Za one nešto mlađe ili one koji se do sada nisu susretali sa ThinkPad laptopima, treba objasniti da su ThinkPad laptopi već godinama sinonim maksimalne kvalitete i udobnosti. Ova reputacija potiče iz doba dok je IBM još uvijek pravio ThinkPad laptope i sasvim je uporediva sa reputacijom koju danas imaju Macbook laptopi. Jednostavno, ako ste željeli vrhunski laptop, sa ThinkPadom niste mogli pogriješiti.

I to nas dovodi do 2014. godine i novog ThinkPada X1 Carbon. Prvi X1 Carboni su se pojavili prije nekih godinu i po dana, tako da ovdje govorimo o osvježenom modelu za 2014. godinu. Stari modeli su bili odlično prihvaćeni na tržištu, pa Lenovo nije pravio radikalnije promjene. Laptop je sada nešto lakši, pa se radi o najlakšem 14 inčnom ultrabook laptopu na tržištu. I debljina je za svaku pohvalu, što najbolje ilustruje Ethernet adapter koji dolazi uz uređaj, pošto na kućištu nije bilo mjesta za RJ-45 konektor pune veličine.

Što se izgleda tiče, ovo je tipičan ThinkPad, pa pošto spadamo u grupu poštivalaca, možemo samo reći da laptop izgleda jednostavno odlično. Isto možemo reći i za kvalitet izrade, posebno kad dodamo da je laptop dobio certifikat američke vojske oznake MIL-STD-810G, koji potvrđuje otpornost na vanjske uticaje. Poklopac ekrana je izrađen od karbonskih vlakana, dok je baza laptopa izrađena od magnezijumskih legura. Spomenimo i to da se poklopac ekrana otvara do ugla od 180 stepeni, što je rijetka pojava, a što u nekim situacijama može biti vrlo korisna osobina.

Pronašlo se mjesta i za Gorilla Glass koji štiti prilagodljivi panel tastature, o kojem ćemo nešto više reći kada budemo govorili o tastaturi. Sve u svemu, ovo je laptop koji će bez problema preživjeti mnogo terenskog rada, što je osobina zbog koje su ThinkPadi i doživjeli toliku popularnost.

1/1

Što se opreme tiče, nedostaje čitač memorijskih kartica, pa je očigledno da se Lenovo pomalo ugleda na Apple, što inače nije loše, ali u ovom slučaju su to mogli izbjeći. Ali je zato tu čitač otisaka prstiju, dodatak koji je vrlo koristan poslovnim korisnicima, koji mogu odmoriti od kucanja dugih i komplikovanih passworda. Obzirom na odlične mobilne osobine X1 Carbona, dodatak u vidu 3G modema je odličan potez Lenova, tako da je lako uvijek biti online.

Ekran dijagonale 14 inča ima rezoluciju veću od FullHD-a, pa je slika vrlo oštra. Vrhunske ocjene zaslužuju i prikaz boja, te uglovi gledanja, a sve zajedno odlično zaokružuje anti-refleksivni ekran koji olakšava rad na jakom svjetlu.

Hardversku specifikaciju predvodi Intelov i7 procesor, a izdvajamo još i SSD disk, te 802.11ac wireless mrežnu karticu, pa performanse ne dolaze u pitanje. Zanimljivo je da i7 procesor oznake 4600U u sebi sadrži Intel HD 5000 grafičku karticu, koja je po generalnim performansama i do 50% brža od uobičajenih HD 4000 grafika. U igrama su te razlike nešto manje, ali je sada moguće pokrenuti i novije igre na ThinkPadu, uz smanjivanje detalja, naravno. To će nekima zvučati kao pretjerivanje, ali zašto ne u ovakvom laptopu imati i nešto jaču grafiku?

ThinkPad laptopi su obično namijenjeni poslovnim korisnicima, pa su oni obično i nešto konzervativniji kada su karakteristike u pitanju. Kao što vidite, to nije slučaj sa X1 Carbonom, osim u jednom - naš testni primjerak je bio opremljen Windowsom 7. Kod nekih korisnika će ovo izazvati oduševljenje, ali nama uz ovako moderan laptop više odgovara Windows 8. U svakom slučaju, i jedna i drugi operativni sistem na ovom laptopu rade munjevitom brzinom.

Prije nego što nešto kažemo o tastaturi, ključnom dijelu svakog ThinkPada, spomenimo bateriju, koja može izdržati 5 sati i 17 minuta video reprodukcije. To je generalno dobar rezultat, ali pojedini konkurenti u kategoriji nude više, pa je Lenovo na ovom polju mogao više da se potrudi.

Tastatura je višegodišnji zaštiti znak ThinkPad laptopa. Što se kvalitet i udobnosti kucanja tiče, to X1 Carbon neće promijeniti. Međutim, raspored tipki je nešto o čemu se može raspravljati. Izbacivanje Caps Lock tipke i njena zamjena sa Home i End tipkama se može prihvatiti, kao i uključivanje kucanja velikih slova dvostrukim pritiskom Shift tipke. Međutim, zamjena pozicije Backspace tipke i postavljanje Del tipke na njeno i mjesto je problematična. I ovo je uticaj ugledanja na Apple rješenja, što nam se ne dopada.

Stvar popravlja spomenuti prilagodljivi panel tastature ili na engleskom jeziku Adaptive keyboard panel. Radi se o panelu koji se nalazi na mjestu funkcijskih tipki, koji je osjetljiv na dodir i koji ima prilagodljiv prikaz virtuelnih tipki. Pe defaultu se prikazuju multimedijalne kontrole, ali se to može podešavati. Panel ima i drajver u Windowsima, pa može prikazivati različite kontrole zavisno od aplikacije koja je pokrenuta. Ova ideja Lenovo inžinjera je veoma zanimljiva, a još je bolje implementirana, pa se nadamo da će ovakav panel postati uobičajen i na drugim uređajima. Uz podešavanje panela, moguće je podešavanje i gestura koje bilježi web kamera, pa je i na taj način moguće upravljati laptopom, što smo već vidjeli na nekim drugim modelima ovog proizvođača.

Na kraju, spomenimo i touchpad koji nema izdvojenih tipki, ali koji i pored toga radi prilično dobro. Kao i svaki pravi ThiknPad, tu je i TrackPoint - onaj crveni štapić između tipki G i H na tastaturi, a koji služi za kontrolu miša onima koji ne vole touchpad. Tipke TrackPointa su integrisane u touchpad, pa će za to trebati nešto navike, ako se uopšte naviknete na crvenu zamjenu miša.

Kada podvučemo crtu, izgleda da je Lenovo na par detalja malo pretjerao sa inovacijama, ali da to ipak ne mijenja činjenicu da je ThinkPad X1 Carbon vrhunski Windows laptop koji može ponosno nositi ThinkPad logo.

 

 

4.399,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
vrhunski kvalitet, ekran, adaptive keyboard panel

MINUS
nema čitača memorijskih kartica, promijenjen položaj backspace tipke

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7-4600U 1,60 GHz (Turbo: 3,3 GHz), 4MB; Haswell generacija; 14,0'' LED, IPS, 2.560 x 1.440 rezolucija; Intel HD Graphics 5000; 8GB DDR3 (1600MHz); SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; NFC 2x USB 3.0; HDMI; mini DisplayPort; Gigabit Ethernet (adapter); 720p web kamera; Windows 7, 64-bit; 330 x 227 x 20 mm; 1,27 kg.