ProBook 650 G1 novi je model u poslovnoj ponudi kompanije HP, te je u neku ruka zamjena za dobro poznate ProBook laptope serije 6500. Kako što smo rekli u uvodu, ovo je poslovni kompjuter sa koje god strane da ga pogledate. Ovo otkrivaju dizajnerske linije, koje su toliko stroge da pomalo podsjećaju na vojni dizajn. Gotovo da očekujete da vidite maskirnu šaru na poklopcu ekrana. Kućište je, istina, plastično, ali vrlo čvrsto i vrlo precizno sastavljeno. Kao što smo i očekivali, tastatura je otporna na tekućinu, sa odvodima koji ono što prospete odvode dalje od osjetljivih elektronskih komponenti.

Tokom testa na nas je najjači utisak ostavio ekran. Ne zbog svoje FullHD rezolucije, a posebno ne zbog tek prosječnih uglova vidljivosti SVA matrice. Ono što nas je jako obradovalo je anti-refleksivni premaz, pa smo tokom testa bukvalno odmarali oči na ekranu na kojem gotovo da i ne postoje refleksije. Jasno nam je da refleksivni premaz većine modernih ekrana značajno pojačava intenzitet boja, ali refleksija zaista umara oči, što shvatite tek kad malo duže radite na ekranu kakav posjeduje ProBook 650 G1. Treba nam više ovakvih ekrana.

Druga osobina vrijedna isticanja je brojna dodatna oprema. Listu počnimo sa čak pet USB 3.0 portova, što je vrlo rijetka brojka na laptopima. Umjesto HDMI porta tu je DisplayPort, a tu je i standardni VGA priključak za spajanje na starije video projektore. Na zadnjoj strani se našao i jedan serijski port, što sigurno neće biti zanimljivo kućnim korisnicima. Međutim, kako je ovo poslovni uređaj, postojanje ovog porta može biti razlog za kupovinu. Pitajte samo servisere starije mrežne opreme, POS kasa i drugih sličnih uređaja koji komuniciraju serijskom vezom.

Spisak dodatne opreme zaokružuju poslovni dodaci – čitač pametnih kartica na lijevoj ivici, TPM modul u unutrašnjosti laptopa, docking station port sa donje strane, te čitač otisaka prstiju ispod tastature. I, da, tu je i DVD drajv, jer ko zna kada se može ukazati potreba za čitanjem nekog backupa iz 2006. godine.

1/1

Hardver se temelji na Intel Core i5 procesoru i 4 gigabajta memorije, uz SSD disk kapaciteta 128 gigabajta. Iz procesora potiče i integrisana Intel grafika oznake 4600. Što se trajanja baterije tiče, naš test sa video reprodukcijom pokazao je rezultat od 4 sata i 9 minuta.

Naš testni uređaj je pokretao Windows 7, što i nije posebno veliko iznenađenje, obzirom na njegovu poslovnu prirodu. Ipak, radi se o downgrade mogućnosti licence Windowsa 8, pa i ovaj operativni sistem možete koristiti ako želite. Uz laptop se isporučuju instalacioni mediji za oba operativna sistema.

Na kraju, ono što možemo reći je da ovo nikako nije uzbudljiv uređaj, ali to nije ni bila namjera proizvođača kada ga je dizajnirao. Ovo je laptop koji je napravljen da bude pouzdan alat i to se jasno vidi.

Video recenziju pogledajte na ovom linku

Cijena: 1.999,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dodatna oprema, poslovne karakteristike

MINUS
ovo nije uzbudljiv uređaj

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5-4210M 2,6GHz (Turbo: 3,2 GHz), 3 MB cache, dvije jezgre, HT; Intel HD Graphics 4600; 15,6'' LED SVA ekran, 1920x1080, anti-glare; 4GB DDR3 1600 MHz; SSD 128 GB; DVD-RW; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; Gigabit Ethernet; 5x USB 3.0; audio I/O; docking konektor; DisplayPort; VGA; serijski port; Čitač Smart kartica; čitač otisaka prsta; TPM modul; 720p HD web kamera; 34 x 23,7 x 2,53 cm; 2,00 kg; Windows 7 Pro (Win 8 licenca).