Video recenziju pogledajte na ovom linku.

Ako spadate u ljubitelje elektronike, o Raspberry Pi, takozvanom kompjuteru veličine kreditne kartice vjerovatno sve znate. Ovaj minijaturni kompjuter iz Velike Britanije izazvao je oduševljenje širom svijeta, kako svojim dimenzijama i performansama, tako i svojom cijenom od 35 funti, odnosno dolara i tu negdje Eura. Ova napomena oko cijene je izazvana činjenicom da se Raspberry Pi prodavao isključivo preko weba, pa je cijena zavisila od kupčeve lokacije, odnosno mogućnosti slanja poštom. Isto tako, Raspberry Pi je zbog svoje popularnosti i ograničenih proizvodnih kapaciteta proizvođača vrlo često bio rasprodan, pa se na kupovinu vrlo često moralo čekati.

Prvi Raspberry Pi je bio baziran na ARM Cortex-A6 procesoru sa jednom jezgrom brzine 700 Mhz i 256 ili 512 megabajta memorije, zavisno od modela. Također, zavisno od modela, koji su označavani slovima A i B, te znakom plus, prvi Raspberry PI je imao Ethernet port ili dodatnu karticu za njega. Tu su još bili jedan ili dva USB porta, HDMI video izlaz, audio izlaz, te slot za SD ili microSD kartice. Uređaj se napajao microUSB punjačem kakve koriste mobiteli, a čitav uređaj je hardverski zapravo podsjećao na Android telefon starije generacije.

Jedna od najvažnijih komponenti bio je GPIO port, preko kojeg su se na uređaj mogle dodavati razne hardverske komponente, pa je Raspberry Pi lako postajao robot, media centar, dron ili nešto još luđe. Može se reći da je nastala čitava industrija dodatnih uređaja, kablova, konektora, kućišta i ostale opreme za ovaj mali kompjuterčić. Ljubitelji elektronike su dobili uređaj praktično neograničenih mogućnosti. Naravno, ubrzo su se pojavili i raznorazni klonovi koji su nudili bolje hardver, ali je Malina ostala najpopularniji uređaj ove vrste.

Pored hardverski dodataka, na Internetu je moguće pronaći i gomilu softvera. Od čitavih operativnih sistema koji su bazirani na Linuxu, preko specifičnih aplikacija kao što je media centar aplikacija Kodi, pa do kompletnih razvojnih okruženja kakvo je Scratch. Programski jezik Python se pokazao kao posebno popularan među developerima Raspberry softvera, a moguće je pronaći i uputstvo kako koristiti Microsoft Visual Studio za razvoj Raspberry softvera. O popularnosti ovog uređaja možda najbolje govori najava iz Microsofta da će čak i Windows 10 imati verziju za Raspberry. Ovo još nije 100% sigurno, ali čak su i glasine dovoljne da podignete obrvu i poželite imati jedan ili dva Raspberry-ja u svom džepu.

Početkom 2015. godine, Raspberry Pi Foundation objavljuje Raspberry Pi 2 istih dimenzija, ali mnogo jačeg hardvera. Osnova je ovaj put Cortex A7 ARM čip sa četiri jezgre radnog takta 900 Mhz i čitavih jedan gigabajt memorije, pa je novi model šest puta brzi od starog. Grafički čip je ostao isti, ali su tu sada čak četiri USB porta.

1/1

Model B, koji smo mi probali, posjeduje i dva konektora za trakaste kablove na koje se mogu spojiti kamera i ekran osjetljiv na dodir. Ethernet port, HDMI, audio izlaz, GPIO port i microSD slot su zadržani, kao i napajanje preko microUSB-a. Obzirom na snažniji procesor, te na više uređaja koje možete spojiti na njega, Raspberry Pi 2 može zahtijevati malo jaču struju od one koju pruža USB 2.0, pa na ovo treba obratiti pažnju.

Za ostvarivanje osnovne funkcionalnosti potrebna vam je samo još micorSD kartica kapaciteta 8 gigabajta, a preporučujemo i neko kućište, da ipak malo zaštitite uređaj. Dalje je na vama – istražujte na Internetu, pa pokušajte doći do nekih sopstvenih ideja. Upravo je to glavna snaga Raspberryja – baziran je na otvorenim standardima koji su dobro dokumentovani, pa vam ostaje samo da istražujete i da se pri tome dobro zabavljate.

Za početak, probajte Raspian Linux distribuciju baziranu na čuvenoj Linux distribuciji Debian ili OpenELEC aplikaciju koja će Raspberry pretvoriti u media centar uređaj. Na raspolaganju vam stoji RISC operativni sistem, mnoge velike Linux distribucije i različite razvojne okoline. A kad se zasitite softverskih rješenja, onda počinje prava stvar – kreiranje nekog hardverskog projekta. Bilo da sve uradite sami ili uz pomoć kupovine sa Interneta, zabava je zagarantovana. A sigurno ćete i puno toga naučiti.

 

Cijena: 139,00 KM (Raspberry Pi 2 Model B + kućište )

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
cijena, veličina, obilje projekata na Internetu

MINUS
ma kakav minus, ovo je genijalno

SPECIFIKACIJE:
ARM Cortex A7, 900 MHz, četiri jezgre; 1 GB RAM; Broadcom VideoCore IV grafika; 4x USB 2.0; HDMI; Ethernet; audio izlaz; GPIO 40 pins; Camera interface (CSI); Display interface (DSI) MicroSD slot; microUSB napajanje; Providno kućište.