Međutim, prošle godine svjetlo dana su ugledali prvi, dizajnerski osvježeni, metalizirani predstavnici, ali samo u visokoj klasi. Zbog dobrih kritika, Samsung se odlučuje da slično primjeni i u novoj, po njima "cjenovno pristupačnijoj" A seriji naprednih telefona, a mi smo se družili sa Galaxy A5 modelom.

Samsung Galaxy A5 je srednji model iz njihove nove serije A naprednih telefona, a pored njega tu su još A3 i A7, koji se uglavnom razlikuju po dijagonalama ekrana i nekim drugim hardverskim stavkama. No, zadržimo se mi na A-petici.

Iako bi se na prvi pogled moglo reći da se izgled ovog telefona uklapa u masu drugih istih ili sličnih Samsungovih modela, Galaxy A serija, odnosno A5, ipak to nije. Uvođenje metalnih elemenata u njegovu izradu, sa kompletnim unibody dizajnom, odmah se odrazilo na cjelokupni, rekli bismo - uozbiljen, dojam koji ovaj uređaj ostavlja. Osnovu čini okvir izrađen od aluminijuma, sa izuzetno oštrim prelazima između stakla ekrana i zadnjeg dijela izrađenog od kvalitetne brušene plastike u tamno tamno plavoj boji, popularno nazvanoj midnightblue. Moramo priznati, osvježeni pravac južnokorejskih dizajnera izgleda vrlo elegantno i pouzdano, što nam se u finalu dopada. Ovo je Samsungov do sada najtanji telefon na tržištu, sa debljinom od 6,7mm, a tu je i mala masi i vrlo dopadljiv dizajn.

Sve ostalo je manje-više uobičajeno. Simetrična pravougaona forma sa blago zaobljenim uglovima, centralna fizička Home tipka i dvije tipke osjetljive na dodir, on/off i volume tipke sa desne i lijeve strane, te micro USB i priključak za slušalice sa donje strane. Unibody rješenja podrazumijevaju integrisanu bateriju i fiksan zadnji poklopac, tako da su slotovi za SIM i dodatnu SD karticu mjesto našli na njegovoj bočnoj desnoj strani.

Galaxy A5 ima 5-inčni ekran sa 720p rezolucijom i gustinom piksela od 294 ppi, što je i više nego dovoljno za kvalitetan i oštar prikaz slike, ali i prednost u odnosu na Full HD rezoluciju zbog niže potrošnje energije. A upravo ekran je jedna od njegovih najatraktivnijih karakteristika. Zbog korištene Super AMOLED tehnologije koja je prije bila rezervisana za ekrane na njihovim najjačim i najskupljim modelima, kontrast, realističan prikaz boja, svjetloća i fenomenalna vidljivost iz svih uglova jednostavno nemaju mane. Pravi je užitak gledati fotografije i video, a postoji i nekoliko softverskih modova za podešavanje boja ukoliko defaultne postavke nisu po vašem ukusu.

1/1

Pokretačka snaga dolazi iz Qualcomm Snapdragon 410 čipa sa četverojezgrenim procesorom na 1,2 GHz i Adreno 306 grafikom, što bi ga svrstalo u neku srednju kategoriju. Ipak, zbog 2 GB RAM-a, telefon je u svakodnevnici vrlo agilan, tečan i nema problema sa multitaskingom, a i casual igrači neće imati mjesta za zamjerku. Ovdje se treba dotaći autonomije, jer zbog nešto slabijeg, odnosno štedljivijeg procesora, baterija je bez problema potrajala dan i pol. Možda bi se moglo dogurati i do dva dana rada na bateriju, ali to ipak zavisi od intenziteta korištenja.

16 GB je kapacitet interne memorije, a već smo spomenuli da je na raspolaganju i slot za dodatnu memorijsku karticu. Što se tiče povezivanja, tu je standardni Wi-Fi, Bluetooth i A-GPS set, uz NFC podršku.

Spisak hardvera ćemo zaokružiti sa kamerama. Glavna ili stražnja kamera donosi senzor od 13MP i LED blic, te je jedna od kvalitetnijih koje smo koristili na naprednim telefonima. Oštrina i prikaz boja su odlični, kao i velika količina detalja koje hvata. U slabim uslovima osvjetljenja je primjetan pad u kvaliteti, ali i dalje se radi o rezultatima na visokom nivou. I aplikacija kamere je bogata različitim modovimafotkanja, detaljima i raznim efektima, a prednja kamera od 5 megapikselaobezbijediti će selfije iznad prosjeka.

Softverska podloga je Android u verziji 4.4.4 sa posljednjom generacijom SamsungovogTouchWiz interfejsa o kojem smo pisali u više navrata. Ako uskačete sa nekog stock Android, potreban je kratak period privikavanja, ali u suštini nema gotovo nikakvih mana ili zamjerki. Najatraktivnija je sigurno Multiwindow funkcija poznata i od ranije, a koja omogućava korištenje dvije aplikacije istovremeno. Tu su i druge preinstalirane aplikacije poput Google alata, Dropboxa ili Flipboarda, a na raspolaganju je i GalaxyAppsprodavnica ukoliko slučajno Play Store ne može zadovoljiti vaše želje.

Iz svega rečenog zaključuje se da je Galaxy A5 još jedan kvalitetan dodatak Samsungovoj ponudi telefona iz srednjeg segmenta, ali sa atraktivnijim izgledom i osjećajem korištenja koji značajno nadmašuje njihove skuplje i jače modele. Malo viša cijena je vezana za poznato ime i pouzdanost, ali i eleganciju koju donosi nova Samsungova A serija.

Video recenziju pogledajte na ovom linku.

Cijena: 955,10 KM

Plus Computers, Sarajevo http://www.plus.ba

PLUS
Ekran, dizajn, kamera, ukupan osjećaj korištenja

MINUS
cijena u odnosu na konkurente sličnih specifikacija

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Qualcomm Snapdragon 410 CPU: 4x Cortex-A53 na 1,2 GHz GPU: Adreno 306 na 400 MHz RAM: 2 GB; Flash:16 GB Ekran: 5″ Super AMOLED, 720p, 294 ppi Glavna kamera: 13 MP, AF, LED; 1080p video Prednja kamera: 5 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; NFC; A-GPS; FM radio; microUSB; microSD; 3,5 mm audio izlaz; Android 4.4.4 sa TouchWiz interfejsom Baterija:2300 mAh Dimenzije: 139,3 x 69,7 x 6,7 mm Masa: 123 grama