Dell već neko vrijeme u ponudi ima Ubuntu Linux kao opciju za instalaciju na svoje kompjutere. Glavni razlog je, naravno, postizanje niže cijene uređaja, što je sasvim opravdano. Međutim, kao što ćete vidjeti na primjeru našeg testnog Vostro 5470 laptopa, nedostaje nekoliko detalja za konkurisanje kombinaciji ovog laptopa i Windows operativnog sistema.

Što se Vostro 5470 laptopa tiče, ovo je odličan mali laptop. Najviše su nam se dopale njegove dimenzije koje su uslovljene 14 inčnim ekranom. Nije tajna da su nam upravo ove dimenzije laptopa najdraže, pošto nude odličan balans između dimenzija uređaja i prostora na radnoj površini operativnog sistema. U prilog našem zadovoljstvu sa dimenzijama ide i težina od 1,53 kilograma, što je već sasvim u domeni ultrabook uređaja. Zapravo, ovaj laptop sasvim lijepo upada u Intelove specifikacije ultrabook kategorije, pa nam nije jasno zašto Dell nije iskoristio ovaj detalj u marketinške svrhe.

Bilo kako bilo, dimenzije ovog uređaja su odlične, a isto možemo reći za diskretni dizajn sa metalom na poklopcu ekrana i odmorištu za dlanove. Ostatak kućišta čini čvrsta i prijatna plastika, a laptop djeluje čvrsto i pored činjenice da na najdebljem dijelu ima svega 18 milimetara. Da je riječ o tankom laptopu najbolje govori podatak o Ethernet portu na rasklapanje, pošto standardna Ethernet utičnica ne stane na bočnu ivicu laptopa.

Tri USB porta, HDMI video izlaz, čitač memorijskih kartica i 720p web kamera sasvim lijepo zaokružuju spisak dodatne opreme. Ipak, tu nije kraj, pošto se pažljivijim pregledanjem, a onda i reprodukcijom zvuka otkriva bas zvučnik na donjoj strani laptopa. Ovim se postiže nešto puniji zvuk, mada ne treba očekivati čuda od ovako tankog uređaja.

Dell-ovi inženjeri su u ovako tanak laptop uspjeli smjestiti i5 procesor Haswell generacije, 4 gigabajta memorije i hard disk kapaciteta 500 gigabajta. A ono što nikako ne očekujete od ovakvog laptopa je Nvidia GeForce 740m grafička kartica sa dva gigabajta video memorije. Ova kartica danas već spada u donji dio srednjeg segmenta, ali bez obzira na to moguće je pokrenuti novije igre uz nešto smanjivanja detalja na nativnoj rezoluciji ekrana od 1366 x 768 piksela.

Priču o hardveru ćemo završiti podatkom o trajanju baterije. Rezultat našeg testa sa Ubuntu Linuxom kaže 6 sati i 26 minuta, što je odlično.

1/1

Kao što vidite, hardverske kvalitete ovog laptopa se mogu ocijeniti odličnom ocjenom, posebno ako se u obzir uzme i cijena. I tu dolazimo do softverske priče, koju ćemo otvoriti jednim hardverskim detaljem. Naime, laptop posjeduje i čitač otisaka prstiju, što je odlična stvar. Međutim, kako smo rekli, naš testni primjerak je bio opremljen Ubuntu Linuxom koji jednostavno nema drajversku podršku za ovaj hardverski dodatak.

Ako vam čitač otisaka prstiju i nije posebno važan, priča o Ubuntu Linuxu će se neslavno završiti podatkom da se radi o prilično starom izdanju ovog operativnog sistema. Verzija 12.04 je stara tri godine i potpuno je zrela za kompletnu zamjenu. To je naravno sasvim moguće izvršiti, čak se radi i o prilično jednostavnoj operaciji. Ali, postavlja se pitanje zašto se Dell uopšte i trudio da na ovakav laptop instalira tako star Ubuntu Linux. Update Ubuntu Linuxa 12.04 traje toliko dugo da je isplativije uraditi svježu instalaciju novije verzije ovog operativnog sistema. Dodajte na sve to i manje igara na ovom operativnom sistemu i shvatićete naš skepticizam prema Ubuntu Linuxu, prema kojem obično gajimo simpatije.

Dakle, sigurno ste već sve shvatili, ali da ipak izvedemo zaključak. Dell Vostro 5470 je odličan laptop, ali planirajte da ga opremite sa Windows operativnim sistemom. I bićete jako zadovoljni.

 

Cijena: 1.539,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
odličan hardver, dimenzije

MINUS
Ubuntu Linux ne odgovara ovakvom laptopu

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-4210U 1,7GHz (Turbo: 2,7 GHz), 3 MB cache, dvije jezgre, HT; Intel HD Graphics 4400; Nvidia GeForce 740M 2 GB; 14,0'' LED ekran, 1366x768; 4GB DDR3 1600 MHz; HDD 500 GB 5400rpm; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 3x USB 3.0; audio I/O; HDMI; čitač memorijskih kartica; 720p HD web kamera; 2.1 zvučnici; Čitač otisaka prstiju; 337 x 233 x 18,3 mm; 1,53 kg; Ubuntu Linux 12.04.