Danas je vrlo teško napraviti telefon sa jedinstvenim hardverskim karakteristikama. Veliki proizvođači hardvera trenutno pokušavaju nešto takvo sa zakrivljenim ekranima, ali ne postižu interesovanje kupca kakvo priželjkuju. Jedan od glavnih razloga za tako nešto je ogromna cijena takvih uređaja, koji realno ne donose ništa posebno korisno.

Pritisak na manje proizvođače je još i veći, pošto oni sebi ne mogu priuštiti uređaje koji koštaju četverocifrene iznose u KM-ovima. Baš zbog toga, njihovi pokušaji često budu prilično inovativni. Dobar primjer za sve ovo je Elephone, koji gotovo na svakom svom telefonu predstavi neku zanimljivu novotariju. Njihov G6 ne predstavlja izuzetak, posebno na softverskom planu.

Bacimo li pogled na hardversku specifikaciju, nećemo pronaći gotovo ništa novo. MediaTek čipset sa glavnim procesorom koji posjeduje četiri jezgre i Mali 450 grafiku, već smo viđali. Ovakva konfiguracija je danas uobičajena i sasvim je dovoljna za potrebe velike većine kupaca. Facebook, mail, Viber, web browser i velika većina igara na ovakvom telefonu radi bez problema. Glavna kamera od 13 megapiksela pravi solidne fotke, a slično važi i za selfie kameru i pored niskih 2 megapiksela rezolucije. Bežična mreža, Bluetoth, microSD slot, dual SIM i slične karakteristike su također prisutne, te telefon bitnije ne izdvajaju iz mase. Ekran ima dijagonalu od 5 inča i 720p rezoluciju, uz IPS matricu, što je također standardno za kategoriju u kojoj se telefon nalazi.

Na kraju, dizajnerski, ovo je dopadljiv telefon, sa ugodno zaobljenom zadnjom ivicom, prijatnim materijalima i zadovoljavajućom čvrstoćom. Baterija će potrajati dan upotrebe, što se i očekuje od ovakvog telefona.

1/1

E, sad, da vidimo šta to Elephone G6 ima, a konkurencija nema. Što se hardvera tiče, tu je čitač otisaka prstiju, koji se nalazi na zadnjoj strani telefona, ispod kamere. Lokacija nije baš najbolje izabrana, pa će se trebati naviknuti na korištenje senzora, ali to nije strašan problem. Glavna prednost čitača otisaka prstiju je što sada nije problem zaštiti telefon komplikovanom šifrom, pa će svi vaši podaci koje držite na telefonu biti dobro zaštićeni. A to danas predstavlja prilično bitnu stvar.

Čitač otisaka prstiju dobio je potrebnu podršku u Settings meniju Androida, a zanimljivo je da je moguće zaključati samo pojedine aplikacije. Telefon pamti maksimalno tri otiska prsta, pa je moguće koristiti obje ruke za otključavanje.

I prethodni Elephone uređaji su dolazili sa omogućenim root pristupom, pa ni G6 nije izuzetak. Ako želite otključan telefon, sa Elephone uređajima to dobivate odmah po kupovini. Telefon dolazi sa Google Play Store prodavnicom, ali Gmail aplikacija nije na listi već instaliranih. Ovo je interesantna odluka – možda baš svi ne koristimo Google mail servis. Naravno, Gmail aplikaciju je lako naknadno instalirati.

Gesture na isključenom ekranu su podržane baš kao i na drugim Elephone uređajima, što je prilično zgodna opcija. Novost su gesture koje se izvode iznad ekrana, a koje se mogu koristiti u Gallery, Music i Camera aplikacijama, za listanje sadržaja. Dovoljno je rukom proći iznad ekrana i telefon će napraviti next ili previous operaciju.

Notifikacijska lampice se nalazi na vrhu telefona, a njeno ponašanje je moguće podesiti kroz Settings meni, što je opcija koju posjeduje vrlo mali broj telefona. Notifikacija lampica vrlo je koristan dodatak kod propuštenih poziva i poruka.

Na kraju, moguće je podesiti čak i LED blic kamere da bljeska tokom telefonskog poziva ili da jednom bljesne prilikom primanja SMS poruka. Ovo omogućava da čak i prilikom isključenog zvuka obavezno primijetite dolazeći poziv ili tekstualnu poruku.

Kao što vidite, Elephone G6 je prilično inovativan telefon, što ga uz solidan hardver čini prilično zanimljivim telefonom koji je moguće kupiti na našem tržištu.

 

Cijena: 425,00 KM

UniExpert, Sarajevo
http://www.ue.ba

PLUS
flash notifikacije, čitač otisaka prstiju

MINUS
nema oznaka na navigacijskim tipkama

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MTK6592; CPU: Octa-core ARM Cortex A7 1,7 GHz; GPU: Mali-450MP; RAM: 1 GB; Flash: 8 GB; 5,0” ekran, 1280 x 720, ppi: 293; Glavna kamera: 13 MP, f/2.2, AF, LED blic; Prednja kamera: 2 MP, AF; Čitač otisaka prstiju; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual Micro-SIM; GSM/HSDPA; Senzori: Gravity / Proximity / E-compass / Gesture; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2250 mAh; Zaštitna folija za ekran; 152 x 76 x 5,5 mm; 156g; Android 4.4.2.