Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

Sve rečeno u uvodu apsolutno važi za Toshiba Cosmio serije X70. Ovo je atraktivan uređaj, bilo da ocjenjujete hardversku specifikaciju, dizajn, kvalitet materijala ili cool faktor. Sve to nije ni malo čudno, jer se radi o najjačoj seriji laptopa koje proizvodi Toshiba, pa se na uređajima ove serije pokazuje umijeće i maštovitost razvojnih inženjera.
Baš kao što biste očekivali od jednog laptopa namijenjenog igračima, izgledom laptopa dominiraju crna i crvena boja. Generalno, laptop je crne boje sa mnoštvom crvenih detalja – metalnim okvirom baze, ivicama touchpada, pozadinskim osvjetljenjem tastature i Qosmio natpisom na poklopcu ekrana. Na laptopu je tek nešto malo plastike, pošto kućištem preovladava crni brušeni aluminijum. Obzirom na to, te na već spomenuti snažan hardver i 17 inčni ekran, ovo nije lagan laptop, ali to se u ovom slučaju i ne očekuje.

Tri kilograma su ono što i želite da osjetite od laptopa opremljenog sa Intel Core i7 procesorom i 16 gigabajta memorije. Uz takvu težinu idu i odgovarajuće dimenzije, što pokazuje prostrana tastatura sa numeričkim dijelom. Kad smo već kod tastature, u pitanju je island varijanta sa tipkama kratkog hoda koja je vrlo udobna za kucanje. Crveno pozadinsko osvjetljenje smo već spomenuli, a tu su i strelice na tipkama WASD, da im slučajno ne zaboravite raspored. Touchpad je prostran, sa integrisanim tipkama, ali koga briga za to, pošto ćete uz ovo čudovište od laptopa sigurno imati kvalitetnog laserskog miša.

Zvijezda hardverske specifikacije je AMD-ova grafička kartica R9 M265X, sa 4 gigabajta video memorije. Radi se o kartici koja spada u gornji dio središnjeg segmenta mobilnih grafičkih kartica. To zapravo znači da ćete na 720p rezoluciji sve novije igre moći pokretati sa srednjim ili visokim detaljima. Velika količina memorije i vrlo snažan procesor će se pobrinuti da u većem broju slučajeva bude riječ o visokim detaljima. Na primjer, Bioshock Infinite je na UltraDX11 postavkama i FullHD rezoluciji pokazao rezultat od 25 sličica u sekundi.

1/1

Hibridni hard disk kapaciteta jednog terabajta sa 8 gigabajta flash memorije sakrivene od korisnika nije posebno iznenađenje za ovakav laptop. Međutim, Blu-ray pisač jeste iznenađenje, zbog sve rjeđe upotrebe optičkih medija. Međutim, kako je ovo i vrlo snažna multimedijalna mašina, Blu-Ray sasvim odgovara cjelokupnoj slici uređaja. Ista stvar važi i za Harman Kardon zvučnike, koji svojim kvalitetom značajno podižu ukupne multimedijalne ocjene.

Ekran dijagonale 17,3 inča prikazuje sliku FullHD rezolucije, a glavni atribut mu je prilično jako LED osvjetljenje. Boje su možda malo i prenaglašene zbog toga, ali i to nekako ide uz laptop namijenjen igračima.

Ono što ne ide uz laptop namijenjen igračima je dugotrajan rad na baterije. Video reprodukcija je na našem testu potrajala 2 sata i 57 minuta, ali treba imati na umu da se prilikom video reprodukcije koristi integrisana Intel, a ne AMD grafika. U svakom slučaju, rezultat koji smo očekivali, a možda čak i malo više od toga. Ali, ovaj laptop niko neće kupiti zbog rada na baterije.

A kupiće ga oni koji žele da se kvalitetno igraju na laptopu ili im je neophodan i7 Intel procesor uz velikih 16 gigabajta memorije. A takvima će se ovaj laptop sigurno dopasti. Baš kao što se dopao i nama.

Cijena: 2.999,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, hardverska snaga

MINUS
tipke touchpada

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 4720HQ, 2,6 GHz (Turbo: 3,6 GHz), 6MB cache, Haswell; Intel HM86 čipset; 17,3'' TFT LED ekran, 1920x1080, TruBrite; AMD Radeon R9 M265X, 4GB VRAM; 16GB DDR3, 1600 Mhz; HDD 1 TB, hibridni (8 GB SSD); Blu-Ray pisač; WiF 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; VGA; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Harman Kardon zvučnici; DTS; 413 x 268 x 33 mm; 2,9 kg; Windows 8.1 64-bit.