Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

Rotacija ekrana po dužoj dijagonali nije nova metoda transformacije laptopa u tablet, pa o njoj i nemamo puno toga novoga za reći. Ova metoda je vrlo praktična, nudi četiri načina korištenja uređaja, a Dellova implementacija ne odstupa od onoga što smo već vidjeli na tržištu. To uopšte nije loše, obzirom da su nam se neki uređaji koji koriste istu metodu transformacije prilično dopali.

Ipak, kako smo i rekli u uvodu, drugu osobinu Inspiron 3148 laptopa bismo stavili u prvi plan. Radi se o veličini uređaja, odnosno dijagonali ekrana koja diktira sve ostale dimenzije. Dell je izabrao 11,6 inča, što je po nama trenutno najbolja dužina dijagonale ekrana za uređaj koji pretenduje da se koristi i kao laptop i kao tablet. Sve veće od toga je prilično nezgrapno za korištenje u tablet orijentaciji, a sve manje od toga je prilično malo za korištenje u laptop konfiguraciji. Tako je 13 inčni tablet težak za korištenje jednom rukom, a 10 inčni laptop ima premalenu tastaturu za udobno kucanje. 11,6 inča donosi najbolje od oba svijeta.

Pored dobro pogođene veličine i težine, vrlo važnu ulogu igraju korišteni materijali, te kvalitet izrade. Ovo posljednje je posebno dobro na ovom laptopu, pa zbog toga plastika kućišta vrlo podsjeća na aluminijum. Čitav uređaj odiše kvalitetnim dizajnom, te zbog skladnih linija izgleda čak i manji nego što stvarno jeste. Na kraju, maksimalno dobre ocjene za inženjerski posao donosi jednostavna činjenica da se unutrašnjosti laptopa pristupa relativno jednostavno, uz pomoć nekoliko šarafa sa donje strane. Na taj način vlasnik može lako promijeniti hard disk i memoriju, što se u ovoj kategoriji uređaja rijetko viđa.

Hardverska konfiguracija je bazirana na Intel i3 procesoru, što znači da performanse neće biti problem. Četiri gigabajta memorije su također sasvim dovoljni, a jedina komponenta koju bi poneko poželio promijeniti je mehanički hard disk kapaciteta 500 gigabajta. SSD disk bi donio ubrzanje rada, ali i značajno manji ukupni kapacitet prostora za pohranu podataka, pa ovu odluku treba pažljivo razmotriti. Oni koji su prihvatili cloud tehnologije bi sigurno poželjeli SSD, dok će tradicionalisti koji svoje podatke drže isključivo kod sebe cijeniti relativno prostrani hard disk na ovako malenom uređaju.

Test trajanja baterije je pokazao 6 sati i 9 minuta, što je dobar rezultat za uređaj težak 1,4 kilograma i opremljen i3 procesorom. Naš test podrazumijeva video reprodukciju na maksimalnom osvjetljenju ekrana, pa uz nešto štednje ovaj Insipron može izdržati čitav osmosatni radni dan.

1/1

11,6 inčni ekran ima standardnu rezoluciju od 1366 x 768 piksela, te bez skaliranja prikazuje 720p video. LED osvjetljenje i IPS matrica su zaslužni za visoke ocjene kvaliteta slike, a ukupni utisak kvari tek nešto deblji okvir ekrana. Tastatura je tek par milimetara uža od standardne desktop tastature, te je kucanje na njoj vrlo udobno. Toucpad se na našem testu ponašao korektno, mada neki korisnici sa Interneta preporučuju instaliranje Synaptic drajvera.

Spomenimo i zvučnike, koji su na ovom malom laptopu mnogo glasniji nego što se to očekuje, pa je i to jedna od karakteristika koje ocjenjujemo odličnim ocjenama. Tri USB porta, od koji je jedan u 3.0 izdanju, te HDMI video izlaz, čitač memorijskih kartica i web kamera zaokružuju sve što je potrebno jednom ovakvom laptopu. Spomenimo još power i volume tipke na neobičnoj lokaciji - desnoj ivici tastature.

Kao što ste vjerovatno primijetili, Dell Inspiron 3148 nam se prilično dopao. Dodamo li tome i umjerenu cijenu za jedan ovakav uređaj, dobivamo uređaj koji bez puno razmišljanja možemo preporučiti onima koji su u potrazi za vrlo prenosnim hibridnim laptopom.

 

Cijena: 1.549,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dimenzije, kvalite materijala i izrade, zvučnici, generalni utisak

MINUS
USB 3.0 port nije plave boje

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3 mobilni procesor 4010U 1,7 GHz, 3MB cache, dual core, HT, Haswell; 11,6'' LED IPS ekran, 1366x768, Multi-touch; Intel HD 4400 grafika; 4GB DDR3; HDD 500GB 5400rpm; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Waves MaxxAudio zvuk; 300 x 201 x 19 mm; 1,39 kg; Windows 8.1 64-bit.