Toshiba Satellite laptopi dobro su poznati na našem tržištu, pošto se radi o cjenovno najprihvatljivijim uređajima ovog japanskog proizvođača. Satellite Pro laptopi su sa druge strane mnogo rjeđi na našem tržištu, mada nam nije jasno zašto. Sudeći po modelu C50 koji smo testirali, cijena uređaja iz ove serije je također vrlo prihvatljiva. Satellite Pro laptope Toshiba je namijenila poslovnim korisnicima nešto manjih zahtjeva ili kućnim korisnicima koji žele nešto bolje od najosnovnijeg i najjeftinijeg laptopa.

Izgledom, ovo je klasična Toshiba koju je lako prepoznati i sa velike udaljenosti. Zanimljivi dizajn prati i odličan kvalitet izrade, pa iako je kućište laptopa u cijelosti napravljeno od plastike, ova Toshiba djeluje vrlo čvrsto kada je podignete. Najizraženiji dizajnerski detalj je tastatura, čije nas tipke neodoljivo podsjećaju na blok crne čokolade. Pored dobrog izgleda, tastaturu odlikuju i tipke odlično pogođene dužine hoda i istog takvog rasporeda. Zbog toga sa dužim kucanjem nema problema. Touchpad je prilično malih dimenzija, ali ima izdvojene tipke, što je prijatna promjena nakon gomile uglavnom loših kopija Apple touchpada sa integrisanim tipkama.

Osnovu hardvera čini Intel Core i5 procesor Haswell generacije. Procesor je to sa dvije jezgre koje se HT tehnologijom umnožavaju na četiri virtuelne. Osnovni radni takt je 2,5 gigaherca, ali se on u Turbo režimu rada podiže na 3,1 gigaherc. Za prikaz slike se brine integrisna Intel grafika. A slika se prikazuje na TN matrici dijagonale 15,6 inča uz rezoluciju od 1.366 x 768 piksela. LED pozadinsko osvjetljenje i anti-refleksivni premaz značajno poboljšavaju utisak koji ostavljaju prosječni uglovi vidljivosti ekrana.

Jedna od najboljih karakteristika laptopa je Hitachi hard disk kapaciteta 500 gigabajta i to zbog brzine okretanja svojih ploča. 7.200 rotacija u minuti itekako se osjeti u radu, pa su ovakvi diskovi najbolji izbor za one kojima treba veći kapacitet, a SSD diskovi velikog kapaciteta su im preskupi. U konfiguraciji je i DVD drajv, što je sasvim prirodno, obzirom na sasvim dovoljno prostora u kućištu laptopa. Za jedan 15,6 inčni laptop i težina je dobro odmjerena – 2,3 kilograma.

1/1

Oprema laptopa ne izlazi iz okvira uobičajenog. Izdvojimo dva plava USB porta i jedan crni, odnosno 2.0 specifikacije. HDMI i VGA su na desnoj ivici, uz Gigabit Ethernet i razdvojene konektore za slušalice i mikrofon.

Četiri sata i 28 minuta su očekivani rezultat trajanja reprodukcije videa bez napajanja, mada ćete sigurno doći i do pet sati ako smanjite osvjetljenje ekrana sa maksimuma na kojem mi vršimo testiranja.

Kako smo rekli, na ovom laptopu je Windows 7, ali je licenca zapravo za Osmicu, pa možete besplatno napraviti upgrade ili jednostavno sačekajte Windows 10. Toshiba nije pretjerala sa dodatnim alatima, mada već sigurno znate šta mislimo o McAfee Internet Security skupu alata.

Sve u svemu, Toshiba Satellite Pro C50 se ni jednom svojom karakteristikom ne ističe posebno, ali posjeduje skriveni šarm ovog japanskog proizvođača koji je nekim ljudima jako privlačan. Izbalansiranost svih karakteristika mu je najbolja osobina.

 

Cijena: 1.399,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, tastatura, 7.200 rpm HDD

MINUS
McAfee Internet Security nepotrebno usporava rad laptopa

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-4200M 2,5GHz (Turbo: 3,1 GHz), 3 MB cache, dvije jezgre, HT; Intel HD Graphics 4600; 15,6'' LED TN ekran, 1.366 x 768, non-reflective; 4GB DDR3 1600 MHz; HDD 500 GB 7.200 rpm; DVD-RW; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; audio I/O; HDMI; VGA; serijski port; čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 380 x 242 x 33.35 mm; 2,3 kg; Windows 7 Pro (Win 8 licenca).