanje stambenih prostorija standardnih dimenzija. U slučaju detekcije pokreta, možete dobiti notifikaciju na telefon, ali isto tako možete pokrenuti neki drugi uređaj uz pomoć pametne utičnice. Postoji i mogućnost uključivanja snimanja ako posjedujete kameru koja radi po MyDlink Home standardu. Akcije po detekciji pokreta definišete u MyDlink aplikaciji, a moguće je podesiti i detektovanje pokreta u samo određenim vremenskim intervalima.

Kao što vidite, uređaji za automatizaciju mogu u nekim situacijama biti vrlo praktični, pa nije ni čudo da im se predviđa svijetla budućnost. Ostaje samo da odlučimo koliku količinu kontrole nad našim životima ćemo prepustiti elektronskim uređajima.

 

Cijene: DSP-W215: 132,21 KM;
DSP-W215: 115,83 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
jednostavna instalacija, praktično

MINUS
elektronske sprave sve više kontrolišu naš život

SPECIFIKACIJE:
DSP-W215 Smart Plug 802.11n; iOS 6 ili Android 4; Udalje kontrola; Push notifikacije; Mjerenje potrošnje energije; zaštita od pregrijavanja; Vremensko podešavanje.
DSP-W215 Smart Plug 802.11n; iOS 6 ili Android 4; Udalje kontrola; Push notifikacije; Mjerenje potrošnje energije; zaštita od pregrijavanja; Vremensko podešavanje.