Dell-ova serija Latitude laptopa je prvenstveno namijenjena poslovnim korisnicima, ali kao što ćete vidjeti, Latitude 3550 može dobro poslužiti i drugim tipovima korisnika. To je zasluga prije svega snažnog hardvera, ali da krenemo od početka.
Izgledom laptopa dominira poslovni minimalizam i mat crna boja plastičnog kućišta. Laptop je za 15,6 inčni model prilično velikih dimenzija, ali mu zato težina iznosi prilično dobrih 2,2 kilograma. Zanimljivo je da i pored velikih dimenzija laptopa, neke tipke na tastaturi nisu pune veličine. Posljedica je to ugrađivanja i numeričkog dijela, što je koristan dodatak poslovnim korisnicima. Posebno je tipka Enter izgubila na veličini, ali obzirom da se prostire u dva reda, nismo imali problema prilikom kucanja. Nešto su manji lijevi shift i ctrl, ali nam to nije smetalo prilikom kucanja sa svih deset prstiju. Hod tipki je jako kratak, a potrebna sila za pritiska je minimalna. Ovo se možda nekome i neće dopasti, ali ovakve osobine tipku garantuju minimalan umor prilikom dužih kucanja. Touchpad je prostran i prijatne površine, a integracija tipki u njegovu površinu je izvedena korektno.

Već dugo, dugo vremena nismo doživjeli da je procesor laptopa najzanimljivija komponenta, ali baš je to bio slučaj sa našim testnim primjerkom Latitude 3550 laptopa. Radi se o Intel Core i7 procesoru oznake 5500U, što odmah otkriva da se radi Intelovoj Broadwell arhitekturi. Ovo je posljednja generacija Core procesora koja je objavljenja u januaru ove godine. Ovi procesori su izrađeni u 14 nanometarskom proizvodnom procesu, pošto Broadwell pripada "tick" iteraciji Intelovog "tick-tock" modela dizajniranja procesora. U pitanju je procesor sa dvije jezgre i HT tehnologijom, a radni takt od 2,4 gigaherca se u Turbo režimu može podiči na 3 gigaherca. Kako je riječ o i7 procesoru, na njemu je 4 megabajta keša, a tu je i nova Intelova grafika oznake 5500.

Ali, ono što nas je impresioniralo kod ovog procesora nisu njegove performanse, koje su očekivano jako dobre, već potrošnja energije od svega 14 watti. To se jako dobro vidi na našem testu bateriji koji kaže da Latitude 3550 može reprodukovati video bez napajanja čitavih 7 sati i 38 minuta. Ovo je za jedan ovako snažan laptop odličan rezultat.

1/1

Impresivne hardverske karakteristike se ne završavaju na procesoru. Tu je i Nvidia GeForce 830m grafika, pa je to glavni razlog zašto smo rekli da bi se ovaj laptop mogao dopasti i drugim tipovima korisnika, a ne samo onim poslovnim. Obzirom na FullHD ekran, prvenstveno mislimo na onaj tip korisnika koji se intenzivno bavi grafikom. I, da, obzirom da je ovo poslovni laptop, ekran je zaštićen anti-refleksivnim premazom, pa su refleksije gotovo nepostojeće.

Osam gigabajta memorije i mehanički disk kapaciteta jedan terabajt zaokružuju snažnu hardversku konfiguraciju. Zbog svega toga i smatramo da je ovo laptop koji prevazilazi potrebe klasičnih poslovnih korisnika. Ipak, treba znati da je na našem tržištu moguće nabaviti Latitude 3550 i u znatno umjerenijim konfiguracijama, pa kompjutersku snagu i cijenu podesiti svojim potrebama. Što se našeg testnog primjerka tiče, radi se o jako brzoj i energetski vrlo štedljivoj mašini, što je kombinacija koja se rijetko viđa.

 

Cijena: 2.659,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dužina rada na baterije, snažan hardver

MINUS
čitač pametnih kartica i TPM modul su uobičajeni za poslovne laptope

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7-5500U 2,4GHz (Turbo: 3,0 GHz), 4 MB cache, dvije jezgre, HT; Nvidia GeForce 830M, Intel HD Graphics 5500; 15,6'' WLED ekran, 1920x1080, anti-glare; 8GB DDR3 1600 MHz; HDD 1 TB 5400rpm; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; audio I/O; VGA; Čitač memorijskih kartica; Čitač otisaka prsta; 720p HD web kamera; 380 x 258 x 22,3 mm; 2,20 kg; Windows 7 Pro (Win 8 licenca).