Video recenziju možete pogledati na ovom linku.

HP Pro x2 612 G1 je još jedan od novijih proizvoda sa komplikovanim imenom, pa ćemo ga radi jednostavnosti dalje zvati G1. Dakle, radi se o hibridnom uređaju koji se iz laptopa transformiše u tablet i obratno. HP je izabrao najjednostavniji metod transformacije – tablet se jednostavno odvaja od tastature, pa nema komplikovanih mehanizama i rotacija čitavog ekrana.

G1 je po nekim specifikacijama vrlo sličan Surface Pro tabletu iz Microsofta, te su ova dva uređaja konkurencija jedan drugom. Oba imaju ekrane dijagonala 12 inča, oba su namijenjena poslovnim korisnicima, a hardverska specifikacija im je bazirana Intel Core procesorima. U slučaju našeg testnog uređaja, radi se o Core i3 procesoru sa dvije jezgre radnog takta 1,5 gigaherca. Tu je 4 gigabajta memorije, te SSD disk kapaciteta 128 gigabajta.

Dizajn uređaja je tipičan za HP. Sve na ovom uređaju podsjeća na poslovnu upotrebu, uz odličan kvalitet izrade. Na ovom uređaju neće pronaći nesavršenosti nastale u proizvodnom procesu.

Pogledamo li sam tablet bez tastature, primjetićemo potezno tipku za uključivanje i otključavanje uređaja, te tipke za kontrolu glasnoće stereo zvučnika i zaključavanje rotacije ekrana. Na zadnjoj strani je leća glavne kamere sa senzorom od 5 megapiksela, a pored nje je čak i LED blic. Kako i dolikuje jednoj tablet kamere, kvalitet je tek prosječan, pa preporučujemo korištenje ove kamere kao svojevrsni skener dokumenta. Ovakvu ideju ima i sam HP, pošto se uz uređaj isporučuje softver HP Pagelift, koji služi baš sa fotografisanje i obradu dokumenata. Prednja kamera je na ovakvom uređaju mnogo korisnija, jer mobilni poslovni korisnici, kojima je ovaj uređaj prvenstveno i namijenjen, često koriste video komunikaciju.

Zadnja strana smješta i čitač smart kartica, te čitač otisaka prstiju, a poslovne dodatke zaokružuje TPM modul u unutrašnjosti uređaja. Svi ovi dodaci su potpomognuti HP-ovim softverom, pa će ovaj uređaj biti drag administratorima velikih poslovnih mreža.

Tablet je prilično dobro opremljen, pa je pored Bluetooth i bežične mreže "n" standarda na donjoj ivici moguće pronaći jedna USB 3.0 port, slot za micrSD kartice, audio izlaz, te microSIM slot za one koji se odluče kupiti ovaj uređaj sa 4G, odnosno LTE, modemom. Tu je i priključak za strujni adapter, te docking port, koji služi za komunikaciju sa tastaturom. Na krajnjoj lijevoj strani donje ivice je otvor za smještanje Wacom stylusa, ali on nažalost nije bio dio naše konfiguracije. Za one koji ne znaju, Wacom digitalne olovke su najbolji mogući način za prenos rukopisa ili crtanje na tablet uređajima.

Ekran se sastoji od IPS matrice i LED pozadinskog osvjetljenja, uz rezoluciju od 1366x768 piksela. Ako vam ova rezolucija nije dovoljna, na tastaturi je Display port za spajanje eksternih monitora. Upravo to je i najvažnija karakteristika tastature koju HP naziva Power keyboard – pored tipki za unos teksta i touchpada, ovaj dodatak tabletu služi kao docking station. A docking station je za jedna laptop ili tablet poslovne namjene dragocjen dodatak.

Pored display porta, tastatura sadrži dva USB porta, čitač SD kartica, VGA izlaz i Gigabit Ethernet port. Tu je još i audio izlaz, te HP-ov port za dodatnu opremu. Kao što vidite, oprema ovog hibridnog tableta je i više nego kompletna.

Sama tastatura je odlična, sa vrlo kvalitetnim tipkama i jako dobrim rasporedom. Postoji čak i dva intenziteta osvjetljenja tipki, a tastatura je otporna na prosipanje manje količine tekućine. Touchpad sa dvije fizičke tipke također zaslužuje vrlo visoke ocjene.

Na kraju, jedna od najboljih stvari je postojanje dodatne baterije u tastaturi, koja se koristi prije one u samom tabletu. Na taj način smo postigli 7 sati i 53 minute video reprodukcije sa baterijom u tastaturi, te još dodatnih 3 sata i 49 minuta sa baterijom u tabletu. Skoro 12 sati rada bez napajanja vrlo je impresivan podatak, pogotovao ako uzmemo u obzir činjenicu da govorimo o uređaju sa Intel i3 procesorom.

Sva ova divota dolazi sa cijenom koja je primjerena poslovnim korisnicima, ali trajanje baterije, sigurnosni dodaci i generalni kvalitet izrade daju HP-u pravo na takvo nešto.

 

 

 

1/1

Cijena: 2.222,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitet, poslovne karakteristike, dvije baterije

MINUS
pozicija portova na tabletu

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i3-4012Y, 1,5 GHz, 3 MB cache, dvije jezgre, HT; Intel HD Graphics 4200; 12,5'' IPS LED ekran, 1366x768; 4GB DDR3; SSD 128 MB; WiF 802.11n; BlueTooth 4.0; 1x USB 3.0; microSD; microSIM; audio I/O; docking konektor; Čitač Smart kartica; čitač otisaka prsta; TPM modul; 5 MP glavna kamera sa LED blicem; 2 MP prednja kamera; 30,7 x 20,95 x 1,28 cm (tablet); 0,82 kg (tablet); Windows 8.1 Pro; Power Keyboard: VGA; Gigabit Ethernet; 2x USB 3.0; SD card reader; docking konektor; display port; audio I/O; 31,7 x 23,95 x 2,33 cm; 1,85 kg.